Administrație

Râmnicu Sărat: Eveniment–omagiu dedicat poetului basarabean Grigore Vieru

Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” şi Primăria Râmnicu Sărat au organizat un eveniment special, omagiul marelui poet basarabean Grigore Vieru, de la a cărui naştere s-au împlinit, pe 14 februarie, 89 de ani. De altfel, bustul poetului de peste Prut este amplasat în faţa clădirii Centrului Cultural râmnicean începând cu anul 2010, când oficialităţile publice locale au luat decizia să i se acorde acestuia titlul de „Cetăţean de Onoare” al Municipiului Râmnicu Sărat.

În faţa unei asistenţe care aproape a umplut sala de festivităţi a Centrului Cultural, au luat cuvântul doi dintre invitaţii speciali la eveniment: generalul în rezervă Mircea Chelaru, care a activat în structura conducerii superioare a Armatei Române, şi cunoscut pentru atitudinea sa pro basarabeană, pentru înfăptuirea unirii Republicii Moldova cu Țara Mamă. De asemenea, marele actor Dorel Vişan, bun prieten al lui Grigore Vieru, a omagiat opera şi activitatea poetului. Au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, dar publicul a fost format în majoritate din elevi.

Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Râmnicu Sărat, prin Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, în colaborare cu Primăria Podgoria, Școala Gimnazială Podgoria, Școala „Constantin Brâncoveanu” din Râmnicu Sărat și Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererîta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. Este autorul mai multor volume de versuri, iar opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, dar şi în alte limbi. Grigore Vieru s-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier. Poetul basarabean s-a impus ca un promotor consecvent al idealurilor naţionale ale românilor din Basarabia, şi a susţinut oficializarea limbii române peste Prut, dar şi unirea cu „Patria Mamă”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker