Politic

Romașcanu: Mi-aș dori ca istoria comunismului să se predea în școli

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, spune că și-ar dori ca istoria comunismului să fie predată în școli, așa cum se va întâmpla cu studiul Holocaustului. El a făcut această afirmație la Buzău, într-o conferință de presă dedicată startului transformării închisorii de la Râmnicu Sărat în Memorialul „Închisoarea Tăcerii”. Este vorba despre o investiție de 9 milioane de euro fără TVA, care va fi derulată prin Programul Național de Redresare și Reziliență, care va crea și 13 locuri de muncă în municipiul de pe Râmnic.

Anunțul oficial al debutului investiției a fost făcut miercuri, pe parcursul unei conferințe de presă, de membrii unei delegații formată din ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, deputatul Alexandru Muraru, secretarul de stat din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Csilla Hegedus, și președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Daniel Șandru. Aceștia au mai fost însoțiți și de reprezentanți ai ministerelor Dezvoltării și Investițiilor și Proiectelor Europene, dar și ai Companiei Naționale de Investiții. Alături de ei au fost și politicienii locali, precum prefectul Daniel Țiclea, președintele PNL Buzău Gabriel Avrămescu și primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cîrjan.

Romașcanu s-a declarat foarte bucuros că acest proiect va fi demarat în sfârșit, și că s-au găsit fonduri, dar și voință, pentru a fi pus în practică. El a mai pus accent pe faptul că regimul comunist a fost o realitate a României și este important ca românii să nu uite ororile unui astfel de sistem politic, care a schilodit o națiune, prin îngrădirea libertății. De asemenea, ministrul a făcut referire la acest subiect și în contextul actualului conflict din Ucraina și a condamnând decizia Rusiei de a invada un stat suveran, spunând că aceasta este urmarea faptului că memoria i-a părăsit pe ruși, iar „deciziile aberante” au luat locul rațiunii.

„În primul rând, felicitări tuturor celor care au decis să se implice și să susțină acest proiect, care are ceva vechime la stadiul de brut, acum ne mutăm pe zona de putut din toate punctele de vedere. Există și bani, și voință politică și, mai presus de toate, există dorința tuturor de a readuce la viață un monument al unei perioade extrem de rele din istoria României (…) Toate lucrurile astea sunt importante pentru că, vedem că în momentele în care memoria ne părăsește, deciziile aberante își fac locul și nu sunt mulți kilometri de mers la un loc unde mor oameni tocmai pentru că, probabil că cei care decid mai la est, au uitat ce a însemnat comunismul”, a declarat ministrul Culturii.

Dincolo de importanța culturală și istorică, ministrul Romașcanu susține și că și-ar dori ca studiul istoriei comunismului să devină parte din programa școlară, la fel ca recent statuatul studiu al Holocaustului, care le va fi predat elevilor din toată țară, tocmai pentru a conștientiza și a se raporta corespunzător la acest moment crucial din istoria națională și mondială. „România este o țară care încearcă să își păstreze memoria. Avem și exemplul studiului Holocaustului, mi-aș dori ca și studiul istoriei comunismului să fie o materie importantă în istoria pe care copiii o învață, pentru că pe nebunia de atunci am reușit să construim acum, pe România care a fost atunci, lucrurile rele care au durat 45 de ani. Tot ce a fost mai bun în societatea românească a fost întors invers, a fost trimis la Canal, în pușcării, iar rănile pe care această fractură a istoriei le-a făcut atunci, le simțim și astăzi. Sunt foarte bucuros că putem participa la această restaurare, suntem buzoieni și ne bucurăm că un monument important din Buzău va beneficia de o nouă viață și sper, din postura de ministru al Culturii, ca visele necesare acestei refaceri să se obțină cât se poate de repede și să vedem monumentul atunci când a fost planificat, în 2026, să-l vedem deschis pentru public”, a mai spus Romașcanu.

Mai multe amănunte, în OPINIA de joi.

 

Un comentariu

  1. Cât de frumos vorbește un ministru al culturii despre un regim al nomenclaturistilor comunisti. Cînd toti erau ”egali”, numai unii erau mai breji. Altii au ramas nostalgici si etern inregimentati unui sistem care i-a făcut ”oameni”. Câtă demagogie? Cât a trebuit să stea la dospit un asemenea proiect (”care are ceva vechime la stadiul de brut”). Slavă României, sau deșteaptă-te românașule.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker