Politic

Romașcanu: Ministerul Culturii a achiziționat jurnalul Reginei Maria

Ministerul Culturii a anunțat că a intrat în posesia unui document interesant, cu valoare istorică și culturală, care a aparținut Reginei Maria a României, personalitate însemnată în istoria țării. Este vorba despre jurnalul intim al reginei, datând din 1910, care se află în perfectă stare de conservare și în care sunt descrise aspecte ale relației acesteia cu prințul Barbu Alexandru Știrbey, de altfel, un episod controversat din viața personală tumultoasă a Reginei Maria.

Ministerul Culturii continuă, astfel, seria achizițiilor mai multor documente valoroase pentru patrimoniul cultural, începute anul trecut cu achiziționarea manuscriselor lui Emil Cioran și Mircea Eliade, precum și a unor monede romane. „Astăzi (12 mai, n.red.), am semnat contractul de achiziție culturală, am adus în patrimoniul statului un jurnal inedit al Reginei Maria, scris undeva în 1910, un jurnal scris în limba engleză, un caiet de 55 de file, în care, pentru prima dată, vedem amintiri ale Reginei legate de relația cu Barbu Știrbey. Este un document istoric și cultural de o valoare inestimabilă și mă bucur că putem să îl punem la dispoziția publicului să îl vadă și la dispoziția cercetătorilor interesați de viața Reginei Maria, să poată să îl studieze”, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

La mai bine de opt decenii după moartea sa, Regina Maria rămâne o personalitate iubită de români, recunoscute fiindu-i tăria de caracter, calitățile diplomatice, precum și implicarea în lupta pentru protejarea integrității țării în vreme de război. Născută și crescută în Regatul Unit, Maria a României s-a căsătorit cu Regele Ferdinand I în 1892, iar în 1914 a devenit regină.

Ca și activitatea sa politică, și viața personală a reginei a fost subiect de discuții și de controverse, fiind vehiculate mai multe personalități ale vremii cu care aceasta ar fi avut legături. Printre cei nominalizați, se numără și prințul Barbu Alexandru Știrbey, despre care, în acele timpuri, s-a spus că ar fi, de fapt, tatăl principesei Ileana. Afirmațiile nu au putut fi probate niciodată, iar dincolo de zvonuri, este știut faptul că Regele Ferdinand o stima enorm pe Regina Maria, pe care o implica în deciziile sale politice și ale cărei păreri erau foarte apreciate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker