Educație

Proiect în premieră la Muzeul Județean Buzău / Ateliere de dezvoltare personală pentru elevii de gimnaziu, pentru atenuarea efectelor stresului emoțional generat de pandemie

Muzeul Județean Buzău va derula, în perioada 22 martie-24 mai, proiectul „Back to Life, Back to Culture, Back to School” („Înapoi la Viață, Înapoi la Cultură, Înapoi la Școală”, n.r.), pe care îl realizează în parteneriat cu Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și  Club Rotary Buzău.

„<Back to Life, Back to Culture, Back to School> este un proiect unic, ino­vativ și inedit, care sperăm să devină un exemplu și să fie preluat de cât mai multe comunități. Este un proiect adresat tinerilor, una dintre cele mai afectate categorii în această perioadă de pandemie. Au fost nevoiți să se distanțeze de prieteni, de colegi, să renunțe la acti­vitățile extrașcolare, afectân­du-le astfel echilibrul emo­țional. Mă bucur și felicit cele două instituții din subordinea Consiliului Județean Buzău, Muzeul Județean Buzău și DGASPC, pentru că au fost și sunt mereu alături de tineri și de comunitatea buzoiană”, spune președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

Scopul proiectului este acela de a-i ajuta pe elevii de gimnaziu din județul Buzău să-și gestioneze emoțiile, în contextul pandemiei de coronavirus, și să dezvolte atitudini pozitive față de sine și față de ceilalți. Închiderea școlilor, cursurile în regim online, lipsa interacțiunii directe cu prietenii și cu colegii, avalanșa de informații referitoare la evoluția epidemiei, sunt tot atâtea motive de stres  cu efecte ne­gative asupra copiilor, iar educația nonformală desfă­șurată în cadrul atelierelor din muzeu poate fi un sprijin real pentru aceștia, lucru subliniat și de directorul DGASP Buzău, Loredana Dorobanțu.

„Ne bucurăm să fim parteneri într-un astfel de proiect, întrucât consi­derăm că răspunde unor nevoi reale și este adaptat acestui context pe care îl traversăm. Este un proiect cu deschidere spre comunitate și ne bucură în mod deosebit. Vor participa și copiii care se află în atenția noastră, dar este binevenită și această deschidere către comunitate. Vor fi puse în practică niște idei creative, novative și din acest punct de vedere cred că ar putea constitui sursă de inspirație și pentru alte inițiative asemănă­toare”, a spus directorul general al DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu.

Pornind de la premisa că spațiul muzeal este, între altele, un mediu terapeutic, unul dintre obiectivele proiectului „Back to Life, Back to Culture, Back to School” este să faciliteze exprimarea emoțiilor prin artă, iar lucrările artistice expuse în Muzeul Județean Buzău îi vor ajuta pe copii în acest demers.

„Ideea a pornit de la o analiză a aceea ce se întâmplă la nivelul emoțio­nal al copiilor în acest context complex: trecerea repetată de la școala față în față la școala online, cursuri diferențiate și toate ­pro­blemele din această zonă. Împreună cu colegii din Muzeul Județean Buzău, cu colegii din cadrul DGASPC Buzău, am luat decizia de a implementa acest proiect pornind  și de la rezultatele unor studii făcute la nivel internațio­nal care au reliefat rolul ­bene­fic al activităților artistice, al galeriilor de artă, în gestionarea emoțiilor copiilor. A trecut un an plin de confuzie mai ales în rândul copiilor, un an pe care nimeni nu îl mai poate da înapoi. De aceea am implicat în proiect psihologi,  oameni care sunt specializați în zona de gestionare a emoțiilor prin artă ca să putem organiza aceste ateliere și cu scopul ludic, și cu scopul educativ, dar și cu  un scop, să-i spunem, curativ. Momentul este dificil emoțional nu numai pentru elevi, ci și pentru profesori și chiar și pentru părinți. În cadrul acestor ateliere copiii se vor putea ­ma­nifesta artistic și vor putea ­des­coperi viața din timpul pandemiei”, spune mana­gerul Muzeului Județean, Daniel Costache, despre acest proiect care se va derula  pe parcursul a două luni de zile.

Proiectul poate fi considerat și un  răspuns al unor instituții la efectele subtile ale pandemiei asupra copiilor, „care au fost nevoiți să-și schimbe în ultimul an, din mers, prioritățile, ritmul de viață, nevoile”, după cum explică psihologul Valentina Neagoe, din cadrul DGASPC Buzău, voluntar în cadrul proiectului. El poate fi conside­rat și un semnal că este momentul ca efectele subtile ale pandemiei să fie luate mai serios. „Sălile muzeului vor permite o călătorie în timp și spațiu în lumea emoțiilor, care vor putea fi exprimate în cadrul celor cinci ateliere de sunet, culoare, mișcare, echilibru, argumente și contraargumente. Ne dorim să fie pentru copii atât  o experiență individuală, internă, dar și una care să permită redefinirea spațiilor, redefinirea mecanismelor de comunicare, astfel încât, în urma parcurgerii acestor ateliere, la finalul lor să avem adolescenți mai siguri pe ei și  mai curajoși”, mai spune psihologul Valentina Neagoe.

Care sunt atelierele la care se pot înscrie copiii

Activitățile propuse urmează a se desfășura sub forma a cinci ateliere interactive, coordonate de către specialiști și voluntari, din cadrul instituțiilor partenere, după cum urmea­ză:

  • ,,Călătorie în țara emoțiilor” – coordonatori: Valentina Neagoe, psiholog, DGASPC Buzău; Claudia Ichim, psiholog, DGASPC Buzău; Daniel Drâmbu, consilier ­vocațio­nal, Muzeul Județean Buzău;
  • ,,Bunele maniere” – coordonator Raluca Trocaru, consilier, DGASPC Buzău;
  • ,,Debate” – coordonatori: Luca Cristian Vlad, Alexia Stan, Andra ­Pin­g­hel, Maria Iacob, Raluca Radu,Teona Vlaicu, voluntari Rotary Club Buzău;
  • ,,Sunet și echilibru” – coordonatori: Mădălina Mănescu și Elena Ioniță, voluntari Muzeul Județean Buzău;
  • ,,Emoții vizuale” – coordonatori: Mihaela Molina, desenator, Muzeul Jude­țean Buzău; Alexandru Anghel, muzeograf artă, Muzeul Județean Buzău.

Workshopurile se organizează în perioada 22 martie – 24 mai, la sediul muzeului, cu respectarea normele sanitare în vigoare și cu maximum cinci participanți per atelier. Programările se fac accesând linkul: https://www. muzeubuzau.ro/comunicat-de-presa-back-to…/

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker