Actualitate

Cum a ajuns o buzoiancă fără copii să fie decăzută din drepturile părintești

Șoferița din Buzău judecată pentru ultraj și distrugere după ce a lovit intenționat cu mașina un polițist aflat pe motocicletă a fost condamnată definitiv la opt ani și trei luni de închisoare. Odată cu condamnarea definitivă, judecătorii Curții de Apel Ploiești au redus drastic daunele morale acordate polițistului de prima instanță.

Curtea de Apel Ploiești a pronunțat, la începutul lunii martie 2022, sentința finală în dosarul de ultraj și distrugere în care a fost trimisă în judecată Anda Vlădescu, tânăra din Buzău care, în luna august a anului 2020, a lovit intenționat un polițist aflat pe motocicletă. Dacă în primă instanță, judecătorul a condamnat-o pe șoferiță la nouă ani de închisoare și plata unor daune morale de 200.000 de lei, în apelul de la Curtea de Apel Ploiești, au fost reduse atât pedeapsa, cât și valoarea daunelor morale.

Dacă pedeapsa a fost redusă ușor, de la 9 ani, la 8 ani și 3 luni de închisoare, daunele morale au fost diminuate de patru ori, de la 200.000 de lei, la 50.000 de lei. În motivarea sentinței finale, judecătorii Curții de Apel Ploiești și-au explicat decizia.

„Este de netăgăduit atitudinea sinceră a inculpatei”

Potrivit judecătorilor de la Curtea de Apel Ploiești, pedeapsa a fost redusă pentru că „individualizarea pedepselor aplicate de instanța fondului s-a făcut cu nerespectarea principiului proporționalității între faptele penale comise și sancțiunile efectiv aplicate”: „Este adevărat că inculpata a săvârșit infracțiunea împotriva unui agent al statului însărcinat să exercite anumite atribuții de serviciu pe care persoana vătămată nu le-a depășit. Însă, acest aspect a fost avut în vedere la încadrarea juridică a infracțiunii săvârșite materializată în limitele ridicate ale pedepsei prevăzute de lege. În egală măsură, este de netăgăduit că atitudinea sinceră a inculpatei, în sensul recunoașterii faptei comise înaintea începerii cercetării judecătorești, exprimată neechivoc încă de la prima declarație, exprimă și o conduită de regret și de colaborare cu organul judiciar pentru a înlesni stabilirea adevărului judiciar”, se arată în sentința Curții de Apel Ploiești.

Judecătorii care au pronunțat sentința finală au explicat și motivele pentru care daunele morale acordate polițistului, care a cerut 350.000 de lei, au fost reduse de la 200.000 de lei, cât a acordat prima instanță, la 50.000 de lei: „Partea civilă a înregistrat o entorsă radiocarpiană dreapta ce a necesitat imo­bilizare atelă gipsată antebrahio-palmară pentru o perioadă de 14 zile, leziune traumatică ce nu justifică acordarea unei sume de 14.285 lei pentru fiecare zi de îngrijire medicală”, au mai arătat judecătorii, potrivit cărora faptul că polițistul se afla în misiune „nu justifică acordarea unor daune morale mult peste cele acordate în practica judiciară în cazul vătămărilor ca urmare a producerii unor accidente rutiere”.

Pedeapsa absurdă aplicată în primă instanță

Un alt punct în care șoferița a avut câștig de cauză în apel a fost cel referitor la sancțiunea dispusă de prima instanță de decădere din drepturile părintești. Judecătorii de la Curtea de Apel au arătat că o astfel de pedeapsă nu se impune, cu atât mai mult cu cât inculpata nu are copii. „Fapta săvârșită nu conduce la existența unor nedemnități cu privire la drepturile părintești, cu atât mai mult cu cât inculpata nu are copii la momentul condamnării astfel că, cel puțin ca pedeapsă accesorie, este lipsită de obiect”, se mai arată în sentința Curții de Apel Ploiești, care este definitivă.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker