Opinii

Republica Moldova: sunt în toi pregătirile pentru o toamnă fierbinte

Ultimele zile au fost extrem de agitate pe toate „fronturile”, iar evenimentele care s-au perindat au dat motive de discuții și analize pentru toată lumea, începând cu bunicuțele de la bucătărie și terminând cu comentatorii politici. Ba mai mult, multe din cele întâmplate sau preconizate pentru perioada imediat apropiată sau mai cu bătaie lungă vor avea impact, cu siguranță, asupra societății, în ansamblu, și a fiecăruia dintre noi, în particular. Or, eu mă voi concentra doar pe patru din ele, cele mai mediatizate, chiar dacă unul din ele a avut loc în exterior și nu vizează direct Republica Moldova.

UNU. Atacul terorist de la Crocus City Hall de lângă Moscova, soldat cu peste 130 de morți și mai mulți răniți încă mai rămâne o nebuloasă, deși există organizația care revendică acest atac – Statul Islamic, și s-ar părea că nu ar trebui să rămână loc pentru interpretări. Paradoxal, dar Rusia a fost atacată de o organizație teroristă care, chiar dacă nu este susținută de regimul de la Kremlin, este „soră” cu Hamasul și alte organizații de acest fel care activează pe teritoriul Palestinei. De altfel, Vladimir Putin a ținut o pauză, după cum este obișnuit, și nu a venit cu concluzii chiar în ziua atacului. A făcut acest lucru o zi mai târziu, iar verdictul a fost unul extrem de „original” – organizatorul/comanditarul atacului a fost… Ucraina. „Cei patru (cetățeni ai Tadjikistanului, care locuiau de mai mulți ani pe teritoriul Federației Ruse, n.a.) atacatori de la Crocus au fost reținuți. Aceștia au încercat să fugă spre Ucraina, unde a fost pregătită o <fereastră> pentru trecerea frontierei”, a spus Putin, precizând că „toți cei implicați în atac vor fi pedepsiți”. Conform „tradiției”, acum suntem în drept să așteptăm niște acțiuni adecvate împotriva Ucrainei, din partea rușilor.

DOI. Cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova și-a ales un nou/vechi președinte. În cadrul unui congres extraordinar formațiunea și-a ales nu doar președintele, Igor Dodon, și președintele de onoare, Zinaida Greceanîi, dar și a dat de înțeles cine va candida la funcția de șef de stat – astfel, după Maia Sandu și Renato Usatîi, Dodon este al treilea (aproape) candidat la această înaltă funcție. Chiar dacă persoane responsabile din partid au declarat că despre candidatura lui Igor Dodon se va discuta ulterior, nu cred că vor fi surprize. Faptul că acestea figurează în câteva dosare penale de rezonanță, cum ar fi dosarul în care fostul președinte este acuzat că ar fi primit de la Plahotniuc între 600.000 și un milion de dolari mită, pare să nu fie un impediment spre primul fotoliu din stat.

TREI. După o lipsă îndelungată de pe „câmpul de luptă politic” a ieșit în evidență Renato Usatâi și Partidul Nostru. Or, după ce și-a anunțat candidatura pentru fotoliul de președinte, Usatâi a dat de înțeles că, în postura de președinte al formațiunii, este interesat nu doar de propria persoană, dar și de soarta colegilor, pe care și-i dorește în legislativul de la Chișinău. În această ordine de idei, liderul Partidului Nostru a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea Grupului de inițiativă care, în cazul acceptării, se va ocupa de colectarea semnăturilor în vederea inițierii referendumului privind alegerile parlamentare anticipate. Pentru ca intenția să se materializeze, după ce Comisia electorală Centrală examinează cererea timp de 15 zile, Usatîi și colegii lui vor trebui să colecteze 100.000 de semnături de pe tot întregul Republicii Moldova…

PATRU ȘI CEL MAI IMPORTANT. Miercuri, 27 martie, chiar în ziua aniversării a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, pe harta politică a Republicii Moldova a fost înregistrată o nouă formațiune politică – Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă”. Despre aceasta a anunțat președintele partidului, Valentin Dolganiuc. De altfel, Dolganiuc a fost deputat în primul parlament al Republicii Moldova și în următoarele două legislaturi din partea Frontului Popular Creștin Democrat, timp de un an (1998–1999), a fost viceprim-ministru și se regăsește și printre fondatorii Platformei Demnitate și Adevăr. Apropo, în fotografiile publicate de Valentin Dolganiuc pe rețelele de socializare, la evenimentele partidului apare Igor Grigoriev, fost șef al Agenției Proprietății Publice în perioada guvernării Partidului Comuniștilor și fost șef de cabinet al fracțiunii PCRM, precum și analistul politic Anatol Țăranu… În linii mari, chiar din denumirea formațiunii este clar ce-și dorește acest partid, iar „bazinul” său electoral sunt cei aproape 40 la sută din cetățenii care pledează pentru Unire, dar care mereu au fost nevoiți să se disperseze din motive cunoscute. Va putea Partidul Reîntregirii Naționale „Acasă” să-i aducă pe toți cei „rătăciți” ACASĂ, urmează de văzut. Eu personal aș dori ca acest lucru să se întâmple, fiindcă chiar m-am săturat să-mi arunc votul în vânt…

În fine, cu excepția actului terorist din Rusia, consecințele căruia sunt total imprevizibile, celelalte trei ne vizează nemijlocit pe noi și ne pregătesc o toamnă fierbinte. De altfel, de la independență încoace, toamna mereu a fost anotimpul cel mai fierbinte, din punct de vedere politic, și 2024 nu poate, nu are cum să fie o excepție.

Text publicat în „Observatorul de Nord

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker