Politic

Războiul șinșilei la Pietroasele

Alegerile din iarna anului trecut par să fi aruncat județul Buzău în urmă cu 25-30 de ani, în vremurile în care partidul crescut sub oblăduirea lui Ion Iliescu folosea toate instrumentele, legale sau nu, pentru a pune la punct adversarii politici, pe principiul „cine nu este cu noi este împotriva noastră”. Cel puțin așa reiese din situația petrecută la Pietroasele, unde, pentru a veni în ajutorul unui consilier local al Partidului Național Liberal, președintele PNL Buzău a asmuțit toate organele de forță și de control asupra administrației conduse de social-democratul Cornel Enache. Și aceasta pentru că cel din urmă a avut îndrăzneala să reclame că alesul liberal crește… șinșile la subsolul unei clădiri din centrul comunei, sub o patiserie și la câțiva pași de un magazin alimentar.

Situația a fost adusă în atenția opiniei publice la conferința de presă a organizației județene a Partidului Social Democrat, care a avut loc vineri, pe parcursul căreia senatorul Lucian Romașcanu a lansat un atac la baionetă contra celor doi parlamentari liberali de Buzău, deputatul Avrămescu și senatorul Pufu: „În ceea ce privește Buzăul, avem doi electroni liberi pe aici care se plimbă, după ce au avut rezultatele pe care le-au avut în alegeri, fiind penultima organizație a partidului pe care îl reprezintă la nivel național; acum vin și ne promit lucruri pe care tot Partidul Social Democrat le-a început. Vorbesc de autostrada Ploiești-Buzău-Pașcani, care e începută de noi, și sigur că trebuiau să o facă pentru că asta este. În afară de faptul că ne amenință primarii pe unde apucă, în afară de faptul că se duc la București doar cu primarii liberali să-și discute problemele lor, în afară de faptul că a existat acea nenorocită anexă prin care au dat bani cu dedicație pe comunități din bugetul de stat, ceea ce este o premieră națională, și Buzăul s-a ales doar cu 200 de mii de lei la Lopătari. Asta este tot ce au putut”, a spus Romașcanu.

Ce a postat pe Facebook deputatul Avrămescu

Totul a început cu o postare pe Facebook a de­putatului Gabriel Avrămescu, în care acuză ceea ce numește el condițiile ­neci­vilizate în care se desfășoară târgul duminical din comuna buzoiană: „Pietroasele, un loc în care autoritățile locale îi condamnă pe oameni la sărăcie! Duminică, ora 6 dimineața: apar primii comercianți care încep să-și întindă câteva pături pe o bandă de circulație a drumului județean DJ205. Da, ați înțeles bine! Direct pe șosea, pe caldarâm, pe jos, la roata mașinilor întind niste cârpe, pături sau câțiva metri de celofane pe care își așază (sic!) marfa. Așa, pe asfalt, sunt nevoiți piețarii să vândă alimente, răsaduri, haine, încălțăminte și tot felul de lucruri trebuincioase oamenilor locului.

Acolo le-a dat voie primarul să-și desfășoare activitatea. Duminică, de duminică! Acesta este nivelul la care îi tratează primarul la al 7-lea mandat pe localnicii care l-au votat: cu umilință la roata mașinii! De ce o piață în condiții ZERO de igienă și civilizație? Pentru că terenul ce servea pe vremuri unei piețe modeste va avea, curând, o altă destinație întrucât primarul a bătut palma pentru o investiție <grandioasă> pentru Pietroasele: o spălătorie auto!

Așadar, Pietroasele, o comună recunoscută la ni­vel național pentru bogățiile și resursele naturale, pentru istoria locului și pentru activitățile de cercetare în viticultură, este, astăzi, un loc condamnat de autoritățile locale la sărăcie, mizerie și subdezvoltare. Cum e posibil ca un loc așezat pe o comoară naturală să reprezinte un pol al sărăciei într-o epocă modernă, în secolul digitalizării? Poate că fiecare dintre noi are o parte din vină! Însă, în ceea ce mă priveș­te, eu sunt pregătit să-mi iau angajamentul și să schimb aceste lucruri. Nu voi sta cu mâinile în sân și nu voi ridica din umeri la vederea acestor umilințe (…) Mă voi ocupa personal de situația de la Pietrosele și o voi aduce în atenția autorităților care au în competență soluționarea acestor probleme”, a scris Avrămescu pe Facebook.

Șinșila nu este în nomenclatorul animalelor cu blană?

Postarea în cauză nu a rămas fără urmări. Duminica următoare, comuna a fost luată cu asalt, spune primarul Cornel Enache: „În comuna Pietroasele, satul Pietroasele, funcțio­nează o piață agroalimentară de când tăticul meu, Dumnezeu să-l ierte!, era copil (…) Acum s-a întâmplat o minune. În urmă cu două săptămâni, domnul deputat Avrămescu s-a prezentat în comuna Pietroa­sele, a prins niște imagini din comună, a făcut niște comentarii, că de ce se vinde de pe marginea drumului, de ce se vând răsadurile de pe jos, sau alte produse non-alimentare. Sigur, știm cine a făcut această invitație, cu ghilimelele de rigoare, însă partea cea mai frumoasă a fost că duminica trecută (23 mai 2021, n.r.) am avut în vizită DSP, DSV, ITM, OPC, Jandarmeria, Poliția, Poliția Economică și mulți alți reprezentanți ai unor instituții din Buzău. Mi s-a părut că Pietroasele este consi­derată centrul infracționalității din județul Buzău”, a spus acesta la conferința de presă de vineri.

Și tot Enache a prezentat și motivul care a stat la baza întregii acțiuni a deputatului Avrămescu: „În centrul comunei Pietroasele, în fostul complex comercial, pe care l-au cum­părat niște investitori, un domn consilier din partea Partidului Național Liberal are la subsol o crescătorie de animale de blană, în speță șinșila. Peste 400 de capete; deasupra, la parter, se află o patiserie, iar cam la 30 de metri un magazin alimentar. Subiectul este destul de controversat. De ce? Am făcut adrese peste adrese, am făcut la DSP, la DSV… Nu s-au implicat; DSP i-a amendat o dată și gata. Or, mă întreb eu, este mai grav să vinzi răsaduri de roșii pe marginea drumului – care este închis duminică dimneață, de la 7 la 11, în ambele sensuri de circulație -, sau să crești șinșila în centrul satului? DSP mi-a răspuns că în nomenclatorul animalelor de blană nu este trecut acest animal”, a mai spus primarul comunei Pietroasele, Cornel Enache.

Articole similare

error: Continut protejat!!