Sănătate

Proiect pentru prevenirea cancerului mamar la Buzău

• 7.000 de femei sunt depistate cu cancer de sân anual

Institutul Regional de Oncologie Iași și Fundația Enable România derulează, în parteneriat, două programe regionale de prevenire a cancerului de sân (ONCOFEM) și, respectiv, a cancerului de col uterin (ONCOPREV). Cele două programe au o finanțare totală de 18 milioane de euro, provenită din fonduri europene și fonduri ale Ministerului Sănătății. Aceste proiecte au atras finanțare nerambursabilă prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). Ambele proiecte sunt implementate pe o perioadă de 42 de luni, începând cu luna iulie 2020, în cadrul campaniei „Fii responsabilă de sănătatea ta!” și se adresează unui număr total de peste 200.000 de femei din care minim 107.000   aparțin grupurilor vulnerabile.

Programul regional ONCOFEM beneficiază de o finanțare de aproximativ opt milioane de euro. Acesta este implementat în Buzău și în alte 11 județe din două regiuni de dezvoltare, Nord-Est și, respectiv, Sud-Est. Este vorba despre județele Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Boto­șani, Neamț și, respectiv, Brăila, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea.

Anual, 7.000 de femei sunt depistate cu cancer de sân. Cancerul mamar este pe primul loc între cancerele depistate la femei și în 80% din cazuri este diagnosticat în stadiu avansat, stadiu în care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii. Doar în maxim 20% din cazurile de cancer de sân, respectiv cancer de sân precoce, tratamentul poate obține vindecarea.

Buzăul se numără printre județele cu un număr ridicat de decese din cauza cancerului de sân. Potrivit analizei „Campania privind cancerul de col uterin și mamar în contextul bolilor ­neo­plazice în RO”, realizat în mai 2020, în 2018 județul Buzău a avut o rată mare de mortalitate (44,7 la mie), fiind pe locul al doilea la nivelul regiunii, după Brăila (49,8 la mie). La nivel național, în același an, s-au înregistrat 3.484 de decese prin cancer de sân. Potrivit analizei citate, 2018 a fost anul în care s-au înregistrat cele mai multe decese de cancer mamar.

Lipsa de educație medicală influențează comportamentul pacientelor din România care descoperă accidental o tumoră la sân: doar 10% se prezintă la consult medical în prima lună de la depistarea modificărilor de sân, numai 20% se prezintă la consult medical în primele șase luni de la depistarea modificărilor de sân, 30% identifică leziunea prin palpare, dar se prezintă la medic în fazele avansate (eroziune de mamelon, metastaze ganglionare axilare, metastaze pulmonare, etc), iar în 10% din cazuri diagnosticul este stabilit cu ocazia prezentării pacientei pentru alte consulturi medicale (deși tumora este palpabilă).

În ceea ce privește programul regional ONCOPREV, acesta beneficiază de o finanțare de aproximativ 10 milioane de euro. În județul Buzău nu este desfășurat programul pentru cancerul de col uterin, acesta fiind implementat doar în șase județe, respectiv Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Boto­șani și Neamț. Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai întâlnit cancer în rândul femeilor la nivel mondial. În România, anual, 3.308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar peste 1.700 femei pierd lupta cu această boală.

„ONCOFEM și ONCOPREV sunt  două programe de screening pentru depistarea cancerului de sân și, respectiv, al cancerului de col uterin, ce urmăresc sprijinirea femeilor, inclusiv din grupurile vulnerabile, în vederea facilitării participării la tratamente precum consiliere psihologică, peer-to-peer suport și alte servicii necesare. Conform specialiștilor, cancerul de sân este pe locul I între cancerele depistate la femei, iar în peste 80% din cazuri, cancerul de sân este diagnosticat în stadii avansate. În același timp, cancerul de col uterin este al doilea în lume ca frecvență în patologia tumorală la femei din cauza diagnosticării tardive a bolii, deoarece româncele nu își fac în mod regulat testele de screening. Întrucât ambele tipuri de cancer sunt tratabile în faze incipiente, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân și al cancerului de col uterin, se îmbunătățește rata de diagnostic a cazurilor de cancer mamar și de col uterin, se încurajează tratamentul medical și de suport, precum și îmbunătățirea capacității sistemului sanitar de control al cancerului. Prin sprijinirea Institutului Oncologic Regional Iași în implementarea proiectelor și atragerea grupurilor țintă, am încercat să ne aducem contribuția la creșterea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare a grupurilor vulnerabile”, a declarat Radu Gelu Onișoru, director al departamentului de formare profesională și fonduri europene Centrul Diecezan Caritas Iași și colaborator privat al Fundației Enable România.

În cadrul celor două proiecte, Fundația Enable România are responsabilitatea de a coordona activitățile grupurilor țintă, de a identifica și de a gestiona grupurile țintă, de a oferi servicii psihologice femeilor din grupurile țintă, dar și responsabilitatea de a ges­tiona și coordona activitățile, în calitate de partener al proiectului.

Fundația Enable Româ­nia a fost înființată în 2013 ca persoană juridică de drept privat, autonomă și apolitică, neguvernamentală și non-profit. Misiunea fundației constă în promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități și altor categorii dezavantajate, prin respectarea demnității și diversității umane. Viziunea pentru societatea din care face parte fundația este: o societate modernă, în care diferențele dintre persoane sunt recunoscute și valorizate, iar persoanele cu dizabilități sunt cetățeni activi și implicați în viața comunității, aducând valoare adăugată procesului de dezvoltare a acesteia. Scopul fundației este ca, prin activitățile desfășurate și prin serviciile și programele create și oferite în mod individual, să aducă îmbunătățiri calității vieții persoanelor cu dizabilități, precum și a familiilor acestora sau a altor grupuri dezavantajate.

S-a reluat programul de screening pentru cancerul de col uterin

La Buzău, în martie 2020, s-a reluat Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin. La Spitalul Județean de Urgență Buzău, medicul coordonator al Programului național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin este dr. Doina Popescu, medic primar Anatomie Patologică. „La nivelul județului Buzău, Programul Național de ­Screening pentru cancerul de col uterin a început în anul 2013. În perioada 2013-2019, în cadrul rețelei creată de Spitalul Jude­țean de Urgență Buzău, au fost testate un număr de 6.500 de femei, dintre care aproximativ 500 au avut leziuni celulare microscopice care puteau evolua către un cancer. Frotiul cervical Babeș-Papanicolau poate salva vieți, dacă este făcut la momentul oportun, fiind o investigație nedureroasă, netraumatizantă, gratuită și pentru care nu este nevoie de foarte mult timp”  a declarat aceasta. Conform Ministerului Sănătății, acest program va continua până în anul 2023. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, cele două metode reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker