Politic

Primul parlamentar de import de la Buzău, trimis în judecată în ,,Dosarul Revoluției”

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat, luni, că Secția Parchetelor ­Mi­litare a înaintat instanței rechizitoriul în dosarul ­Re­voluției, care a fost închis de mai multe ori și redeschis ultima dată în 2016, la presiunea Curții Europene pentru Dreputrile Omului. ,,Pre­zint public scuzele Ministerului Public pentru durata excesivă a duratei anchetei penale, aproape 30 de ani”, a afirmat Lazăr, care a mai spus că soluția emisă este “o dovadă de respect pentru memoria eroilor din 1989”. În acest dosar, în decembrie 2018 au fost inculpați pentru infracțiuni contra umanității Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu – fost senator de Buzău al Frontului Salvării Naționale, ales pe 20 mai 1990 -, Iosif Rus și Emil (Cico) Dumitrescu. Pro­curorul general a spus că dosarul Revoluției cuprinde peste 3.000 de volume, iar pentru întocmirea rechizitoriului au fost administrate, în principal, probele obținute după 13 iunie 2016, dată la care dosarul a fost redeschis.

În 21 decembrie 2018, procurorii Secției militare din Parchetul General anunțau că Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpați în dosarul Revoluției, sub acuzația de infracțiuni contra umanității. Ion Iliescu, membru și președinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviației Militare, și Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzați în dosarul Revoluției din decembrie 1989 de infracțiuni contra umanității.

12,6 milioane cartușe trase, 862 morți, 2.150 răniți

Probatoriul administrat, arată Parchetul, a relevat că întreaga forță militară a României, Ministerul Apă­rării Naționale, Ministerul de Interne-Departamentul Securității Statului, precum și Gărzile Patriotice, începând cu data de 22 decembrie 1989, orele 16,00, s-au pus la dispoziția Consiliului Frontului Salvării Naționale și condu­cerii acestuia. Din același moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic și militar, urmărind accederea la ­pu­terea politică a unui grup preconstituit și legitimarea politică în fața poporului român. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situații de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc. În acest context, în intervalul 22-30 decembrie 1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartușe.

Psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenție prin diversiuni și dezinformări și a provocat, după 22 decembrie 1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de li­bertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecințe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22 decembrie1989, orele 12,00, arată pro­curorii.vTotodată, aceste diversiuni și dezinformări ar fi creat condițiile condamnării și execuției cuplului prezidențial Ceaușescu printr-un proces penal simulat.

Diversiuni prin apariții televizate și comunicate de presă

Probatoriul administrat relevă că Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu ar fi dezinformat în mod direct, prin aparițiile televizate și emiterea de comunicate de presă, contribuind astfel la instaurarea unei psihoze ge­ne­ralizate a terorismului, și ar fi participat la dezinformarea și diversiunea exercitate pentru executarea cuplului Ceaușescu și ar fi acceptat și asumat politic acte diversioniste comise de unele cadre cu funcții de conducere din M.Ap.N., fără a interveni pentru stoparea lor, spun procurorii.

Totodată, Iosif Rus, în calitate de comandant al Aviației Militare, ar fi intervenit în noaptea de 22 /23.12.1989, fără drept și în deplină cunoștință de cauză, asupra planului de apărare a Aeroportului Internațional Otopeni și ar fi contribuit astfel la moartea a 48 de persoane (40 de militari și 8 civili), precum și la rănirea gravă a altor 15 persoane. La 23.12.1989 a emis ordinul diversionist de schimbare a cocardelor tricolore ale elicopterelor aparținând Regimentului 61 Boteni, fapt ce ar fi dus la deschiderea focului fratricid, implicit la rănirea unor persoane. A emis și alte ordine militare, conduite care în afara rezultatelor concrete enunțate ar fi contribuit la agravarea psihozei teroriste.

De asemenea, Emil (Cico) Dumitrescu, prin aparițiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum și prin activitatea de conducere și coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Voican, reacție golănească

Gelu Voican Voiculescu – membru Consiliului Frontului Salvării Naționale și vice prim-ministru al Guvernului în acea perioadă – a susținut că 862 de persoane au murit la Revoluție până în data de 25 decembrie, data înființării CFSN. “Nu am avut nicio autoritate și nicio funcție, nu am dat dispoziții și nici ordine”, a spus Gelu Voican Voiculescu, într-o intervenție telefonică la Digi 24. De asemenea, el a susținut că “postura morală în care se află procurorul general este foarte jenantă și nu îl îndreptățește să mai apară public la televiziune și să prezinte situația ca și cum pentru prima dată acum în sfârșit se face lumină în chestiunea Revoluției”.

“Procurorii au cercetat 2.894 de dosare penale și în total se ajunge la 4.900 de dosare penale. Au fost trimiși în judecată 245 de inculpați. Este fals să se spună că abia acum se va face lumină în chestiunea vinovățiilor din timpul Revoluției”, a declarat Voican Voiculescu. El s-a declarat indignat că Augustin Lazăr, “acest om compromis, complice cu torționarii din epoca comunistă, are îndrăzneala să apară și să povestească despre ­Re­voluție”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker