ActualitateCultură

De ce a plouat miercuri pe scena Teatrului „George Ciprian”

Săptămâna Teatrului Tânăr de la Buzău a adăugat miercuri seară încă o poveste. Este vorba despre o poveste care, la finalul spectacolului  „a adus ploaia”. Fie că au fost  picături de ploaie sau de lacrimi de fericire  sau de amândouă, la finalul spectacolului,   publicul buzoian le-a apreciat pe amândouă și a aplaudat îndelung.De această cei aplaudați au fost actorii din trupa Teatrului „Anton Pann” din Râmnicu Vâlcea, în care s-a  remarcat buzoianul Ștefan Pavel, în rolul lui Jim Curry.

Distribuția spectacolului  jucat  aseară pe scena Teatrului „George Ciprian”,  „Omul care aduce ploaia”, căci despre acesta este vorba, este formată din Lizzie Curry – Réka Szász, Bill Starbuck – Octavian Costin, H.C Curry – Constantin Florescu, Noah Curry – Ioan Paraschiv, Jim Curry – Ștefan Pavel, File – Costas Mincu și Sheriful Thomas – Alexandru Beteringhe. Publicul buzoian a asistat la o nouă adaptarea a piesei cu acelaşi nume a dramaturgului american Robert Nash, pusă în scenă de Vlad Cristache, considerat unul dintre cei mai prolifici tineri regizori din România la ora actuală.

 „Omul care aduce ploaia”, un elogiu  adus visătorilor de pretutindeni

„Omul care aduce ploaia” este o comedie romantică, cu care a debutat, ca regizor acum 65 de ani şi cunoscutul om de teatru Liviu Ciulei. „Spectacolul „Omul care aduce ploaia” de Richard Nash, de la Teatrul „Anton Pann” Râmnicul Vâlcea, regizat de această dată  de Vlad Cristache, se plasează în tema festivalului și, mai mult, în tema despre vise și importanța de a crede în ele până la capăt. Este un spectacol care aduce în prim plan dragostea de viaţă şi nevoie oamenilor de speranţă, de iubire şi de a crede într-un vis. Textul scris de Richard Nash, montat atât în lumea teatrală, cât și cea cinematografică, propune o poveste din Vestul Mijlociu al Statelor Unite, într-una din perioade lungi în care căldura amenință din nou agricultura oamenilor. Povestea este în primul rând despre Lizzie Curry, o tânără domnișoară deloc împăcată cu percepția despre sine, dar care visează să fie dorită de cineva, plăcută și, în final, iubită. Dar o veche expresie din popor spune – „dacă tu nu te iubești pe tine, la ce să te aștepți de la un străin?”, spun reprezentanții Teatrului „George Ciprian”.

Acțiunea principală se învârte în jurul personajului Lizzie și a găsirii  unui partener de viață pentru ea. Laitmotivul spectacolului este preocuparea familiei Curry  de a găsi un mod de a aduce ploaia. Un om misterios, venit de nicăieri și îndreptându-se spre nici unde, apare la ușa casei spunând că el poate să aducă ploaia contra unei sume de bani și a unor altor lucruri caraghioase pe care membrii familiei trebuie să le facă. Iar în toate aceste aproape non-acțiuni, fiecare personaj trăiește câte un vis și ajunge până la final să și-l atingă ori nu.

Decor realist cu tematică Western

Pentru două ore  publicul a intrat cu siguranță într-o altă lume care vorbește despre legături umane simple şi sincere. Povestea a fost pusă la cale într-un decor cât se poate de realist, tematică Western , realizat de Clara Pop. Întreaga scenă a fost acoperită cu praf, nisip, căpițe de fân, mobilier acoperit cu imprimeu în alb și negru, ca pielea de zebră sau de orice animal care ar putea trăi în acele zone. De-a lungul scenei, se întinde un panou publicitar gigantic care se găsește de obicei pe drumurile nisipoase, cu tot felul de reclame cu tematică cowboy. Notă discordantă cu tot restul de mobilier reabilitat, tip Western, face improvizația de bucătărie.

Cine sunt și ce vor personajele

Spectacolul „Omul care aduce ploaia” este despre toate lucrurile pe care ni le dorim, despre acele mici lucruri care vrem să se întâmplă, iar când se întâmplă, ne aduc un mic zâmbet pe față. Despre oameni și mici lucruri care-i pot face fericiți. Pe Lizzie Curry, interpretată de Réka Szász, la început o fată care nici pe sine însăși nu se poate iubi  o face fericită o relație în care poate fi ea însăși pentru totdeauna. Pe Bill Starbuck, jucat de Octavian Costin, îl face fericit noul drum alături de Lizzie și își asumă, e drept, cu greu, faptul că a fost părăsit de soția sa, și renunță la varianta că  ar fi fost văduv. Jim Curry, al cărui rol este jucat de Ștefan Pavel, ajunge în final să nu mai fie păpușa controlată de toată lumea, așa cum părea la început. Noah Curry, rol interpretat de Ioan Paraschiv, cel puțin la final, renunță să mai fie ursuz, și se bucură de viață, așa cum este el de fapt. H.C. Curry, interpretat de Constantin Florescu, își vede visul împlinit atunci când începe ploaia, dar și fericirea fiicei este importantă, mai ales că s-a zbătut pentru ea. File, jucat de Costas Mincu, pleacă înainte să vadă fericirea pe care, întâmplător, a adus-o pe chipurile familiei Curry.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker