Economic

Râmniceanul Cosmin Răileanu: Piața materialelor de construcții a scăzut cu până la 50 la sută

Criza generată de pandemia de Covid-19, și nu numai, a creat un declic pe piața materialelor de construcții. Încă de la începutul anului 2022 prețul materialelor de construcții a luat-o razna, iar multe șantiere au fost închise din cauză că antreprenorii nu au mai avut sursă financiară pentru a continua. Din această cauză, falimentul este aproape de multe afaceri. Numai în Buzău, de la începutul anului 788 de firme au fost radiate, multe dintre ele fiind în acest domeniu.

Ce soluție propune buzoianul

Pandemia de COVID-19 a fost o nenorocire de proporții planetare. Unii și-au închis afacerile, dar alții au câștigat sume fabuloase pentru că au reușit să își regândească business-ul.

Printre cei care au avut succes în acele condiții vitrege de business este și Cosmin Răileanu. Vindem-Ieftin.ro încheiase anul 2019 cu o cifră de afaceri de aproape 4 milioane de euro, în 2020 a crescut la 6,57 milioane de euro, cu aproape 75 la sută peste 2019. În prezent a ajuns la 10 milioane de euro cifră de afaceri.

Dar ce se întâmplă acum? Cât de mult a afectat piața materialelor de construcții creșterea de preț la energie și la combustibil? Iată ce a spus Răileanu pentru haitv.ro: „Prețul energiei a impactat foarte mult prețurile din domeniul materialelor de construcții, anul trecut au crescut prețurile pentru că nu existau stocuri, iar anul acesta au crescut din cauza acestor scumpiri. Evident că unii producători, pentru a nu pierde cota de piață, fac anumite sacrificii și renunță la profit, dar tot nu reușesc să țină prețurile cum au fost. Clar e o creștere foarte mare a prețurilor, antreprenorii trebuie să fie mai prevăzători, urmează un an foarte riscant și riscul de faliment către companii crește foarte mult. Avem foarte mulți clienți care au pus în așteptare investițiile pe care le aveau în plan pentru că business-ul pe care îl au nu mai este așa de sigur, să le aducă un venit constant”, spune antreprenorul Cosmin Răileanu.

Piața materialelor de construcții a scăzut foarte mult. Potrivit buzoianului, în România situația este asemănătoare cu cea din Polonia, unde piața a scăzut cu 70 la sută. „În Polonia piața a scăzut cu 70 la sută, noi nu suntem în aceeași situație. În Polonia este o problemă. Și la noi a scăzut cu 40-50 la sută piața. Clar că acest lucru va genera probleme pentru unele companii care nu au fost pregătite pentru această criză”, a adăugat Cosmin Răileanu.

Care este secretul afacerii râmniceanului

„Eu cred foarte mult în puterea cash-ului, nu mai sunt vremurile în care să dai bilet la ordin și file cec. Nu mai sunt vremurile în care să plătim marfa la 180 de zile pentru că o vom vinde noi. Ne-am orientat modelul de business și am investit în el ca toți clienții noștri să ne plătească banii în avans, iar noi să dăm acei bani foarte repede către furnizor, astfel noi facem o achiziție completă de la furnizor către client. Pentru că modelul nostru de business tocmai asta scoate în față, scurtarea lanțului de la fabrică la client pentru un preț mai bun. Un furnizor este mai motivat să ne vândă și să ne ofere condiții comerciale bune tocmai că își ia banii mai repede decât la un depozit clasic unde livrează și ține marfa pe stoc”, a explicat acesta.

Reamintim că râmniceanul Cosmin Răileanu a pornit de jos pentru a ajunge ca astăzi să aibă o afacere de 10 milioane de euro. În 2007  a deschis un depozit de fier forjat pe un mic teren de-al tatălui său. Pe lângă aceasta, criza financiară din 2008 l-a forțat să găsească alternative pentru a-și dezvolta afacerea pe piață. Promovarea prin intermediul internetului nu era o alternativă în vogă atunci, iar Cosmin a decis să deschidă alte depozite în orașele din jur: Bacău, Focșani, Buzău, Ploiești, Slobozia, București.

Din 2014, afacerea Vindem-Ieftin.ro s-a mutat în online și s-a transformat într-o firmă de consultanță, unde clienții, atât persoane fizice, cât și juridice, sunt ajutați să aleagă cele mai bune variante pentru ei. „Încercăm să ducem comerțul cu materiale de construcții la un nivel profesionist. Noi învățăm clienții, încă de la început, ce alternative au. Îi introducem în domeniul acesta al materialelor de construcții, astfel încât ei să nu ia decizii greșite și să piardă bani, timp. Practic, vindem aceleași produse care sunt peste tot, pe piață, dar diferența o face personalizarea tranzacției”, spunea Cosmin Răileanu într-un interviu pentru OPINIA.

Articole similare