Monden

Raluca Cășaru, fetița care a învățat de la bunica din Bisoca să facă goblenuri, a devenit expert restaurator al Muzeului Național de Artă al României

Prin mâna sa au trecut obiecte textile vechi ce ­va­lorează greutatea lor în aur! Raluca Cășaru are 34 de ani și a fost expert restaurator al Muzeului Național de Artă al României, job care i-a oferit posibilitatea să reconstituie obiecte textile cu o valoare inestimabilă, așa cum a fost un costum medieval, croit din ca­tifea venețiană și mătase, purtat de Neagoe Basarab, domnitor al Tării Românești.

Într-un interviu acordat publicației life.ro, Raluca Cășaru a dezvăluit că dragostea sa pentru țesături se trage din copilăria petrecută la bunicii de la Bisoca, din județul Buzău.

„Vin dintr-o familie în care munca în textile era o banalitate, aș zice. Bunica mea tot timpul croșeta, broda sau lucra la războiul de țesut. Iar asta nu era nimic ieșit din comun ori vreo artă, ci mai degrabă o necesitate. Iar când am înțeles că nu era mai mult decât atât m-a lovit ca un miracol, ca o revelație. Acolo, la bunicile mele, am învățat să brodez, să cos, să fac goblenuri. Acolo am avut norocul să trăiesc vacanțele, într-un sat de munte din Buzău, la Bisoca, unde casele erau rare și aveam foarte multe posibilități de a alerga, căuta și descoperi lucruri. Cum să nu te gândești la acel loc că la Raiul de pe Pământ?”, a întrebat retoric Raluca.

Și pentru că pasiunea ei de azi își are originea pe plaiurile buzoiene, expertul restaurator își amintește cu drag că tot bunicile au fost cele care au învățat-o să își facă singură materialul textil, să toarcă, și nu numai.

„Am învățat să torc de la bunicile mele”

„Bunicile mele știu că își produceau lâna. Am învățat și eu să torc de la ele. Iar la un moment dat au crescut și viermi de mătase. Altfel erau nevoite să cumpere din târg, dar pentru asta trebuia să meargă 30 de km până la prima șosea ce avea să le ducă la Buzău. Deci accesul era extrem de complicat dacă nu reușeai să îți produci singur. Acum mi se par niște eroi”, a mai declarat Raluca pentru life.ro.

Iar pentru că meseria ei de astăzi presupune apre­cierea calității, a originalului, Raluca nu se sfiește să facă o comparație între hainele comerciale și cele care presupun lucru manual.

„Cred că este o nevoie de a ne reîntoarce la lucrurile de calitate, făcute cu dragoste, cu pasiune. Iar astea se simt: când pui pe tine o bluză făcută așa, deja energia este alta, vine cu o poveste și o bucurie. Îți vine s-o dai mai departe. Când îți iei un tricou de la H&M îl porți pur și simplu, nu te gândești că ar putea să-l poarte și fiica ta. Dar când ai un șal din borangic, se schimbă lucrurile”, a mai spus Raluca Cășaru.

CITITI INTERVIUL INTEGRAL PE life.ro

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker