Politic

Romașcanu, la inaugurarea Casei Francofoniei de la Politehnica București

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, alături de ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și de rectorul , Mihnea Costoiu, la așezarea pietrei de temelie a viitoarei Case a Francofoniei, primul centru de acest fel din afara Franței.

Noua construcție își propune să devină un hub cultural regional care să crească oportunitățile de mobilitate ale studenților și cercetătorilor francofoni, printr-o abordare inovatoare. Proiectul va oferi tinerilor din întreaga lume locuințe de calitate și condiții optime de studiu în cel mai mare campus studențesc din țară, aparți­nând Universității Politehnica.

Președintele Iohannis a reiterat importanța francofoniei pentru studenții români, mai ales pentru cei 4.000 de tineri care învață în campusul Politehnicii bucureștene, adăugând că „valorile francofoniei ne sunt nouă, românilor, nu doar o prețioasă moștenire, dar și o resursă care stimulează noi și noi energii”. De asemenea, șeful statului a mai spus că „de aproape trei decenii România și mișcarea universitară francofonă din țara noastră își probează concret angajamentul pentru valorile păcii, ale dialogului pașnic dintre culturi și ale res­pectului drepturilor fundamentale ale omului”.

Și ministrul Culturii a salutat inițiativa, fiind onorat de participarea la un eveniment atât de important, alături de membri distinși din corpul diplomatic și din lumea academică. „Mă bucur că am putut fi alături de prietenul meu Mihnea Costoiu, rectorul UPB, la așezarea pietrei de temelie a unui nou edificiu, Casa Francofoniei. Alături de președintele Klaus Iohannis, de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și în prezența unor distinși invitați din corpul diplomatic și din lumea academică, am putut fi martorii unui eveniment cu adevărat important. Felicitări tuturor!”, a transmis Lucian Romașcanu.

Pentru rectorul Universității Politehnica București, Mihnea Costoiu, Casa Francofoniei este un edificiu al întregii țări, nu doar al instituției pe care o conduce.

„Este un centru dedicat studenților internaționali, unde studenții din spațiul francofon mondial vor fi primiți fără niciun fel de costuri sau costuri foarte reduse pentru a studia, pentru a cerceta, pentru a lucra în România. Este o rețea internațională în care România face un pas foarte important după Summit-ul de la București din 2006 și după Adunarea generală a universităților francofone de anul trecut. România, la propunerea Politehnicii, pune pe harta mondială a francofoniei acest edificiu. Repet, nu este doar o clă­dire, ci este un mediu, un spațiu în care se vor întâlni oamenii din zona ști­ințifică, culturală francofonă. Nu este doar o casă a Politehnicii. Este o casă a României. Am insistat pe acest lucru”, a declarat rectorul Universității Politehnice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker