Actualitate

Protecția Consumatorilor, controale la magazinele second-hand

O nouă campanie este desfășurată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), iar de data aceasta, vizate sunt magazinele de haine second-hand. Această acțiune vine în urma unor sesizări sosite de la consumatori, referitoare la modul în care sunt comercializate diverse produse second-hand din import, pe piața din România, iar echipe de control ale Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), coordonate de președintele instituției, Horia Constantinescu au început o amplă serie de acțiuni, pornind din Capitală, care vor fi extinse la nivelul întregii țări.

Președinte ANPC: „Unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei”

Verificările de până acum au demonstrat existența unor importante cantități de deșeuri, în fapt, importate de Austria și Elveția, care sunt comercializate apoi, în România, ca produse second-hand. Aceste constatări au atras după sine o reacție dură a președintelui ANPC, Horia Constantinescu, ce a declarat că România nu este lada de gunoi a Europei, iar printre articolele ce pot fi reutilizate, s-au găsit destul de multe care nu au ce căuta în teancurile de haine, cum ar fi lenjerie intimă murdară sau încălțăminte plină de noroi.

„Așa cum am mai spus, unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei. Doar că scormonitul cu care erau obișnuiți, în tomberoanele din occident, l-au mutat acasă, unde ne încarcă cu tot ceea ce aruncă expeditorii. Printre hainele aparent încă bune de purtat, vin și lucruri de care vor să scape austriecii și elvețienii. Lenjerie intimă murdară, imposibil de transmis de la unul la celălalt, din perspectiva restricțiilor de sănătate, aflate în același balot cu încălțămintea plină de noroi și alte deșeuri, ajung pe teritoriul țării noastre, unde cea mai mare parte și rămân să murdărească mediul înconjurător. Trebuie condamnată cu fermitate întreaga acțiune, pentru a transmite un mesaj puternic și celor care ne expediază murdăria lor, protejându-și doar mediul propriu”, a transmis președintele ANPC.

Conform legii, pentru a fi comercializate ca mărfuri second-hand, produsele trebuie să sosească în țara noastră igienizate, dezinfectate și sortate, ceea ce de fapt nu se întâmplă, în cazul baloților de obiecte identificate în depozite. Urmând trasabilitatea acestor importuri, echipele de control au ajuns la Satu Mare, unde au fost depistate sute de tone de astfel de baloți, cărora urma să li se schimbe destinația.

La acțiunile de la București și la cele extinse din țară participă, alături de comisarii ANPC, și reprezentanți ai Gărzii de Mediu și ai Inspectoratului General al Poliției, urmând ca după finalizarea campaniei să fie anunțate și rezultatele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker