Politic

VIDEO / Romașcanu: „Cîțu a transformat România în dealer de vaccinuri”

,,Este incredibilă prostia și hoția acestui guvern pe nume Cîțu!”, a scris pe Facebook senatorul social-democrat buzoian Lucian Romașcanu după ședința camerei superioare a Parlamentului de luni, în care guvernul a cerut aprobarea unei ordonanțe de urgență care permite vânzarea dozelor excedentare de vaccin.

,,Populația României – cca. 18 milioane; populația vaccinabilă – cca. 13 mili­oane; populația vaccinată – cca. 5 milioane; vaccinuri contractate – 120 milioane!!! Ce credeți că a avut ieri (luni, n.r.) Senatul pe ordinea de zi? Legea 232/2021 de aprobare a OUG 49, care legiferează că Statul român poate vinde dozele excedentare de vaccin. Deci Cîțu recunoaște numărul aberant de vaccinuri comandate și caută căi legale de a încerca să diminueze paguba. Dar, cum nu există nicio garanție că vom reuși, probabil vom continua să donăm și să distrugem doze cumpărate pe banii ro­mânilor…”, susține Ro­maș­canu.

Mai mult, într-o intervenție în plenul Senatului, Lucian Romașcanu spune că resorturile acestor achiziții vor fi cunoscute în urma unor cercetări, fie ale unor comisii de anchetă parlamentară, fie ale organelor competente: ,,Domnul Cîțu, care trebuie să plece cu tot cu miniștrii USR, nu singur, a transformat Româ­nia în dealer de vaccinuri. Nu poți să contractezi 120 de milioane de doze și să nu vină nimeni să te întrebe de sănătate. Probabil că va veni momentul de comisii de anchetă, ca să înțelegem și noi care a fost acest deal pe care l-a făcut domnul Cîțu, pentru că el a fost dealer de valută, sigur, oficial, la bancă. Care a fost scopul și cine sunt ade­vărații beneficiari. O țară de 20 de milioane, vaccinabili sunt vreo 13 (milioane, n.r.), vaccinați vreo 5 (milioane, n.r.), are contracte de 120 milioane. Cine trebuie să audă, poate și aude și și face”, a spus Lucian Romașcanu în plenul Senatului.

*

În România, doar câteva mii de români se mai imunizează zilnic și vindem sau donăm sute de mii de vaccinuri. Cu toate acestea, Ro­mânia vrea să cumpere în total 120 de milioane de doze, cantitate care ne-ar ajunge în următorii șase ani pentru 16 milioane de oameni. Șeful Guvernului spune că sunt doar comandate, ceea ce nu înseamnă că am dat deja și banii.

Cu 120 de milioane de doze de vaccin comandate rezultă, printr-un calcul simplu, că am avea 7,5 doze pentru fiecare persoană care poate fi vaccinată. Cum nu am atins încă pra­gul de cinci milioane de imunizări, dacă ne raportăm la numărul doritorilor, înseamnă 24 de doze pentru fiecare. Întrebat de ce România plătește atâtea vaccinuri, premierul Florin Cîțu are o explicație: ,,Nu le-am cumpărat, sunt comandate aceste doze. Ele nu sunt pentru un an, ci pentru mai mulți ani. De la început s-a știut că pandemia poate nu trece în primul an și poate e nevoie de doze pe următorii ani”. Coincidență sau nu, fostul ministru de Finanțe Ale­xandru Nazare a fost demis chiar după ce s-a opus achiziției unei asemenea cantități.

Articole similare