Sport

Printre stelele Europei! Marina Baboi, provocare maximă la Europenele indoor de seniori din Polonia

Cea mai tare competiție internațională înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo începe astăzi la Toruñ, în Polonia – cea de-a 36-a ediție a Campionatelor Europene de atletism indoor pentru seniori. O ediție, după cum anunță organizatorii, cu un număr record de sportivi – 733 (405 băieți și 328 fete), din 47 de țări. România va participa la Toruñ cu un lot de 15 sportivi. La feminin vom fi reprezentați de nouă atlete, Marina Baboi (60 m), Andrea Mikloș (400 m), Claudia Bobocea (1.500 m), Anamaria Nesteriuc (60 m garduri), Alina Rotaru (lungime), Florentina Iușco (lungime), Daniela Stanciu (înălțime), Roxana Rotaru (3.000 m) și Petronela ­Si­miuc (800 m), în timp ce la masculin vor concura șase atleți, Nicolae Rezmiveș (60 m), Gabriel Bitan (lungime), Cosmin Dumitrache (60 m garduri), Alin Anton (60 m garduri), Robert Parge (400 m) și Pîslaru (400 m).

Marina Baboi, în proba vedetă a Europenelor

Poate cea mai așteptată și mai spectaculoasă probă a Europenelor de la Toruñ este cea de 60 de metri, la care va lua startul și multipla campioană a Româ­niei, Marina Baboi, ,,argintul” balcanic pe această distanță, în urmă cu două săptămâni, la Istanbul. Locul 32-36 în rankin­gul european, cu 7,29 s personal best, sezonul acesta, la Naționale, Marina va întâlni în Polonia cele mai rapide alergătoare de pe continent, în frunte cu reprezentanta gazdelor, campioana europeană en-titre Ewa Swoboda. Polo­neza, cu un personal best de 7,07 s (!), are un season best de 7,10 și se anunță marea favorită a acestei ediții. În afara Ewei, alte șase sportive au un SB (season best) sub 7,20: finlandeza Lotta Kemppinen – 7,16 s, franțuzoaicele Orlann Ombissa-Dzangue – 7,16 s și Carolle Zahi – 7,19 s, nemțoaicele Amelie Le­de­rer – 7,12 s și Jennifer Montag – 7,19 s și elvețianca Ajla Del Ponte – 7,14 s. Acestea ar fi doar ,,vârfurile”, pentru că majoritatea au SB-uri între 7, 25 s și 7,30 s! În total, în proba de 60 de metri sunt înscrise 42 de atlete din 26 de țări. Din păcate, Marina, ai cărei timpi s-au îmbunătățit constant în ultimele luni, va trebui să suporte și la Toruñ handicapul unei piste cu care nu este obișnuită și cu care va lua contact doar în momentul antrenamentului oficial! Dincolo de o experiență fantastică, cum este chiar și simpla prezență la cea mai importantă competiție continentală, un obiectiv realist pentru Marina, în Polonia, ar fi calificarea în semifinale. ,,Eu sper la calificarea în semifinale, e foarte greu, dar asta nu mă oprește să sper că o să ajung în semifinale. Nu știi niciodată cum te duce concursul, nu ai de unde să știi ce se întâmplă!”, a declarat Marina într-o intervenție în emisiunea Sport Maxim de la TV Buzău. Organizatorii au lăsat pentru duminică, ultima zi a competiției, proba de 60 de metri feminin. În prima parte a zilei sunt programate seriile și semifinalele, în timp ce finala va avea loc seara, de la 19.46 (ora României).

Torun – orașul lui Copernic și al Muzeului turtei dulci
Din păcate, date fiind severele restricții impuse din cauza pandemiei, spor­tivii se vor bucura prea puțin ori poate deloc de unul dintre cele mai spectaculoase orașe din lume! Întemeiat în 1230 de cavalerii teutoni, Toruñ, cu peisajul său gotic impresionant, a devenit locul de desfășurare a sute de concerte, expoziții, spectacole de teatru și evenimente sportive care au loc pe tot parcursul anului. Este, ­tot­odată, orașul natal al celebrului astronom Nicolaus Copernic, cel care „a oprit soarele și a pus Pământul în mișcare”. Toruñ, atât în ceea ce privește cultura, cât și civilizația, a aparținut sferei culturii hanseatice, nord-europene, care a influențat foarte mult arhitectura și arta sa minunat conservate. Acest fapt, în urmă cu 24 de ani s-a dovedit decisiv pentru înscrierea orașului vechi pe lista patrimoniului mondial UNESCO, iar panorama sa nocturnă, care poate fi admirată de pe pod și de pe malul sudic al râului Vistula, a fost votată una dintre cele 7 Minuni ale Poloniei. Cea mai bună dovadă a potențialului orașului sunt și artiștii care decid să-l viziteze. Scena Centrului de Cultură și Congrese Jordanki, des­chisă în 2015, a găzduit spectacolele lui Goran Bregovic, Suzanne Vega, Lisa Stansfield, Sting sau Robbie Williams și mulți alții, precum și muzicieni polo­nezi de top. Centrul, care a fost construit după proiectul arhitectului spaniol Fernando Menis, nu încetează să uimească și a câștigat cele mai importante distincții arhitecturale. Începând cu Evul Mediu, orașul a fost renumit pentru producția de prăjituri delicioase din turtă dulce, prin urmare se poate lăuda și cu Muzeul Turtelor dulci din Toruñ, cel mai mare muzeu al turtelor dulci din Europa, care deține cea mai mare colecție de forme de copt din lemn. Muzeul a fost deschis recent ca o ramură a Muzeului districtual vechi de 160 de ani din Toruñ, care a fost votat unul dintre primele 40 de muzee din Europa. (surse: fra.ro, wikipedia)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker