sâmbătă, 08 august 2020

Primul muzeu mobil din ţară ajunge astăzi la elevii buzoieni din mediul rural

Premieră în România! Muzeul Judeţean a inaugurat, cu ocazia Zilei Naţionale a României, „Museum Bus”, un muzeu pe patru roţi care se va deplasa în comunităţile rurale din judeţ pentru a prezenta elevilor exponate reprezentative ale Muzeului Judeţean. Ideea unui muzeu mobil, organizat în cadrul unui microbuz special adaptat pentru a găzdui vitrine cu exponate, panouri informative şi ecrane video aparţine directorului muzeului, Daniel Costache, cel care şi-a propus să vină în întâmpinarea elevilor care nu au posibi­litatea de a se deplasa în municipiu şi nu au vizitat niciodată un muzeu.

Prima deplasare în faţa elevilor din judeţ are loc chiar astăzi, 4 decembrie.

„Ne propunem să ajungem în fiecare comunitate”

„Am început să implementăm acest proiect încă de la începutul acestui an. Ne propunem ca prin acest proiect să aducem în fiecare comunitate, în special rurală, din judeţul Buzău obiecte şi imagini din Muzeul Judeţean. Asta pentru că este dificil pentru toţi elevii de pe teritoriul judeţului să ajungă la se­diul nostru, să vadă expoziţiile şi să participe la activităţile organizate la oricare dintre sediile Muzeului Judeţean. Totuşi, acum nu este imposibil ca Muzeul Judeţean să ajungă la ei la şcoală”, a declarat pentru Campus TV directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Ce se găseşte în Museum Bus    

În interiorul muzeului pe patru roţi sunt reprezentate prin exponate toate secţiile Muzeului Judeţean. Museum Bus se va deplasa în special în comunităţile izolate din judeţ, acolo de unde elevilor le este foarte greu să parcurgă drumul până la sediul Muzeului Judeţean. Printre exponatele prezente în muzeul mobil se regăsesc opincile lui Dumitru Dan, omul care a realizat înconjurul lumii pe jos, în opinci, obiecte de ceramică vechi de mii de ani descoperite pe şantierele arheologice etc.

Potrivit reprezen­tan­ţilor Muzeului Judeţean, muzeul mobil va putea fi reorganizat din punct de vedere tematic în funcţie de comunităţile în care va face deplasare. Momentan sunt evidenţiate Colecţia Dumitru Dan, cea de Telefoane, de Arheologie, colecţia dedicată Primului Război Mondial şi lui Alexandru Marghiloman.

Au fost stabilite primele comune în care se vor face deplasări    

„Au mai existat încer­cări în alte oraşe din ţară pentru realizarea unui proiect similar. Eu cunosc două dintre ele organizate cu ocazia Centenarului, dar au fost folosite autobuze care erau doar panotate, iar oamenii veneau şi îşi scriau gândurile pentru România la împlinirea celor 100 de ani. Un muzeu mobil de genul acesta, cu vitrine, cu obiecte expuse, cu televizor, nu mai există în ţară”, a mai declarat Daniel Costache.

Directorul Muzeului Judeţean a anunţat că astăzi, 4 decembrie, Museum Bus va face prima dep­lasare în faţa unor elevi din judeţ. Este vorba despre elevii din satul Mărunţişu, din comuna Pătârlagele. În perioada următoare pe lista localităţilor care vor primi vizita muzeului mobil se regăsesc comunele Bo­zioru, Odăile şi Bră­tileşti. Ulte­rior, urmează ca împreună cu reprezentaţii Consiliului Judeţean, cu ai Inspectoratul Şcolar şi cu ai primăriilor din judeţ, să fie elaborat un program al muzeului mobil, care urmează să ajungă în toate localităţile buzoiene.

loading...
error: Content is protected !!