Administrație

Proiecte pentru independenţa instituţiilor publice din Gălbinaşi

Anul 2024 a debutat la Gălbinași cu noi lucrări, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene. Este vorba despre reabilitarea și eficientizarea vechiului sediu al Primăriei și instalarea a două stații de încărcare a autovehiculelor electrice. Proiectul, cu o valoare totală de 919.239,40 de lei, a fost aprobat în cadrul Planului

default

Național de Redresare și Reziliență și prevede, pe lângă reabilitarea vechii clădiri a Primăriei, montarea a două stații de încărcare a autovehiculelor electrice.

În această perioadă se lucrează intens la sediul Primăriei, unde echipele constructorului aplică vata minerală pe exteriorul clădirii, în paralel cu placarea fundației și izolarea podului. Pe zidurile exterioare ale clădirii se aplică vată minerală cu grosimea de 15 centimetri, în timp ce podul este izolat cu vată de 30 cm. Fundația clădirii este și ea izolată termic, prin placarea cu polistiren extrudat de 10 centimetri. Astfel, se va renunța complet la încălzirea pe bază de gaze și se va trece la un sistem de încălzire în pardoseală, prin pompe de căldură pe apă. Pompele preiau apa la o temperatură de 14-15 grade Celsius dintr-un puț forat la adâncimea de 50 de metri. De acolo, apa este încălzită până la temperatura de 45 de grade, după care este distribuită în instalația de încălzire prin pardoseală. Pompele sunt alimentate cu energie electrică produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișul clădirii primăriei. Astfel, consumul de energie al pompelor este asigurat de panouri, iar cheltuielile cu încălzirea vor fi reduse semnificativ.

Economii vor fi înregistrate și vara, atunci când se va renunța la climatizarea cu aparate de aer condiționat. Noul sistem va permite răcirea prin pardoseală, eliminând astfel costurile cu energia electrică pe care o consuma vechea instalație de climatizare. Primarul Dumitru Dragomir apreciază că „în aproximativ două luni, vom avea o clădire a Primăriei Gălbinași modernă și eficientizată energetic, făcând astfel economii importante la buget”.

Dumitru Dragomir și Alexandru Stoica

De asemenea, şeful administraţiei publice din Gălbinaşi aduce la zi şi informaţiile legate de evoluţia lucrărilor pentru reabilitarea clădirii Căminului Cultural din satul Bentu. „La interior, lucrările sunt în bună măsură realizate, în prezent lucrându-se la partea de finisaje. La exterior mai avem de lucru, însă vremea ține cu noi, iar echipele înregistrează progres de la o zi la alta. Pentru că o astfel de clădire merită și o curte pe măsură, am hotărât să reabilităm întreaga zonă exterioară. Cu fonduri de la bugetul local, vom reconfigura curtea, executând pavaje, alei pietonale și spații verzi pe măsura noii clădiri”, spune primarul Dragomir.

Proiectul „Reabilitare în vederea creșterii eficienței energetice a clădirii publice Cămin Cultural Bentu, comuna Gălbinași, județul Buzău” este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea contractului de execuție a lucrărilor este de 816.644,3 lei cu TVA.

Buzăul a beneficiat și beneficiază în continuare de investiţii fără precedent în infrastructura locală. Până în prezent, județul nostru a beneficiat de investiții de 2.585.470.926 lei pentru 254 de proiecte de investiții noi și multianuale, prin programele administrate de Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice (PNDL 1, PNDL 2, PNI Anghel Saligny, PNCCRS – blocuri de locuințe, PNCCRS – clădiri publice și PNRR). La cele două PNDL s-au depăşit 40 de miliarde de lei deja decontat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker