Cultură

Proiectul muzical de tradiții unic în țară al buzoiencei Claudia Colniceanu, la ediția a doua

Claudia Colniceanu, o tânără din Vintilă Vodă,  face cunoscut Buzăul prin oamenii și prin tradițiile lui, punând în lumină locuitorii satului păstrători de informații în domeniul muzical de la bunii și străbunii lor, în cadrul unui proiect unic în țară. Este vorba despre proiectul „Mousaios Sound”, prin care oferă publicului o selecție de cântece țărănești culese din județul Buzău. Numele proiectului este inspirat din denumirea veche a râului în care a fost martirizat Sfântul Sava, ocrotitorul Buzăului, Mousaios (astăzi Buzău).

Prima ediție a  „Mousaios Sound”  a avut loc anul trecut, când Claudia Colniceanu era încă masterand la clasa de etnomuzicologie a conf. univ. dr. Costin Moisil și a obținut finanțare după ce aceasta a participat la concursul de proiecte „Antreprenor la UNMB (Universitatea Națională de Muzică București, n.r.)”, din cadrul proiectului „Leadership în muzică. Sesiuni de mentorat și concurs de proiecte antreprenoriale”, organizat de Societatea Antreprenorială Studențească din Universitatea Națională de Muzică București. Proiectul a fost încurajat și susținut încă de la bun început de Societatea Antreprenorială Studențească din cadrul Universității Naționale de Muzică din București, iar anul acesta s-a numărat, din nou, printre cele zece proiecte finaliste ale concursului „Antreprenor la UNMB”.  Nu a mai primit finanțare, însă a primit deja votul publicului din întreaga țară și în special al tinerilor. Acesta este și motivul pentru care, anul acesta, la cea de-a doua ediție care va avea loc în data de 21 octombrie, la Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman”, vor fi mult mai mulți tineri, pe lângă interpreții care au fost prezenți anul trecut și care au redat sunetul Buzăului și, în special  al Văii Slănicului, dintre care amintim pe Cristi Micu, interpret de muzică populară din Vintilă-Vodă, Mircea Micu, purtător al distincției de „Tezaur uman viu”, din comuna Sărulești, Andrei Cojanu, interpret la fluier și caval din Bisoca, interpreți cu care a participat recent la evenimentul Ziua Satului Românesc de la Muzeul de Etnografie „Vergu Mănăilă”.

„Important în ediția a doua este faptul că vor fi tineri care ne vor fi alături și care vor aduce instrumentele și îi vor descoperi pe acești oamni buni, tineri care vor veni să învețe. Nu vor fi toți din Buzău. Așa cum nici la prima ediție nu toți tinerii din sală au fost din Buzău. Am avut surpriza să văd tineri în sală din București și din alte orașe ale țării. Asta a fost ca o scânteie și m-a făcut să mă gândesc să-i chemăm la ediția a doua pe cei care sunt interesați. Am avut la dispoziție un an de zile în care nu am stat degeaba. Am citit, am fost pe teren și am descoperit  oamenii care vor fi prezenți în ediția a doua, oameni curioși și talentați. Sunt oameni buni, oameni modești, care transmit o stare bună prin simpla lor prezență; nu au nevoie de mai mult, iar atunci când încep să cânte, spun povestea locului din care provin și povestea vieții lor, fiindcă au trăit cu muzica, cum este și nea Andrei Cojanu, de profesie tâmplar. Este tâmplar, dar muzica l-a însoțit toată viața; are copii mari care duc mai departe și așa se păstrează tradiția. Niciunul nu este muzician. Sunt țărani care au cântat la instrumente toată viața. La sat muzica a fost prezentă în toate locurile și de aici s-a plecat către muzica de scenă. Există multe genuri de muzică, dar noi vrem să aducem în fața oamenilor muzica aceasta tradițională, pentru că este a noastră și ne mândrim cu ea”, mărturisește Claudia Colniceanu.

Proiectul realizat de Claudia, în prezent realizatoare a două emisiuni de folclor la Radio România Antena Satelor și parte din echipa editorială a Festivalului internațional „George Enescu”, care a colaborat cu orchestre renumite printre care se numără orchestra Lăutarii din Chișinău și orchestra populară a Radiodifuziunii Române, este o punte solidă între sat și oraș, o legătură între vechi – „Mousaios”, denumirea râului Buzău din cărțile vechi și nou –„ Sound”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker