Educație

Programul „Nouă ne pasă” pentru elevii școlii din Ulmeni, mână întinsă spre promovabilitate sută la sută la Evaluarea Națională

Cătălin Zaman, profesor de Limba și Literatura Română și director la Școala Gimnazială „Înv. Nicolae Ispas” Clondiru, comuna Ulmeni, județul Buzău, profesor MERITO 2021, și-a propus ca toți elevii acestei unități de învățământ să treacă cu brio de examenul de Evaluare Națională. Deși pare o ștachetă cam prea sus ridicată pentru o școală din mediul rural – unde mare parte dintre copii provin din familii cu dificultăți socio-economice în care educația este considerată ori un lux, ori o pierdere de timp -, directorul consideră că rezultatele la Evaluarea ­Națio­nală se mai pot îmbunătăți, având în vedere că, cel puțin la materia pe care o predă, există un precedent: timp de șase ani s-a obținut o promovabilitate de sută la sută. „Visul meu, și ca manager al școlii, și ca profesor de română, este să avem sută la sută promovabilitate la ­Eva­luarea Națională, chiar dacă venim din mediul rural. Un pas important în acest sens îl constituie accederea șco­lii din comuna Ulmeni în programul <Nouă ne pasă>, implementat sub formă de centre de tip afterschool în școli din zone rurale pentru copiii care au nevoie de sprijin la învățătură. Programul func­ționează cu ajutorul profesorilor din fiecare comunitate, care nu rămân indiferenți față de situația acestor copii și se mobilizează pentru înființarea unui centru afterschool în școala în care predau. Aici, copiii recupe­rează materia restantă și, totodată, sunt ajutați să ­des­copere importanța studiului și să capete încredere în propriile puteri. În această situație se află la Clondiru circa 20-25 de copii care provin din familii cu posibilități materiale reduse și, în plus, copii aflați în situații de risc de abandon școlar”, spune Zaman.

Modelul programului de lucru propune ore de recuperare a materiei alături de profesorii de la clasă, astfel încât interesul copiilor pentru continuarea studiilor să rămână viu. Astfel, elevii școlilor din Ulmeni și Clon­diru vor beneficia de pre­gătire suplimentară la matematică și limba română, plus o masă caldă. Pe lângă directorul școlii, Cătălin Zaman, mai sunt implicate și alte cadre didactice în acest proiect: Magdalena Dinu (Școala Clondiru), Petronela Grozavu (Școala Ulmeni) și Doina Baboiu (matematică); proiectul este coordonat de profesorul de limba engleză Ioana Drăgaică.

„În perioada februarie-aprilie 2021 am primit 138 de solicitări ale echipelor de profesori care doresc să implementeze un astfel de centru în comunitățile lor. 60 de aplicații au trecut de prima fază a selecției și ar fi trebuit să participe la câte un workshop de o zi în București, în perioada 4–11 octombrie. Din cauza restricțiilor impuse de pandemie, aceste workshop-uri au fost anulate. Vom redefini metoda de evaluare a echi­pelor care au aplicat și vom reveni curând cu detalii despre centrele after-school care vor intra anul acesta în program”, transmit reprezen­tanții „Nouă ne pasă”.

La rândul lui, directorul Cătălin Zaman își exprimă încrederea că acest program le va fi de mare ajutor copiilor: „Cred că programul acesta ne va ajuta. La obiectul pe care îl predau, procentul de promovabilitate a fost de minim 87 la sută dintotdeauna și am avut șase ani consecutiv promovabilitate de sută la sută. Îmi doresc ca procentul de promovabilitate să fie același la nivel de școală, nu doar la obiectul pe care îl predau și ca toți copiii care susțin Evaluarea Națională, fie că este vorba de română, fie că e vorba de matematică, să ia examenul. Sunt sigur că programul ne va ajuta, având în vedere că, săptă­mânal, vor fi două ore de lucru individual, cu grupe de trei-cinci copii, în zilele de luni până vineri. Copiii vor rămâne peste program având masa asigurată și vom lucra cu ei. Atenția mea era îndreptată, înainte de acest proiect, mai mult către copii din ani terminali, clasele VII-VIII, dat fiind că examenul de Evaluare Națională se apro­pia. Acum avem posibilitatea să-i pregătim încă din clasa a III-a”.

Creată în 2012, cu denumirea Fundația eMAG pentru Educație, și redenumită în 2021, Fundația „Nouă ne pasă” s-a născut din dorința de a sprijini procesul educațional al copiilor și tinerilor din România. Prin proiectele lor, contribuie la creșterea nivelului general de pregătire, pun în valoare talentul și cultivă o abordare creativă și proactivă în școlile din România. „Considerăm că accesul la educație constituie un drept fundamental al oricărui copil, iar prin acțiunile noastre urmărim să lărgim oferta educațională, atât pentru cei cu posibilități limitate, cât și pentru cei interesați de performanță”, spun reprezentanții Fundației.

Articole similare