Actualitate

Record de audiență a publicației condusă de jurnalistul buzoian Sabin Orcan

Ediția electronică a „Newsweek România”, www.newsweek.ro, franciză a celebrei publicații americane „Newsweek” deținută de jurnalistul buzoian Sabin Orcan,  a înregistrat cea mai mare audiență de la înființare. Potrivit datelor Biroului Român de Audit Transmedia (BRAT) și Google Analytics, în luna ianuarie s-au înregistrat 3.125.000 de cititori unici și 12.182.000 de afișări. Este vorba de o creștere cu 500.000 de cititori unici față de decembrie 2023, dar și față de noiembrie 2023.

Potrivit datelor de audiență, publicul newsweek.ro este format din 52 la sută femei și 48 la sută bărbați. Un procent de 15 la sută dintre cititori au între 18 și 34 ani, iar 51 la sută au între 34 și 54 de ani.

Primul număr al ediţiei româneşti a publicaţiei americane „Newsweek” a apărut pe piaţă pe 11 aprilie 2018, fiind lansat de jurnaliştii care au demisionat, la finele anului 2017, de la „România Liberă”, conduşi de fostul director editorial, buzoia-nul Sabin Orcan. Ediţia românească a săptămânalului „Newsweek” este o publicaţie tipărită şi online, titlul este luat în sistem de franciză, iar societatea editoare îi are ca asociaţi pe Sabin Orcan, acţionar majoritar, alături de foştii membri ai echipei de la „România Liberă”. Revista a fost făcută exclusiv prin eforturile echipei lui Sabin Orcan şi „nu are niciun mogul în spate”, după cum spunea acesta pentru HotNews.ro.

Înfiinţată în 1933 de jurnalistul american Thomas J.C. Martyn, „Newsweek” a devenit, cu timpul, una dintre cele mai de încredere surse de informare pentru -mi-lioane de oameni din întreaga lume. Conform repatriot.ro, „apariţia <Newsweek> venea într-un moment de cotitură al istoriei moderne: era anul Marii Crize Economice, al ascensiunii nazismului şi al terorii staliniste. Fondatorul revistei a crezut însă că nu există o mai bună oportunitate pentru o publicaţie onestă, pusă în slujba cititorului. 85 de ani mai târziu, situaţia internaţională este la fel de tensionată, chiar dacă provocările sunt altele. Occidentul se reface după o nouă criză economică majoră, se confruntă cu pericolul terorismului şi cu războaie civile în Orientul Mijlociu, dar şi cu ofensiva Rusiei care încearcă să recapete statutul de putere mondială al fostei Uniuni Sovietice. În acest context internaţional complicat, România este o ţară sfâşiată de propriile conflicte politice şi sociale. O ţară în care şi credibilitatea presei a avut de suferit, determinându-i pe mulţi cetăţeni să se retragă spre alte medii, în aşteptarea unor platforme care să promoveze -jur-nalismul de calitate”.

Sabin Orcan are o experiență în media de 33 de ani, atât ca jurnalist de investigații, cât și ca manager de proiecte editoriale. El și-a în-ce-put cariera jurnalistică la cotidianul OPINIA, unde a lucrat în perioada 1990-2000, unde a fost redactor-șef adjunct. În același timp, a cola-borat cu numeroase publicații naționale („Tinerama”, „Ulti-mul cuvânt”, „Ziua”), precum și cu posturile de radio „Europa liberă” și BBC. Între 2004 și 2008, Sabin Orcan a fost coordonator de ediții regionale la „Evenimentul zilei”, iar în perioada 2008-2013 a făcut parte din condu-ce-rea trustului „Adevărul Holding”, mai întâi ca redactor-șef al ziarului gratuit „Adevărul de seară”, apoi ca prim-redactor-șef adjunct la cotidianul „Adevărul”. Totoda-tă, a fost managerul de proiect al primului ziar ro-mânesc din afara țării, „Ade-vărul de Moldova”. În perioada 2013-2016, el a fost reali-zatorul emisiunii „X-press” la postul de televiziune B1 TV, iar în intervalul iunie 2016-octombrie 2017, director editorial la „România Liberă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker