Cultură

Români din afara țării, premianți ai Salonului Anual de Fotografie „Albatros”

Fotografia  de calitate, ca o trecere și petrecere prin lume, cu foarte multe stări de prezență sau de absență, va hrăni spiritul buzoienilor care vor trece pragul Centrului Cultural „Alexandru Marghiloman” începând de vineri, 17 decembrie, ora 15.30, când va avea loc vernisajul unei expoziții realizate cu cele mai valoroase lucrări selectate la Salonul Anual de Fotografie „Albatros” 2021, ediția a III-a. Expoziția va putea fi vizitată până pe 14 ianuarie 2022. Ea cuprinde fotografii valoroase atât pentru cei care au fost ispitiți să le realizeze, pentru cei care au avut șansa să constituie personajele fotografiilor, cât și pentru cei care se vor hrăni din ele. Sunt fotografii frumoase, cu imagini deosebite. „O să vedeți că sunt lucrări care prezintă oameni în diferite ipostaze, aceasta fiind una dintre temele salonului de anul acesta. Avem fotografii care prezintă diferite emoții, avem și fotografii care surprind păsări sau elemente din natură și fiecare, în parte, transmite un sentiment aparte”, spune Florina Diana Potîrniche, directorul Centrului Cultural „Ale­xandru Marghiloman”, în calitate de gazdă și de reprezentant al instituției care susține evenimentul cultural, cu sprijinul Pri­măriei Buzău. Implicarea majoră a Centrului Cultural „Alexandru Mar­ghiloman” în realizarea acestui eveniment a fost subliniată, de altfel, și de publicistul Ionel Stănuță, inițiatorul salonului de fotografie de la Buzău, care a spus: „Aș vrea să evidențiez contribuția foarte importantă a Centrului Cultural <Alexandru Marghiloman>, care, pe lângă faptul că asigură finanțarea cheltuielilor acestui salon, asigură și din punct de vedere organizatoric condițiile pentru a organiza expoziția care se va vernisa vineri. Manifestarea este organizată de Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman> și Fotoclub <Pietroasa>”.

Ionel Stănuță
Ionel Stănuță

Marele premiu este în valoare de 1.500 lei și este acordat de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”; celelalte la fel, până la premiile speciale. Premiile I sunt în valoare de câte 1.000 lei, iar cele speciale au valoare de  700 lei fiecare. „Este un efort important pe care Centrul Cultural <Alexandru Mar­ghiloman> îl face. M-aș bucura ca artele vizuale, prin această nuanță foarte bine primită de public, să dureze și să aibă cât mai mulți adepți. Va fi un merit deosebit pentru conducerea ei și pentru instituția în ansamblu, dacă o va face și anul viitor. Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman> este instituția care s-a implicat în cea mai mare proporție în organizarea acestei manifestări”, mai spune Ionel Stănuță.

Juriul, prezidat de regizorul buzoian Nicolae Cabel

Fotografiile Salonului buzoian au fost selectate de un juriu avizat, format din cinci persoane. „Noi am avut un juriu care a luat în discuție circa 300 de lucrări ale unor participanți din Buzău, din țară și din afara granițelor ei. Fiecare concurent a putut să participe cu câte zece lucrări; unii au participat cu mai puține. Juriul a fost format din   cinci membri; președinte a fost regizorul buzoian Nicolae Cabel, cel care de foarte mulți ani se implică în susținerea activității din acest domeniu, dar și a activității cineamatorilor din județul Buzău; cu mulți ani înainte, se implica în realizarea unor filme la fa­brica de geamuri. A susținut salonul organizat de Casa de Cultură a Sindicatelor, prin ‘83-’84, și multe altele, pe care eu nu le știu. Al doilea membru al juriului a fost profesorul universitar de la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematogra­fică din București, Victor Velculescu, specializat în fotografie, imagine și film. Din componența juriului au mai făcut parte  artistul plastic Gheorghe Ciobanu, Gheorghe Gomoescu, reprezentantul Fotoclubului <Pietroasa> și subsemnatul”, spune Ionel Stă­nuță.

Din sutele de lucrări participante, juriul a ales pentru a fi premiate nouă lucrări. În expoziția de la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” se află mult mai multe exponate, respectiv 74, după cum spune Ionel Stănuță.

Au participat și români din afara țării

„Salonul de fotografie a debutat în urmă cu trei ani, când a avut un caracter local; ediția a II-a a avut un caracter național și am ajuns la ediția a III-a să fie cu participare internaționa­lă. Nu aș vrea să se creadă că este un salon internațional, dar este un început. Eu cred că dacă acestui salon i se va acorda atenția cuvenită, anul viitor vom avea cel puțin 500 de lucrări și m-aș bucura ca acest salon să aibă un spațiu mult mai mare de expoziție. Reve­nind la evenimentul din acest an, noi l-am numit <Salonul anual de foto­grafie>, nu <Salon de artă fotografică>, pentru că am dat, astfel, posibilitatea tuturor celor care iubesc fotografia să participe și am avut surpriza anul acesta să avem participări din Belgia, Macedonia de Nord și din Anglia – fiind vorba în acest caz de o româncă originară din satul Haleș, comuna Tisău, stabilită în Anglia -, care au trimis lucrări de foarte bună calitate”, spune Stănuță.

Cine sunt premianții

Importanța manifestării în calendarul evenimentelor culturale ale instituției aflate în subordinea Primăriei Buzău reiese și din numărul de premii acordate în cadrul salonului, respectiv șapte din cele  nouă.

Florina Potârniche
Florina Potârniche

Referitor la acest aspect, directorul  Florina Diana Potîrniche ne spune: „Am fost impresionată de numărul de lucrări pe care l-am primit la salon. Au venit lucrări din toată țara și au venit și din stră­inătate. Au fost de o înaltă calitate. Ne-am bucurat să avem de unde să alegem; poate că pe viitor ar trebui să facem procesul de pregătire puțin mai transparent și să popularizăm mai mult acest tip de concurs și în rândul tinerilor, pentru că și ei pot participa cu lucrări și să profite de o astfel de șansă. Este o competiție la care pot participa atât fotografi amatori cât și profesioniști, din întreaga țară, indiferent de pre­gătirea profesională respectând tema din regulament. Vom continua salonul, dar ne dorim ca, pe parcurs, să atragem mai mult interes pentru felul acesta de manifestare artistică și culturală, astfel încât  să fie susținute premiile și de către sponsori. Majoritatea premiilor au fost susținute de Primăria municipiului Buzău prin Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman>. Este unul din proiectele care fac  parte din programul anual al Centrului Cultural <Alexandru Marghiloman>, aflat la a treia ediție”.

Referitor la premianții din acest an, Ionel Stănuță oferă următoarele informații: „Marele premiu revine unui bucureștean, Marian Plaino, pentru lucrarea intitulată <Balerina>. Premiile I la categoria color sau monocrom aparțin lui Iulian Stoica din Buzău, pentru lucrarea <Adio>, și Andreei Mihaela David, tot din Buzău, pentru lucrarea <Teodora>. La categoria mențiuni, vor fi câte două mențiuni pentru fiecare categorie. La  secțiunea color, mențiune a obținut Ioana Laura Țăranu, din București, pentru <Plutire>, și Ovidiu Iordache, din Belgia, pentru <Pițigoiul moțat>. La monocrom a fost acordată o mențiune pentru Teodora Codreanu din Galați, pentru lucrarea <Drumul>, și o mențiune pentru Mara Rotundu din Buzău, care este în Anglia, participantă la salon cu lucrarea <Portret de mamă>. Două premii speciale au fost acordate de oameni împătimiți ai fotografiei și de iubitori ai salonului de la Buzău.  Este vorba despre Premiul <Victor Iliu>, pe care regizorul Nicolae Cabel îl acordă în memoria mentorului său, marele regizor Victor Iliu, care îi revine Mirunei Blănaru din Buzău pentru lucrarea <Inocență îngân­­durată>, și de premiul special al juriului, acordat la propunerea profesorului universitar Victor Velculescu, și susținut financiar de dânsul, pentru <Echilibru nocturn>, fotografie alb-negru realizată de Alexandru Stoica din Buzău”, precizează Ionel Stănuță.

Lucrările premiate și alte lucrări valoroase ale ediției a III-a a salonului se vor regăsi într-un catalog special editat. Cei doi membri ai juriului care au acordat premiile mai sus menționate, Nicolae Cabel, și Victor Delculescu, au în acest catalog al salonului mici intervenții.

Articole similare