Actualitate

Rămânem campionii Europei la accidentele rutiere! Peste 500 au fost la Buzău

România rămâne în fruntea clasamentului statelor cu cele mai multe accidente rutiere. Anul trecut s-au întregistrat în medie 76 de accidente pe zi (28.000 pe an), iar români au murit în fiecare zi ca urmare a acestora, arată datele Institutului Național de Statistică.

La nivel european, cele mai sigure drumuri sunt în Suedia (18 decese la un milion de locuitori), în timp ce România (93/milion) a raportat cea mai mare rată în 2021, an pentru care avem agregate cifrele la nivel de UE. Numărul de decese din România este peste dublul mediei europene (media UE a fost de 44 de decese rutiere la un milion de locuitori). Pe baza cifrelor Eurostat, în afara Suediei, alte opt state membre (Danemarca, Germania, Irlanda, Cipru, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia) au înregistrat un număr mic de decese ca urmare a accidentelor.

În România, situația nu arată deloc bine. Potrivit unei analize HotNews, pe baza datelor INS, cele mai multe accidente au avut loc, în 2022, în București, respectiv 3.628. La o diferență mare se află județele Cluj și Iași cu 1.227 accidente rutiere în 2022, respectiv 1.235.

Buzăul se află cam la jumătatea clasamentului, cu 535 accidentele rutiere anul trecut. 2022 este anul care bate însă toate recordurile în privința numărului de decese înregistrate în urma accidentelor rutiere grave! În 2021, numărul persoanelor decedate în urma accidentelor rutiere produse pe șoselele buzoiene era de 38, iar în 2022 au murit 44 de persoane. 37 de accidente s-au soldat cel puțin cu decesul unei persoane.

De asemenea, din ce în ce mai mulți tineri devin victimele șoselelor. Printre cele mai grave accidente în urma cărora au decedat minori amintim accidentul de la Râmnicu Sărat din luna iulie, când, din cauza inconștienței unui adolescent, un accident grav de circulație s-a produs în apropiere de municipiu. Un băiat din localitatea Bordești (Vrancea) a luat cheile mașinii tatălui său și a plecat, în miezul nopții, la plimbare alături de iubita acestuia, în vârstă de 15 ani. Cei doi au rulat pe şoseaua europeană E85 cu viteză mare. Drumul lor s-a oprit însă brusc la câţiva kilometri de la ieşirea din judeţul Vrancea, pe raza comunei Podgoria, judeţul Buzău. Pentru că circula cu viteză foarte mare, dar şi din cauza lipsei de experienţă, adolescentul a pierdut controlul volanului, maşina răsturnându-se de mai multe ori pe câmp. Autoturismul, un BMW X3 cu volan pe dreapta, a devenit un morman de fiare. Iubita acestuia a decedat pe loc din cauza multiplelor traumatisme suferite în urma impactului.

Un alt accident în care un tânăr și-a pierdut viața, a avut loc chiar în ultima lună din an, când un șofer cu o alcoolemie mare a accidentat mortal un pieton în vârstă de 15 ani din Vadu Pașii. Accidentul s-a produs în Vadu Pașii, iar șoferul a fost reținut. În urma acestui accident, în mediul online au apărut mai multe opinii cu privire la șansele pe care băiatul le-ar fi avut dacă în zona în care s-a produs accidentul ar fi existat trotuar.

Cea mai periculoasă șosea din Buzău este DN2-E85, denumit și „Drumul morții” din cauza numărului mult prea mare de accidente care s-au soldat cu decese.

La nivel național, în cursul anului 2022 s-au înregistrat 28.010 accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, rezultând un număr de 36.218 persoane accidentate, din care 4,5 la sută persoane accidentate mortal. În anul 2022, comparativ cu 2021 se constată creşteri ale riscului asociat traficului rutier pentru toate tipurile de accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, după natura acestora şi modul în care s-au produs, arată INS.

Cea mai mare creştere, respectiv cu 10,2 la sută, s-a înregistrat la numărul accidentelor în care este implicat un singur vehicul. Ponderea accidentelor de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale produse în localităţi (exclusiv autostrăzi) a fost de 83,8 la sută din total accidente, iar ponderea persoanelor accidentate mortal sau rănite a fost de 79,4 la sută din total persoane accidentate.

În anul 2022, din cei 3.305 pietoni şi conducători de vehicule rutiere aflaţi sub influenţa alcoolului care au fost implicaţi în accidente de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, 1.182, respectiv 35,8 la sută au fost conducători de autoturisme.

După momentul producerii, ponderi mai mari ale numărului de accidente s-au înregistrat în lunile august (10,3 la sută din numărul total de accidente), iulie (10,2 la sută) şi iunie (9,9 la sută).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker