Politic

Romașcanu: ,,Nu putem merge în continuare cu acest guvern”

Eșecul campaniei de vaccinare, situația economică dezastruoasă, dar și studiile sociologice care indică faptul că o majoritate largă a populației consideră că România merge într-o direcție greșită sunt argumentele pe care liderul grupului parlamentar social-democrat din Senat, Lucian Romașcanu, le invocă în sprijinul moțiunii de cenzură depuse de PSD împotriva guvernului condus de Florin Cîțu. Senatorul Romașcanu a spus vineri, la Buzău, la o conferință de presă a organizației județene a Partidului Social Democrat, că locul 27 pe care îl ocupă România printre cele 28 de state europene este cauzat de comunicarea defectuoasă din campania de vaccinare.

,,Noi suntem cu vaccinarea pe locul 27 din 28 de state europene, nu au reușit, din cauza modului în care au comunicat, să convingă lumea să se vaccineze, pentru că vaccinarea, fiind o decizie proprie, nu poți să îți axezi campania pe frică, să îi spui omului că dacă nu se vaccinează nu se mai suie în avion, pentru că generezi reacția inversă. Trebuiau să meargă pe beneficiile sa- nitare și nu pe beneficiile pe care le-ar putea obține în viața de zi cu zi. Lucrul este clar, suntem la vreo 20 și un pic la sută cu ambele doze, din păcate toată lumea anunță că valul IV cu tulpina indiană nu ne va ocoli; sigur că dacă ești vaccinat ai o șansă în plus, asta trebuie comunicat, nu se întâmplă, vor trebui să deconteze și acest lucru. În plan economic, știți cu toții cifrele, suntem la deficit record, pe primele trei luni suntem la un deficit al balanței de plăți, importuri versus exporturi, uriaș, lucrurile merg, dar numai fantastic nu, cum spune domnul Cîțu. În plus – ca argument, nu ca premisă -, 70 la sută dintre români spun că țara merge într-o direcție proastă”, a spus Romașcanu.

El spune că moțiunea de cenzură nu este nicidecum un exercițiu de imagine: ,,Toate aceste lucruri au dus la necesitatea firească de a depune o moțiune de cenzură din partea Partidului Social Democrat, tocmai pentru a cenzura acest guvern și a încerca să oprim dezastrul pe care îl trăim în fiecare zi. Această moțiune a fost citită marți și va fi recitită și votată marțea viitoare (29 iunie, n.r.), din câte am înțeles de la domnul Ludovic Orban. Nu putem merge în continuare cu acest guvern, oricât de multe ar fi întrebările că PSD vrea să intre la guvernare. Dincolo de orice, suntem politicieni pentru țară și dacă ținem la această țară nu ne uităm neapărat la scoruri electorale și la sondaje și mergem și conducem țara. Opoziția făcută de PSD este una foarte concretă, avem program alternativ de guvernare, avem buget alternativ, avem program alternativ de sănătate, avem strategie alternativă de vaccinare; suntem pre­gătiți cu absolut orice ar cere această perioadă. Și iarăși am putea fi întrebați dacă facem figurație cu moțiunea; nu facem figurație, datoria opoziției este să atenționeze guvernul, în acest caz este datoria noastră să dăm jos acest guvern, și am depus moți­unea în momentul când are cele mai mari șanse”, a mai precizat senatorul social-democrat buzoian.

Conform acestuia, ne aflăm într-un moment în care moțiunea de cenzură are șanse mari: ,,În acest moment, considerând discuțiile pe care le au USR și PLUS pentru congresul care urmează, scandalurile imense din PNL care afec­tează țara în fiecare zi – Orban versus Cîțu, Parlament versus Guvern -, acum avem cea mai mare șansă. Este compliat, sigur, nimeni nu poate garanta, Marcel Ciolacu a spus că șansele sunt 50-50 la sută, negocieri s-au purtat. Acum vom vedea la vot care este rezultatul, dar repet, acest guvern trebuie să plece”.

Senatorul Lucian Ro­mașcanu a mai spus că, în condițiile unei reușite a moțiunii de cenzură, există alternativa unui guvern minoritar sau cea a alegerilor anticipate: ,,Alternativa PSD este guvern minoritar sau, așa cum spunea domnul Iohannis acum un an, că acest parlament nu mai reprezintă voința poporului, alegeri anticipate. Iarăși toată lumea zâmbește când spui alegeri anticipate, că nu au fost niciodată; o dată trebuie să fie prima dată. Și dacă domnul Iohannis este un om care ține la țară, va negocia o majoritate care să susțină alegerile anticipate; este simplu, există procedură, trebuie să existe voință politică”, a mai precizat Romașcanu la conferința de presă a organizației județene a Partidului Social Democrat.

Un comentariu

  1. Dacă nu puteți merge mai departe cu acest Guvern, de ce nu-l trântiți ?

Articole similare