Cultură

Concursul de istorie lansat de buzoianca Daniela Popescu, la a IV-a ediție

Mai sunt doar câteva zile până la termenul-limită, stabilit pentru 27 februarie, ora 23.59, conform istoriadincasaincasa.blogspot.com, până la care se pot face înscrierile pentru concursul internațional de eseuri „Treasure Hunt – Istoria din casa mea”, organizat de Asociația Culturală „Istoria din Casă în Casă”, al cărei fondator este buzoianca Daniela Popescu, aflat la cea de-a patra ediție. Este  un concurs adresat tinerilor români de pretutindeni, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani. Sunt acceptate și lucrări din Republica Moldova.

Regulamentul concursului spune că „participanții trebuie să identifice un obiect, artefact istoric (exemple: fotografii, scrisori, uniforme, accesorii, hărți, jurnale, obiecte decorative, instrumente, accesorii etc.) și, pe baza acestuia, să identifice o temă (exemple: viața cotidiană și petrecerea timpului liber în perioada comunistă/interbelică; obiectele decorative în Epoca de Aur; viața de elev corelată cu învățământul în perioada comunistă, forme de rezistență prin cultură, sărbătorile religioase și/sau laice în perioada comunistă, starea de spirit de pe front; învățământul în perioada interbelică; presa în perioada interbelică, moda în perioada interbelică etc.) pe care să o argumenteze într-un eseu”.

Artefactul, mai spun organizatorii, poate fi însoțit DOAR în anexă și de un testimonial în format text al deținătorului/creatorului acestuia. Absența acestuia nu va constitui un dezavantaj al punctajului.

Analiza artefactului identificat va fi realizată sub forma unui eseu, de minimum 1.500 cuvinte și maximum 4.500. Se ia în considerare numărul de cuvinte, nu de caractere. DOAR la finalul eseului, în ANEXE, vor fi introduse două-trei imagini în format .jpg sau .png ale artefactului identificat și/sau testimonialul integral aparținătorului dacă este cazul.

Fotografiile inserate în anexă (scanate, după caz) ale artefactelor trebuie să aibă un fundal neutru, la o rezoluție de min. 200 dpi, format .jpg sau .png. În cazul documentelor, ziarelor, revistelor sau cărților, este necesară scanarea primei pagini, a cuprinsului, sau, după caz, a copertei.

Ca și la edițiile anterioare, și la aceasta eseul trebuie să fie însoțit de aparat critic întocmit conform normelor Academiei Române și o bibliografie selectivă, în care să fie incluse cel puțin cinci lucrări. În cazul participanților la o ediție anterioară a concursului, bibliografia va trebui să conțină cel puțin zece lucrări.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker