Monden

Purtau femeile lenjerie în Antichitate? Iată o scurtă și fascinantă incursiune în istoria lenjeriei intime

Fie ca preferi dantela, satinul, culorile aprinse, sau clasicul alb/negru, lenjeria de azi este atat de diversa in materie de modele, stiluri si croiuri, incat e imposibil sa nu o gasesti pe cea potrivita constitutiei tale fizice, dar si gusturilor tale. Insa, pentru a intelege cat de departe au ajuns aceste piese de ieri si pana azi, in acest articol poti gasi o scurta incursiune in istoria acesteia. In ultimele sute de ani, moda feminina si, implicit, lenjeria intima, a trecut prin multe transformari, atat prin prisma esteticii, cat si a confortului si a functionalitatii. 

Unde isi are originile primul sutien, cat de bizar si periculos a fost primul corset si rafinamentul si eleganta pierduta a lenjeriilor de la curtea regala franceza si britanica

Primul model de sutien, confectionat din oase de balena, isi are originea undeva in trecutul indepartat al Cretei Antice. Acesta avea rolul de a sustine si de a ridica bustul, insa fara a-l acoperi. Istoricii sustin ca, in acea perioada, femeile isi aratau partile intime ca fiind surse de putere si o marturie evidenta afaptului ca ele erau capabile sa sustina si sa dea viata. Creta era, asadar, o societate egalitara, unde matriarhatul si patriarhatul se impleteau intr-o ordine fireasca, in armonie cu ciclurile naturii. 

Romanii, pe de alta parte, nu aveau obiceiul sa poarte lenjerie sub toga, costumul lor traditional, purtat atat de barbati, cat si de femei. Doar la ocazii speciale, damele purtau asa-numitul strophium, adica un acoperamant al bustului confectionat din matase. 

Mai tarziu, in epoca Evului Mediu, femeile au inceput sa poarte pe sub rochii, o chemise, adica o camasa de corp, menita sa previna transpiratia abundenta, dar si sa-i protejeze pielea de iritatii. Rochiile erau, pe atunci, confectionate din materiale dure, brute, ca de exemplu, din lana, fiind, de asemenea, prea rar spalate ca sa aiba contact direct cu pielea. Fiind o epoca in care placerea trupeasca era unul dintre cele mai mari pacate, rolul lenjeriei era si sa ascunda cat de mult posibil formele feminina ale corpului. 

Abia odata cu Renasterea, femeia a inceput sa fie din nou recunoscuta si admirata pentru frumusetea ei. Astfel, formele pline, rotunde si voluptoase erau asociate cu feminitatea, iar lenjeria avea scopul de a le scoate si mai mult in evidenta. Corsetul devenea din ce in ce mai la moda, fiind accesoriul absolut esenial, care subtia talia pana la sufocare si punea in evidenta bustul generos. Daca vrei si tu sa te rasfeti cu modele clasice si rafinate de corsete si sutiene, descopera lenjeria sexy de la Pasiune si alege ceea ce iti face cu ochiul. 

In secolul al XVIII-lea, la curtile regale din Franta, Anglia si Spania, moda prindea tot mai mult avant, frumusetea, gingasia si feminitatea fiind ridicate la rang de arta. Cu toate ca inca se mai purtau corsete rigide, acestea erau ornamentate cu dantela, funde si pietre pretioase. Tot in aceasta perioada apare si notiunea de port-jartier, adica benzile atasate de corset, care sustineau ciorapii fini de matase.

Odata cu cele doua razboaie mondiale, a avut loc o revolutie in lenjeria feminina, acestea fiind nevoite sa devina mai active, pentru a putea sa se descurce pe cont propriu, in lipsa sotilor plecati pe front. Asadar, corsetul, deloc practic si confortabil, a fost inlocuit cu asa numita brassiere, adica echivalentul bustierei sau a sutienului de azi. Materialele rigide au fost, de asemenea, inlocuite cu unele mai practice, precum bumbacul. 

Astazi, lenjeria intima are atat rol functional, cat si acela de a scoate in evidenta frumusetea si feminitatea. Diversitatea de modele, stiluri si marimi este atat de mare, incat exista variante pentru orice conformatie a bustului. Secretul consta doar in acorda atentie micilor detalii si in a sti ce anume ti se potriveste.

Sursa imagine – Shutterstock.com

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker