Economic

Programul Tomata, un eșec? Ce spun fermierii buzoieni

Vremea capricioasă din această primăvară a dat peste cap planurile fermierilor înscriși în programul „Tomata”. Foarte puțini producători din cei peste 500 înscriși în program au ieșit cu producția în piețe, iar cei mai mulți, în proporție de 90 la sută, ar urma să iasă la finalul lunii mai, în condițiile în care, până la data de 10 iunie, ar trebui să recolteze trei tone de roșii pe care să le vândă. Pe scurt, în timpul rămas, mai puțin de o lună, producția de roșii românești va crește treptat, iar piața va fi supraaglomerată și vom asista din nou la momentul în care fermierii vor arunca roșiile pentru că le vor vinde aproape pe nimic.

525 de legumicultori din Buzău au depus dosarele în programul „Tomata”. Asta înseamnă că fiecare are cel puţin o mie de metri pătraţi de roşii şi ar trebui să recolteze cel puţin trei tone de legume, pe care să le vândă până pe 10 iunie.

Claudiu Breazu, fermier din Glodeanu Sărat, a renunțat la cultivarea roșiilor din programul „Tomata” din cauza timpului scurt de valorificare, iar în locul roșiilor a ales să cultive castraveți, pentru că, spune el, castravetele „este printre puținele legume care nu au concurență din afară”. Mai mult, producătorul estimează că spre finalul lunii mai va fi o supraproducție în piețe. „Acest program nu a făcut altceva decât să distrugă legumicultura românească. Vor fi roșii peste tot și se vor vinde pe un preț foarte mic”, spune Claudiu Breazu.

Costurile fermierilor în această iarnă s-au triplat din cauza prețurilor mult prea mari la combustibili. „Mă gândesc serios dacă anul viitor voi mai încălzi solariile”, spune Claudiu Breazu, care speră ca în acest an să își recupereze banii pe care i-a investit. Dacă lucrurile nu vor merge bine, pentru legumicultor ar fi al doilea an consecutiv în care ferma va fi pe minus, după ce anul trecut a avut o pierdere de 40.000 de euro.

Nici din perspectiva consumatorilor această situație nu pare a fi una foarte bună. Pe de o parte, buzoienii vor putea cumpăra roșiile la un preț mult mai mic, față de 20 de lei cum se vând acum, dar, pe de altă parte, este posibil ca în lunile de vară să asistăm la o scumpire la celelalte legume, care vor fi într-o cantitate mai mică pe piață.

Micii producători sunt de părere că soluţia ar fi fost diversificarea acestui program, astfel încât fiecare legumicultor să cultive ce îl avantajează. „Soluţia era simplă. Să lase programul pentru toate legumele şi toată lumea punea diversificat, iar în al doilea rând, aceste subvenţii să fie exact cum ar trebui oamenilor care chiar muncesc şi oamenii care chiar vor să se dezvolte. Nu cineva care ia mii de euro şi are zece roşii într-un solar şi le-a făcut doar să ia subvenţie. Pentru vânătorii de subvenţii este ok, dar pentru oamenii ca mine, pentru colegii mei din bazin care muncim, este doar distrugerea noastră ca producători”, a mai spus Claudiu Breazu.

În judeţul Buzău sunt înscrişi în Programul Tomata 525 de producători, fiecare cu 1.000 de metri pătraţi de cultură. Ei ar trebui să livreze trei tone de roşii fiecare până pe 10 iunie, pentru a putea beneficia de subvenţia de 3.000 de euro.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker