joi, 04 iunie 2020

Relaxarea de week-end la Buzău: scandal potolit cu mascați, vânzoleală fără distanțare și șoferi cu piciorul uitat pe accelerație

Relaxare inconștientă, așa se poate cataloga modul în care unii buzoieni au înțeles să se comporte în cele trei zile de la sfârșitul săptămânii trecute. Petreceri, șosele aglomerate, tineri, și nu numai, ignorând orice măsură de distanțare socială este imaginea primelor zile de relaxare a restricțiilor, zile în care autoritățile nu au putut sanc­ționa nerespectarea ­re­gulilor.

12 polițiști mobilizați să potolească doi scandalagii

Spre exemplu, duminică, la Pogoanele, a fost necesară intervenția a 12 polițiști pentru a potoli doi tineri puși pe scandal.

Duminică după-amiază, un echipaj de poliție aflat în exercitarea sarcinilor de serviciu a primit un apel prin S.N.U.A.U. „112” prin care se sesiza că mai multe persoane deranjează liniș­tea și ordinea publică ascultând muzică la volum foarte mare.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului și au stabilit că cele sesizate se confirmă, turbulenții fiind în principal membrii aceleiași familii. La vederea echipajului de poliție, doi dintre aceștia, în vârstă de 17, respectiv 25 de ani, au devenit violenți verbal și fizic, amenințând cu acte de violență polițiștii.

În timpul discuțiilor purtate de polițiști pentru aplanarea situației și pentru a-i determina să înceteze cu amenințările și tulburare a ordinii și liniștii publice, tânărul de 25 de ani a aruncat cu o sapă spre polițiști, fără a-i răni însă.

La scurt timp, în sprijinul polițiștilor au intervenit luptătorii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale și mai multe echipaje aflate în serviciu pe raza secțiilor de poliție rurală arondate. Toate persoanele implicate au fost identificate, imobilizate și conduse la sediul Poliției.

Cei doi tineri au fost reținuți pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ultraj și tulburarea ordinii și liniștii pu­blice, cercetările fiind continuate sub coordonarea parchetului.

Avalanșă de abateri de la normele rutiere

Relaxarea înțeleasă gre­șit a aglomerat șoselele în week-end. Dovadă este că polițiștii cu atribuții pe linie rutieră au efectuat peste 450 de testări cu aparatele etilotest pentru a depista și scoate din trafic șoferii care s-au urcat băuți la volan.

Testările au indicat consumul de alcool în opt situații. În funcție de ­va­loarea indicată de aparatele etilotest, în două situații s-a luat măsura sancționării contravenționale și a reținerii permisului de conducere pentru o perioadă de 90 de zile, fiind vorba de concentrații mai mici de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat. În celelalte șase situații au fost întocmite dosare penale. Cea mai mare valoare a fost constatată în cazul unui bărbat de 32 de ani, din localitatea Viperești, care a fost oprit de polițiști în timp ce se deplasa cu un autovehicul pe raza localității de domiciliu. În cazul său aparatul etilotest a indicat o concentrație alcoolică de 1,30 mg/l alcool pur în aerul expirat și a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei. În urma ­veri­ficărilor efectuate în bazele specifice, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu posedă permis de conducere, iar mașina nu era înmatri­culată. Bărbatul s-a ales cu dosar penal pentru toate cele trei infracțiuni. Celelalte cinci dosare penale au fost întocmite de polițiști după ce au depistat în tra­fic șoferi care au avut concentrații alcoolice cuprinse între 0,53 mg/l și 0,80 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În perioada week-endului au fost constatate și sancționate 436 de abateri de la normele rutiere, valoarea totală a sancțiunilor aplicate fiind de peste 231.000 lei.

Cei mai mulți dintre cei sancționați au fost conducători auto care nu au ­res­pectat regimul legal de viteză (236), au condus autovehicule cu defecțiuni tehnice (19), nu au utilizat centura de siguranță (55), precum și pentru alte abateri în trafic (86).

În urma activităților desfășurate de polițiștii cu atribuții pe linie rutieră, în ultimele 72 de ore au fost reținute 60 permise de conducere. 54 au fost reținute conducătorilor auto care au apăsat prea mult pedala de accelerație, cea mai mare viteză fiind constatată în cazul unei șoferițe de 32 ani din București, care și-a condus mașina cu 158 km/h pe DN 2 E85, în localitatea Limpeziș.

Alte șapte permise de conducere au fost reținute șoferilor care nu au respectat regulile privind depă­șirea, pentru neacordarea priorității de trecere autovehiculelor ce rulau pe drumul prioritar, precum și pentru circulație pe sens opus.

De asemenea, în ziua de 16 mai, polițiștii au reținut pentru 24 de ore un tânăr de 17 ani din Măgura, care a fost depistat în timp ce conducea pe DC81 din Pârscov, cu toate că nu este posesor de permis de conducere. Tânărul nu era la prima abatere de acest fel. Pe 9 mai, în jurul prânzului, el conducea un autoturism, pe DN10, la Măgura. Tocmai își cumpărase mașina și a ieșit la o plimbare cu ea. Sâmbătă a încercat să fenteze polițiștii care îi cunoșteau deja autoturismul. A păcălit un cunoscut să-i împrumute mașina lui, motivând că a sa s-a defectat. Polițiștii l-au surprins iar în trafic și, de această dată, l-au reținut.

loading...
error: Content is protected !!