Politic

Record de primăriţe după localele de la Buzău

Alegerile locale de la Buzău din 9 iunie 2024 au adus în funcţia de primar încă două doamne, astfel că, la această oră în judeţ eşichierul politic consemnează patru funcţii de primar adjudecate de femei. Două dintre ele şi-au confirmat mandatul – Domnica Vlad de la Robeasca şi Rodica Bârlă, de la Puieşti -, iar celelalte două au câştigat confruntările, nu tocmai elegante, cu contracandidaţii lor bărbaţi: Ioana Toma la Cilibia şi Violeta Preda la Brădeanu. Cea de-a cincea candidatură feminină, la Năeni, din partea social democraţilor, nu a avut câştig de cauză, aici fiind consemnat, de altfel, şi un conflict în timpul caravanelor de campanie, care s-a încheiat cu bolovani aruncaţi înspre taberele combatante, când Tatiana Proşcan (PSD) nu se afla în convoi!

Veterana în funcţie este primăriţa de la Robeasca, Domnica Vlad, care odată cu câştigarea alegerilor din 9 iunie şi-a adjudecat şi cel de-al şaselea mandat! Proiectul motivant pentru următoarea perioadă va fi aducţiunea de gaze naturale şi amenajarea reţelei de distribuţie în comună. De remarcat faptul că primăriţa Domnica Vlad a reuşit să obţină finanţarea pentru o asemenea investiţie după ce s-a asociat cu alte două comune din judeţul vecin, Brăila, pentru că poziţia geografică în judeţul Buzău nu o avantaja. Domnica Vlad este inginer constructor şi timp de 24 de ani, până la prima candidatură, a lucrat pe specialitate la SC Conprif. La finalul acestui mandat va echilibra balanţa profesională cu alţi 24 de ani de fidelitate în funcţie administrativă!

Rodica Bârlă, noua şi vechea primăriţă la Puieşti, începe abia al doilea mandat ca social-democrat, după primii patru ani în rândurile PRO România, dar impresionează, de-a dreptul, la capitolul studii! Din anul 2000, când a obţinut titlul de Bacalaureat, Rodica Bârlă s-a dedicat studiului şi, timp de cinci ani, a urmat cursurile Facultăţii pentru Ştiinţa Calculatoarelor, la Universitatea Dunărea de jos, Galaţi. Următorii doi ani au fost rezervaţi studiilor universitare de Licenţă, pe specializarea Management Educaţional, tot la Universitatea Dunărea de Jos, Galaţi, pentru ca după alţi doi ani să obţină un Master pe Sisteme Informatice Economice, la Universitatea Dunărea de Jos Galaţi şi Studii de Licenţă pe specializarea Matematică, acestea încheind o perioadă de zece ani! Alţi zece ani a fost profesor la catedră, iar din 2020 este primarul comunei Puieşti!

Violeta Preda este de profesie asistent medical în localitatea în care a candidat pentru funcţia de primar, Brădeanu, din partea Partidului Naţional Liberal. Spune că este legată sufleteşte de această localitate, mai ales că, prin prisma activităţii profesionale, a fost „martor şi la naşteri şi la morţi”. Violeta Preda promite să redea imaginea frumoasă a localităţii din Bărăganul buzoian, care şi-a adoptat numele de la provenineţa membrilor comunităţii, aşezaţi şi înrădăcinaţi aici, din zonele de munte ale judeţului Buzău, Prahova sau Braşov.

Ioana Toma, una dintre surprizele alegerilor locale de la Buzău, este noul primar al comunei Cilibia din partea Partidului Naţional Liberal, după cele patru mandate ale lui Ion Enache, social-democrat. După ani buni de experienţă în economia buzoiană, Ioana Toma s-a dedicat antreprenoriatului în zona agriculturii, axându-se pe activitatea de creştere a animalelor şi cultura mare. Alături de fiul său, Marius Georgescu, a dezvoltat o afacere de familie. Ca primar, Ioana Toma promite că potenţialul local va fi mult mai judicios exploatat şi folosit în avantajul comunităţii.

Articole similare