Politic

Puric, dă-te jos să vezi ce ai făcut!

USR, cât pe-aici să depună moțiune simplă împotriva ministrului Romașcanu

Uniunea Salvați România a anunţat marţi că a depus moţiune simplă împotriva ministrului Culturii, Lucian Romaşcanu, ca urmare a refuzului de a-l demite pe directorul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti. „Teatrul Naţional Bucureşti, cea mai reprezentativă scenă a ţării, a fost transformată într-o platformă a propagandei extremiste pro-Kremlin, a antisemitismului şi revizionismului”, acuză USR.

„Ca urmare a refuzului ministrului Culturii de a-l demite de urgenţă pe directorul interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, responsabil de implicarea reputatei instituţii de cultură în acţiuni repetate de propagandă rusească, USR a depus, astăzi (marți, n.r.), moţiune simplă împotriva ministrului Lucian Romaşcanu”, anunţă USR, într-un comunicat de presă.

Deputatul USR Iulian Bulai, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, afirmă că Lucian Romaşcanu, în loc să-şi asume şi să rezolve o problemă punctuală, „merge mai departe şi ţine în braţe un om al propagandei pro-Moscova, pro-Putin, anti-UE, anti-NATO”: „De aceea, USR depune moțiunea simplă intitulată «Libertate artistică? Da! Propagandă pro-Moscova şi anti-UE în instituţii publice? Niciodată!», îndreptată împotriva ministrului Romaşcanu. Nu se poate ca din cea mai importantă instituţie de cultură din România să se facă propagandă activă, prin material publicitar, anti-UE, anti-NATO, pro-Putin, pro-Kremlin”, declară deputatul USR Iulian Bulai.

„În timp ce întreaga ţară se luptă cu extremismul naţionalist venit din Est, dinspre Moscova, directorul interimar al TNB programează un spectacol «găzduit», ţinut de Dan Puric, actor angajat al teatrului, susţinător declarat al dughinismului şi putinismului, campion al pseudo-antiglobalismului şi al naţionalismului de extracţie moscovită. Ce face ministrul Cul­turii? Se ascunde în spatele libertăţilor artistice. În timp ce întreaga Europă luptă împotriva propagandei anti-UE şi anti-NATO, la Teatrul Naţional, sub ochii directorului interimar aflat în sală, se împart sute de exemplare gratuite dintr-o publicaţie naţionalistă, antisemită, antieuropeană şi pro-putinistă. Nu un exemplar, două, trecute pe sub mână, ci sute! Ce face ministrul Culturii? Aşteaptă anchete, comitete şi comiţii”, arată USR în moţiunea simplă depusă.

Într-o intervenție telefonică la DIGI 24, Lucian Romașcanu a comentat evenimentul de duminică, când o publicație propagandistică cu mesaje naționaliste extremiste a fost distribuită la spectacolul susținut de Dan Puric la Teatrul Național București. El a anunțat că a trimis Corpul de Control la TNB și dacă vor exista dovezi că managerul interimar Mircea Rusu a avut cunoștință de distribuirea ziarului, atunci va lua măsuri imediate. „Din nefericire, s-a întâmplat un lucru inacceptabil, ca cineva să distribuie materiale de propagandă, de orice tip, este interzis, cu atât mai mult cu cât tipul acela de material este unul fundamental împotriva valorilor României de astăzi. În acest moment există, înțeleg, în curs, constituirea unei comisii administrative, va face o plângere către Poliție și tot astăzi va intra și Corpul de Control al Ministerului Culturii la Teatrul Național, să vedem ce s-a întâmplat acolo (…) Dacă se dovedește că managementul teatrului a avut cunoștință de așa ceva, măsurile vor fi luate rapid. Avem nevoie să știm că managementul teatrului a știut de distribuția acelor materiale, că și-a dat concursul și că este implicit și explicit vinovat”, a spus Romașcanu.

Moțiunea, anulată

Moțiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului PSD al culturii, Lucian Romașcanu, va fi anulată la Biroul Permanent al Camerei Deputaților din această după-amiază pentru că deputatul USR Teodor Lazăr a semnat de două ori – potrivit documentului publicat de „Libertatea” -, ceea ce atrage nulitatea moțiunii simple, potrivit Regulamentului Camerei Deputaților, care prevede că numărul minim de semnatari este 50.

Reacția ministrului Romașcanu nu a întârziat: „Dacă era nevoie de o nouă probă a penibilului acțiunilor recente ale USR, aceasta a venit astăzi. O activitate guvernamentală dezastruoasă se completează armonios și cu o incapacitate parlamentară pe măsură. Iulian Bulai, vârful tocit de lance ruptă a corectitudinii politice prost înțelese și-a aruncat, cu sprijinul solid al colegilor, moțiunea în șanț. Tot elanul proletar, toată elocința de TV și de tribună parlamentară, înfierbântată și necruțătoare, au eșuat în scrum și fum. Sigur, moțiunea era doar puțină adrenalină înspre trezirea din catalepsie a USR, dar, chiar și așa, alegătorii USR meritau măcar puțină tragere de inimă din partea celor trimiși să-i reprezinte. Să nu aduni 50 de semnături, să fii nevoit să furi prin dublarea unei semnături arată drumul fără întoarcere al acestui partid fără trecut, cum se laudă, dar și fără viitor. Nu s-a putut. Ne vedem data viitoare”, a scris pe Facebook ministrul Lucian Romașcanu.

 

Articole similare