Politic

Romașcanu: Copiii au nevoie de modele

Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat într-o conferință de presă susținută la Iași, că a discutat cu ministrul Educației, Ligia Deca, pentru a găsi soluții așa încât tot mai mulți elevi să meargă la spectacole de teatru, operă sau la muzee, în detrimentul distracțiilor fără substanță, care nu le servesc pe termen lung. Drept exemplu, ministrul Culturii a dat fenomenul manelelor, stil muzical despre care Romașcanu spune că nu este de acord din cauza mesajului transmis.

„Nu sunt pentru manele și o spun public, nu pentru muzica în sine, ci pentru ceea ce reprezintă ea și cam cu cine te învecinezi când asculți manele. Orice se întâmplă artistic, chiar și pseudo-artistic, nu poate fi interzis. Am depășit acel fenomen. Tot ce putem noi face este să creștem copiii de așa natură încât să nu se mai identifice cu tipul ăla de mesaj. Avem lipsă de modele”, a transmis ministrul Romașcanu.

Copiii trebuie să facă diferența dintre actele culturale de calitate și cele ce nu le îmbogățesc cu nimic cunoștințele, iar acest lucru se face din timp, așa încât ei să recunoască ce le servește pe termen lung și ce nu. Cel mai bine, crede Lucian Romașcanu, ar fi ca tinerii să fie obișnuiți cu frecventarea instituțiilor de cultură, urmată de o evaluare a vizitei printr-un eseu argumentativ.

„Am vorbit cu doamna Ligia Deca și am rugat-o foarte mult să considere, în momentul în care face programele, obligativitatea mergerii la teatru, la operă, la muzeu. Copiii, după ce fac această vizită, să facă un eseu despre ceea ce au văzut, astfel încât să le creștem obiceiul de a face acest lucru. Acum este recomandat, foarte puțină lume se întâmplă să meargă pe la instituții de cultură și lucrurile nu pot merge bine în felul ăsta”, a susținut Romașcanu.

Lumea în care trăim le furnizează copiilor modele de urmat greșite și le inoculează ideea de îmbogățire peste noapte în mediul on-line, fără prea multă muncă. Realitatea, mai spune ministrul Culturii, este că există o nevoie acută de modele demne de urmat, iar clasa politică trebuie să fie printre primele care să sprijine acest lucru. „A fost un sondaj în București, acum câțiva ani de zile, și 51 la sută din copii au spus că și-ar dori să fie, și nu dau nume, dar un mare proprietar de club de fotbal și de terenuri. Noi, clasa politică, avem o problemă pentru că trebuie să furnizăm modele. Lumea academică trebuie să furnizeze modele adevărate. Trebuie să re-respectabilizăm meseriile care contează: profesorii să fie bine plătiți, medicii încep să fie deja bine plătiți, să poți să arăți într-o vreme în care totul, din păcate, totul e foarte material, că succesul în viață poate veni și altfel decât repede”, a spus Romașcanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare