ActualitateCultură

Michele Placido, „Cattani din Caracatița”, despre pandemie: „Părea post-apocaliptic, un cadru de după război”

Filmul documentar „Isolation” a fost prezentat sâmbătă, 17 septembrie, publicului buzoian la Teatrul„George Ciprian”. El vorbeşte despre pandemia de COVID din perspectiva a cinci mari regizori europeni care povestesc despre tragedia pandemiei şi revoluţiile sociale pe care le-a provocat în întreaga lume. Prima poveste, inspirată dintr-o piesă a lui Luigi Pirandello, îl are ca protagonist pe Michele Placido. Primul popas făcut de actorul italian a fost la Primăria Buzău, unde a susținut o conferință de presă. Gazdă a fost primarul Constantin Toma, pentru că Primăria Buzău investește mult și în educație și cultură, pentru  un viitor mai bun pentru comunitatea buzoiană. Evenimentul a fost prilejuit de Buzău International Arts Festival, un festival cultural de anvergură, ce înseamnă film, teatru și expoziții timp de o lună, 20 august -20 septembrie 2022.

Regizor la 40 de ani

Actorul Italian  a mărturisit în fața publicului buzoian că și-a dorit întotdeauna să fie actor de teatru și că nu se gândise să fie regizor de film.  Acest gând l-a pus în practică pe la vârsta de  40 de ani, în timp ce a lucrat cu regizori faimoși italieni și  a privit la cinema-ul francez sau la cinema-ul mondial, la regizori faimoși ca Scorseze și a început să înțeleagă frumusețea imaginii.

Actorul şi regizorul Michele Placido, cunoscut publicului din România pentru rolul celebrului comisar Corrado Cattani din serialul „Caracatiţa” („La Piovra”),  a venit, sâmbătă, la Buzău International Arts Festival – BIAF și a dialogat cu publicul despre aceste film, „Isolation”, pentru care a semnat regia alături de Julia von Heinz, Olivier Guerpillon, Jaco van Dormael şi Michael Winterbottom. Acesta a mărturisit, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Primăria municipiului Buzău, că în filmul „Isolation” prezintă o viziune „foarte personală, foarte diferită” asupra pandemiei.

Filmul european „Isolation” realizat de cinci regizori europeni, este un film care vorbeşte despre momentul dramatic când a început pandemia de Covid. „Eu locuiesc la Roma şi în primele zile ale pandemiei, primele zile în care au murit foarte mulţi oameni vedeam ambulanţele care treceau prin oraşul meu, un oraş gol, părăsit (…) Era un lucru incredibil, părea post-apocaliptic, părea un cadru de după război, în care oamenii dispăruseră. Se vedeau doar ambulanţele, maşinile de poliţie. Acela era cadrul pe care eu l-am filmat cu telefonul personal”, a povestit Michele Placido.

„Filmul <Caracatița> a marcat mai mult viața dumneavoastră”

Actorul a vorbit şi despre filmul „Caracatiţa”, peliculă care a avut cel mai mare succes în Europa.

„Este un lucru vechi. Nu mai există omoruri în stradă, este aproape imposibil să se mai întâmple acest lucru, dar în continuare există mafia. Există o mafie internaţională care se ocupă de traficul de droguri în America, Mexic, Columbia şi are succes. Mafia sicialiană doarme sau a murit, nu ştim”, a mai spus Michele Placido.

Serialul Caracatița, care a rămas în amintirea buzoienilor a fost subiect de dialog și între regizorul – actor italian și publicul care a vizionat sâmbătă filmul „Isolation”. Întrebat fiind dacă i-a marcat viața, actorul  a răspuns  celor prezenți : „Filmul <Caracatița> a marcat mai mult viața dumneavoastră. Este o parte din viața mea, dar, slavă Domnului, am făcut alte 100 de filme, dintre care 15 au fost regizate de mine. 100 de spectacole de teatru, iar acum am venit să vorbim despre filmul pe care tocmai l-ați văzut”.

„Isolation” poate fi considerat un film considerat  la frontiera cu documentarul, bucurându-se de o admirabilă intuiție regizorală ce transmite multă emoție, pentru că și iubirea , în pandemie, părea să fie altfel decât cea de toate zilele. Michele Placido a povestit publicului buzoian că vedea ambulanțele trecând cu morți și răniți în acest  oraș magnific, Roma,  cu monumentele și arhitectura sa impresionantă, și îi părea că este singurul supraviețuitor, iar la întoarcerea acasă își privea familia la cină, copii, soția și a început să discute cu ei și a descoperit multe lucruri despre familia sa pe care le ratase până atunci. Și i-a îndrăgit și mai mult în perioada respectivă. Acesta a fost cel mai important lucru care i s-a întâmplat. Iar acum, pentru că am scăpat oarecum de pandemie, începe să înțeleagă altfel, din altă perspectivă valoarea vieții. Acesta a mărturisit că înainte de pandemie era totul despre interese, despre câștigul economic, dar nu era aproape nimic despre viață, despre sensul vieții.

„E un film care nu urmează regulile clasice ale cinema-ului, ci acești regizori au colaborat  pe ZOOM  prin metode online sau pe telefon, își spuneau părerea unul despre celălalt și până la urmă a ieșit ce ați văzut. Ar putea fi foarte interesant să se facă filme în țări diferite cum ar fi Italia și România despre ce se întâmplă acum în lume și cumva un documentar colaborativ despre lucrul acesta”, afirmă regizorul italian.

Se pregătește pentru o nouă premieră

În ceea ce privește planurile imediate, Michele Placido mărturisește că  se pregătește pentru o nouă premieră, în luna noiembrie anul acesta. Este vorba despre un nou film pe care l-a regizat, care este deja finalizat. „Este despre filmul <Caravaggio> și pot să vă spun de la mine că va avea premiera la Roma, pe 3 noiembrie, adică peste puțin timp; Regizorului italian i-a plăcut la Buzău  și speră să vină și aici cu următorul film; organizatorii BIAFF i-au spus deja că vor face tot posibilul  ca să se întâmple asta.

Următorul film regizat de Michele Placido  s-a inspirat din biografia lui Caravaggio, dar nu este o biografie propriu-zisă, ci este un film crime, care se întâmplă pe vremea lui  Caravaggio, când Roma era centrul lumii culturale și religioase.

„Era o Romă a contrareformei, dar răspundea reformei luterane și reformelor religioase din întreaga Europă. Inchiziția religioasă condamna la moarte pe cei care se răzvrăteau sau care erau considerați eretici. Și peste tot în Europa se întâmplau aceste lucruri făcute de Inchiziție și, în principiu, toți cei care se împotriveau Bisericii erau pedepsiți de Inchiziție. Este un film foarte modern. Adică, narativ, este un film contemporan, pentru că religiile există și sunt puternice: <religia banului>, <religia puterii> etc. Și există artistul acesta pe care îl cheamă Caravaggio care vrea să creeze și să creeze artă în libertate. Câți artiști  nu sunt și astăzi – chiar și în Cinema -, aflați  în închisoare în țările lor sau, care nu pot să-și părăsească țările și să meargă să creeze în alte locuri. Pe scurt, este povestea unui inchizitor care îl caută pe Caravaggio pentru că a fost condamnat la moarte și vrea să ducă la capăt sentința”, a devoalat câte ceva din subiectul filmului următor regizorul Michele Placido.

El a mai povestit că nu și-a întrerupt  nicio secundă lucrul chiar și atunci când filmările la „Caravaggio” au fost întrerupte și teatrele s-au închis. Apoi au fost redeschise cu măști. El a precizat că a continuat să lucreze și cu toate acestea nu s-a îmbolnăvit deloc de Covid.

Articole similare