Politic

Procurorul propus pentru șefia DIICOT a obținut o condamnare de 24 de ani închisoare într-un dosar al groparului Foresta Nehoiu

Giorgiana Hosu este pro­punerea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, pentru funcția de procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT). Magistratul conduce în prezent Parchetul Antimafia, din poziția de adjunct al procurorului-șef, după demisia fostului șef al DIICOT, Felix Banilă. Ea are peste 20 de ani vechime și a mai activat ca adjunct al Direcției și în perioada 2013-2015, după ce anterior a condus vreme de cinci ani Serviciul de comba­tere a macrocriminalitatii economico-finanicare al instituției. După ce fosta șefă DIICOT, Alina Bica, și-a dat demisia în 2015 din funcția de procuror-șef al instituției în urma deschiderii anchetei DNA, Hosu a preluat și atunci interimatul.

Cel mai recent caz instrumentat de Georgiana Hosu este cel al ,,Crimelor din Caracal”. Rechizitoriul din acest dosar, prin care Gheorghe Dincă a fost trimis în judecată, este semnat de cinci procurori DIICOT. Acest caz nu este singurul dosar celebru instrumentat de ea. Hosu s-a ocupat și de dosarul omului de afaceri Hassan Awdi, condamnat la 8 ani de închisoare pentru falimentarea CFR Mesagerie, dar și de dosarul Manhattan al lui Omar Hayssam, în care acesta a fost condamnat la 24 de ani de închisoare.

În luna noiembrie 2016, Curtea de Apel București l-a condamnat, prin decizie defi­nitivă, pe Omar Hayssam la 24 de ani de închisoare, iar pe fratele acestuia la 22 de ani de închisoare. Anterior, în același dosar, Omar fusese condamnat, în noiembrie 2015, de Tribunalul București – instanță de fond -, la 23 de ani și patru luni de închisoare, pedeapsă rezultată în urma contopirii condamnărilor primite în celelalte dosare în care a fost judecat. Condamnarea din dosarul Manhattan de la Tribunalul București din noiembrie 2015 a fost contopită la cea de 23 de ani și patru luni de închisoare rezultată după contopirea pedepselor primite în dosarele „Volvo”, ,,Foresta Nehoiu” și cel al răpirii celor trei jurnaliști.

Omar Hayssam a fost deferit justiției de procurorii DIICOT în 14 octombrie 2005 și condamnat definitiv, în lipsă, în 20 februarie 2008, la 20 de ani de închisoare pentru implicarea în răpirea jurnaliștilor Mari Jeanne Ion, Sorin Mișcoci și Ovidiu Ohanesian, în martie 2005, la Bagdad. În noiembrie 2012, instanța supremă l-a condamnat definitiv pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul ,,Volvo”, în care a fost acuzat că a înșelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, trimise în Siria și Egipt la firmele controlate de el. În dosarul “Foresta Nehoiu”, Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de către instanța supremă, în iunie 2010, la trei ani de închisoare, după ce instanțele inferioare dispuseseră achitarea lui și a celorlalți inculpați.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. În urma fugii acestuia, au fost revocați din funcții șefii SRI, SIE și DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga și Virgil Ardelean, dar și procurorul general al României Ilie Botoș, în 20 iulie 2006. În 7 octombrie 2014, instanța supremă i-a condamnat defi­nitiv pe frații lui Omar Hayssam, Mukhles și Mahmoud, la câte cinci ani de închisoare cu executare, și pe Mustafa Tartoussi la șapte ani de închisoare, pentru că în 2006 l-au ajutat pe sirian să fugă din țară, deși știau că este acuzat de terorism. Omar Hayssam a fost adus în România în iulie 2013, după șapte ani de la fuga sa din țară.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker