Administrație

Proiectul modernizării amfiteatrului din Parcul Tineretului, în impas

În urmă cu un an, Consiliul Local Municipal aproba proiectul tehnic pentru obiectivul de investiții „Modernizare amfiteatru din Parcul Tineretului în vederea înființării unui centru de spectacole în aer liber”, urmând ca spațiul să dobândească o capacitate de 600 locuri și să aibă acoperiș retractabil. Proiectul face parte dintr-o serie de alte investiții în Parcul Tineretului menite să îi atragă pe buzoieni să petreacă mai mult timp în aer liber și să se distreze totodată. Potrivit documentului primăriei, investiția era estimată la valoarea de 2.424.490,47 lei, sumă ce ar fi urmat să provină fie de la bugetul local, fie prin alte programe de finanțare disponibile.

Acum, un an mai târziu, proiectul a rămas doar în stadiul teoretic, pentru că licitațiile organizate pentru a desemna un constructor au rămas fără rezultat. Nici măcar o firmă nu s-a arătat interesată de proiect, ceea ce a făcut ca autoritățile locale să își regândească strategia. „Noi am făcut toate diligențele pentru a începe lucrările de amenajare și de acoperire a acestui amfiteatru și de restaurare a lui, dar nu s-a prezentat nimeni la licitație. Am considerat, probabil, fiind această perioadă de criză economică, vor trebui recalculate prețurile din ofertă și atunci noi o să reluăm acest proces de îndată ce va fi posibil”, a declarat la Campus TV viceprimarul Oana Matache.

Nu doar latura financiară a descurajat firmele să participe la licitație, ci și complexitatea proiectului, care limitează numărul doritorilor. Amfiteatrul de vară urma să fie format din două părți: zona amfiteatrului propriu-zis și zona scenei, cele două având structuri diferite de susținere. Structura amfiteatrului avea prevăzut un sistem de arce și semiarce din aceeași structură metalică, susținute de două tălpi paralele ancorate la un sistem de fundare cu piloni forați sub fiecare fundație izolată și legat printr-un sistem de coaste. Scena era formată din același tip de structură cu arce, unul vertical și altul înclinat, legate prin același tip de coaste susținute de tălpi metalice, iar ambele trebuiau să fie acoperite de o prelată din membrană sintetică.

Oana Matache

Deocamdată, licitațiile pentru proiectul de investiții au fost sistate pe termen nedeterminat, urmând ca autoritățile locale să recalculeze sumele necesare modernizării amfiteatrului, în speranța că puținele firme care ar putea duce la îndeplinire lucrarea se vor arăta interesate. „Deocamdată, licitațiile au fost sistate, neprezentându-se nimeni. Au fost două încercări. Ne-am interesat și noi, la rândul nostru, se pare că sunt puține firme care execută aceste lucrări, fiind vorba despre o lucrare destul de complexă, pentru că noi ne-am dorit un amfiteatru care să arate modern, cu acea construcție metalică în arcadă, dar care să ne și permită flexibilitate, cu copertină retractabilă. Era un design care să se adapteze anului 2023. Probabil că niciun constructor fie nu a fost interesat din cauza prețurilor propuse în deviz, fie nu a considerat nimeni că poate executa o astfel de lucrare, fiind puțini la nivel național cei care se ocupă de astfel de construcții metalice”, a mai adăugat Oana Matache.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker