Administrație

Propunerile fermierilor buzoieni pentru „calamități” au devenit lege

În urmă cu mai puţin de două săptămâni, şeful Direcţiei Agricole Buzău, Cosmin Florea, punea la punct, împreună cu specialişti pe domeniu și după consultarea fermierilor din  județ, un nou algoritm de calcul pentru încadrarea şi acordarea despăgubirilor la culturile calamitate. Proiectul a fost transmis Ministerului Agriculturii, iar la prima şedinţă de Guvern a ajuns la mapa premierului Marcel Ciolacu. Şeful Guvernului a apreciat că planul specialiştilor de la Buzău corespunde unor realităţi în teren, ba mai mult, s-a apreciat că toţi producătorii agricoli sunt supuşi aceloraşi condiţii de climă, drept urmare trebuie să beneficieze de suport de la Guvern.

Ministrul Agriculturii a semnat un ordin în acest sens, care a fost publicat deja în Monitorul Oficial, și care prevedere exact ceea ce au solicitat fermierii buzoieni: să se țină cont de pierderi în cazul agricultorilor care au fost și în anii din urmă afectați de secetă. Despăgubirile erau acordate până acum în raport cu producția medie a ultimilor cinci ani, din care erau eliminate valoarea cea mai mare și valoarea cea mai mică.

Noul Ordin de Ministru oferă posibilitatea producătorilor agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care nu au istoric de activitate sau nu au istoric pentru cultura calamitată sau istoricul acestora este mai mic de cinci ani anteriori, să beneficieze de constatarea Comisiei pentru evaluarea pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. – Tempo Online „AGR110A – Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe” pentru cultura/judeţul în cauză.

De asemenea, pentru producătorii agricoli persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care dețin evidenţe contabile şi au istoric de activitate pentru cultura în cauză, aceasta se stabilește pe baza datelor de producţie din evidenţele contabile proprii, puse la dispoziţia comisiei de către producătorii agricoli. Pentru producătorii agricoli persoane fizice şi/sau persoane fizice autorizate şi/sau persoane juridice, care deţin cel puţin un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor încheiat în unul din cei cinci ani anteriori, aceasta nu se calculează şi se stabilește de către Comisia de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pe baza interogării bazei de date I.N.S. – Tempo Online „AGR110A – Producţia medie la hectar, la principalele culturi, pe forme de proprietate, macroregiuni, regiuni de dezvoltare şi judeţe” pentru cultura/judeţul în cauză.

Un comentariu

  1. Praf în ochi o să le de-a agricultorilor,o să beneficieze de bani tot cei ce declară incorect, cei ce declară că au un anumit Nr.de animale și în realitate numărul este mult mai mic, cum se întâmplă și la obținerea fondurilor europene.

Articole similare