Administrație

Râmnicu Sărat a fost capitala folclorului românesc, la Festivalul „Izvorul Talentelor”

Municipiul Râmnicu Sărat a fost, week-end-ul trecut, gazda celui mai important concurs denumit „Festivalul Național Izvorul Talentelor”, desfășurat în sala de spectacole a Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”.

Evenimentul, aflat la prima ediție, a adus pe scenă peste 300 de concurenți talentați, inclusiv soliști vocali, instrumentiști și ansambluri folclorice, atât din țară, cât și din străinătate. Timp de trei zile, Râmnicu Sărat a fost capitala folclorului românesc, astfel că, de vineri și până duminică au răsunat cântecele şi ropotul dansurilor populare.

Primele două zile de festival au fost dedicate secțiunii interpretare a soliștilor vocali, grupurilor vocale și instrumentelor. Ultima zi a debutat de la ora 10.00 cu parada ansamblurilor populare în zona centrală a orașului, unde au fost prezenți primarul municipiului Râmnicu Sărat, Sorin Cârjan, președintele Asociației Coregrafilor din România, Marin Barbu, managerul Centrului Cultural „Florica Cristoforeanu”, Rafaela  Predonescu, organizatorul evenimentului, Gabriela Popa, membrii juriului și concurenți. După paradă, concursul a continuat la Centrul Cultural, „Florica Cristoforeanu”, unde pe scenă au evoluat ansambluri folclorice din toată ţara, cu momente de muzică și dans tradiționale românești și obiceiuri populare.

Juriul prezent la festival a fost ales cu multă atenție; astfel, președintele juriului a fost binecunoscutul maestru coregraf „nea Marin” Barbu. De asemenea, din juriu a făcut parte și îndrăgitul solist de muzică populară Grigore Gherman, la fel de iubit de copii și foarte îndrăgit în lumea festivalurilor și a artiștilor. Un alt jurat a fost Ana Maria Botezatu, solistă de muzică populară din județul Vrancea. La masa juriului a fost și Dya, o îndrăgită solistă de muzică pop dance și R&B, care a venit de la Vatra Dornei și are un palmares foarte bogat în lumea muzicală. De asemenea, tot în juriu a fost și Lorena Oltean, realizator de emisiuni la Radio Antena Satelor. Un alt jurat extrem de important a fost Florian Mihai, dirijor, profesor de muzică și instrument, textier, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Nu în ultimul rând, la masa juriului, s-a aflat și Alexandru Neacșu, care a venit special de la Roma, pentru acest eveniment. În timpul concursului, președintele Asociației Coregrafilor din România, Marin Barbu, a avut parte de o surpriză, cu ocazia împlinirii vârstei de 66 de ani, gazdele oferindu-i un tort pe care era imprimată poza sărbătoritului.

Articole similare