Actualitate

Proiect pentru implicarea tinerelor din Brăești în procesul decizional al comunității

În Sănătate și Educație

Asociația Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO), în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Comunitară Buzău, au lansat proiectul „GIFT & THE VOICE – Vocea Grupului de Inițiativă a femeilor Tinere din comuna Brăești”, județul Buzău.

În cadrul conferinței au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Buzău și ai autorităților locale, care au discutat despre problemele comunității. Este vorba despre o comunitate greu accesibilă, cu o populație mixtă, segregată rezidențial, ce se confruntă cu dificultăți economice, cu familii care trăiesc la limita sărăciei, fără loc de muncă, și cu o rată crescută a abandonului școlar, în special în rândul fetelor de etnie romă care abandonează școala din cauza sarcinilor sau căsătoriilor timpurii. Vorbim aici și despre o performanță școlară foarte scăzută, o rată de promovare foarte scăzută la ciclul educațional liceal, dar și despre lipsa accesului medical de specialitate, cât și despre lipsa implicării tinerelor femei rome în procesul decizional al comunității din care fac parte, în domeniul educației și sănătății.

Partenerii proiectului au prezentat modul în care acesta va răspunde acestor nevoi, care vor fi activitățile și ce rezultate sunt așteptate prin implementarea acestui proiect. Unul dintre obiectivele proiectului îl reprezintă împuternicirea femeilor tinere de a deveni agentul de schimbare pentru femeile rome și nerome, dar și a comunității întregi prin acțiuni de advocacy și de influențarea politicului și mediului decizional de a considera vocea comunității și a femeilor în stabilirea și realizarea măsurilor privind comunitatea Brăești.

La data curentă s-a constituit un Grup de Inițiativă a Femeilor Tinere (GIFT) alcătuite din 30 de femei rome și nerome și au fost deja demarate activități educaționale de remediere pentru 80 de elevii din clasele I-IV, sesiunile de mentorat educaționale pentru 120 de elevi din clasele V-VIII, iar în perioada următoare se vor organiza evenimente interculturale pentru 240 elevii și 60 de părinți romi și neromi și servicii medicale pentru 400 persoane, majoritatea fiind femei. Reprezentanții autorităților locale și județene au declarat că vor oferi în continuare sprijinul necesar ca aceste rezultate să devină realitate până la finalizarea proiectului, 31 iulie 2023.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și FrivillighetNorge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker