Actualitate

Râmniceanca Janina Nectara, succes total al unei campanii de suflet: România va avea în acest an bancnotă cu chipul unei femei

Banca Naţională a României va lansa, până la sfârşitul acestui an, prima bancnotă pe care apare chipul unei femei, o bancnotă în valoare de 20 de lei, care o va ilustra pe Ecaterina Teodoroiu, a anunţat europarlamentarul Corina Creţu. Purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României, Dan Suciu, a precizat pentru HotNe­ws.ro că lansarea acestei bancnote de 20 de lei a fost amânată de Banca ­Naţio­nală din cauza pandemiei şi că, probabil, aceasta va fi pusă în circulaţie spre finalul anului.

,,Am aflat cu bucurie faptul că în această toamnă – să sperăm, după multe amânări – Banca Naţională a României va lansa prima bancnotă cu portretul unei femei reprezentative pentru istoria ţării. Acest succes se leagă de numele Janinei Nectara, care, cu eforturi şi multă perseverenţă, a iniţiat şi susţinut campania Femei pe Bancnote, graţie căreia Banca Naţio­nală a României va lansa în circulaţie bancnota de 20 de lei celebrând-o pe Ecaterina Teodoroiu. Cu această ocazie, România va marca un moment important în încurajarea afirmării femeilor şi în recunoaşterea contribuţiei substanţiale pe care au avut-o în diferite momente ale istoriei”, a anunţat pe Facebook Corina Creţu.

Decizia de punere în circulaţie a unei bancnote de 20 de lei care va avea pe una dintre feţe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroi­na căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial, a fost luată de Consiliul de Administraţie al BNR din iulie 2019. Această valoare nominală, de 20 lei, a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote româ­neşti şi se regăseşte prin­tre cele aflate în circulaţie în zona euro. BNR motiva atunci că promovarea ima­ginii unei femei pe o bancnotă cu putere circulatorie este un demers care răspunde unui interes ­pu­blic legitim – de promovare a personalităţilor feminine – ce a găsit o largă susţinere în societatea românească.

Decizia Băncii Naţio­nale a României reprezintă punctul final al campaniei ,,Femei pe bancnote”, iniţiată în Anul Centenarului, de râmniceanca Janina Nectara, unul dintre cei mai apreciaţi bloggeri de modă din lume şi singurul român care a scris pentru prestigioasa publicaţie ,,Vogue”. Reamintim că OPINIA a fost printre primele publicaţii care au fost alături de demersul Janinei Nectara, demers sprijinit de cele mai prestigioase instituţii educaţionale din ţară, precum Universitatea Politehnică Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie ,,Carol Davila”, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism ,,Ion Mincu”, Universitatea de Edu­caţie Fizică şi Sport Bucureşti, Universitatea Na­ţională de Muzică Bucureşti, Facultatea de Geologie a Universităţii Bucureşti, Facultatea de Chimie a Universităţii Bucureşti şi Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti. În cadrul campaniei ,,Femei pe Bancnote”, peste 20.000 de români şi-au votat personalităţile istorice preferate. De asemenea, multe vedete naţionale i s-au alăturat Janinei, în demersul său pentru apa­riţia chipului primei femei şi pe o bancnotă româ­nească.

,,Trăim un moment istoric. Este pentru prima dată în 150 de ani de la naşterea leului românesc când o femeie remarcabilă este onorată în mod oficial pe o bancnotă de largă circulaţie. Mulţumesc voluntarilor care au lucrat cu generozitate în această cam­panie, mulţumesc artiştilor tinerei generaţii şi tuturor personalităţilor publice implicate, jurnaliştilor şi realizatorilor de televiziune care au promovat campania FEMEI PE BANCNOTE, şi, nu în ultimul rând, Guvernatorului BNR, pentru că a înţeles că Româ­nia are, alături de bărbaţi, şi femei remarcabile cărora trebuie să li se recunoască meritele. Împreună, am scris istorie în România”, a spus Janina Nectara Constantin imediat după anunţarea deciziei Băncii Naţionale a României.

,,Cu o tradiţie de 30 de ani, OPINIA este cel mai influent cotidian din Buzău! Un judeţ întreg îşi ia informaţiile zilnic din OPI­NIA! Deşi le admir munca şi îi citesc constant, personal nu i-am cunoscut niciodată pe jurnaliştii de la OPINIA. Când m-au invitat să realizăm un interviu despre campania naţio­nală <Femei pe Bancnote>, am fost extrem de încântată că demersul va ajunge în faţa ochilor şi, probabil, în ­inimile locuitorilor din zona în care m-am născut. Nu mi-am imaginat nicicum că OPINIA îi va acorda spaţiu larg, pe prima pagină şi full spread în interior. <Femei pe Bancnote> este un act istoric şi totodată unul profund cultural, de schimbare de mentalităţi. Ce supriză plăcută şi ce mare onoare că cel mai puternic cotidian al locurilor natale i-a dedicat prima PRIMA PAGINĂ din cele peste 100 de apariţii în media. Mii de mulţumiri! Apreciez enorm că aţi fost alături de acest demers de la bun început. Dacă <Femei pe Bancnote> va împlini ce şi-a propus, aceasta va fi şi reuşita dumneavoastră!!!”, scria pe Facebook Janina cu puţin timp înaintea aflării veştii celei mari, şi anume că bancnota de 20 de lei va apărea în curând cu chipul Ecaterinei Teodoroiu.

Articole similare