Politic

FOTO | Romașcanu, discuții cu omologii din Uniunea Europeană

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a participat zilele trecute la Consiliul EYSC de la Bruxelles, format din miniștrii responsabili de educație, cultură, tineret, mass-media, comunicare și sport din toate statele membre ale Uniunii Europene.

În prima zi, pe 15 mai, ministrul Romașcanu a discutat cu vicepreședinta Comisiei Europene, Vera Jourova, despre poziția României față de Media Freedom Act și despre necesitatea de a asigura toate garanțiile pentru o presă liberă și pentru protecția jurnaliștilor și a surselor lor, fără intervenții în independența media și lăsând la decizia statelor politicile privind industria presei. „Un alt aspect a fost insistența noastră ca nou creatul Board să aibă un statul fundamental independent, singura relație cu Comisia Europeană fiind aceea de a transmite informări privind activitatea sa”, a mai declarat ministrul Culturii.

În a doua intervenție, Lucian Romașcanu a susținut propunerea României de a înființa un Fond Cultural European dedicat patrimoniului, propunere ce a întrunit susținerea majorității miniștrilor de cultură din UE. O discuție interesantă purtată de ministrul Culturii a fost și cea legată de descoperirea unui posibil tablou necunoscut al expresionistului abstract american Jackson Pollock într-un apartament din Sofia. Inedit este faptul că pe spatele tabloului se găsește semnătura fostului dictator român Nicolae Ceaușescu, ceea ce a dus la presupunerea că opera făcea parte din colecția sa de artă. Tabloul semnat de Jackson Pollock nu este regăsit în cataloagele de artă. El pare să fi fost păstrat în Grecia mulți ani, după care a fost introdus în mod clandestin în Bulgaria, cu scopul de a fi vândut în străinătate. Autoritățile încă anchetează acest caz, însă cei mai mulți spun că este autentic.

„În marja Consiliului am avut discuții cu miniștrii culturii din Germania, Franța, Polonia, Croația, Slovenia, Suedia, Bulgaria (am profitat de ocazie să întreb despre situația celebrului tablou al lui Jackson Pollock, ancheta este încă derulare, o expertiză urmând a fi făcută în perioada următoare)”, a mai transmis ministrul Culturii. Pentru că urmează președinția Spaniei la Consiliul UE, Romașcanu a avut o întâlnire bilaterală cu Miguel Iceta, ministrul spaniol al Culturii, privind prioritățile Spaniei în domeniu, dar și legat de susținerea din partea sa a propunerii României privind înființarea Fondului Cultural European. „A fost un Consiliu de succes, în zona culturală România fiind o voce care contează în Europa”, a încheiat Lucian Romașcanu.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker