Administrație

Primarul Toma iese la contraatac

Primarul Constantin Toma a aflat, luna trecută, că Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional (AM POR) din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administraţiei Publice a transmis faptul că nu va mai finanța proiectele de reabilitare a trei mari artere din municipiu, din cauza unei suspiciuni de fraudă. Plățile pentru reabilitările de pe Bulevardele Unirii și Industriilor, precum și de pe Strada Transilvaniei, au fost sistate până când ancheta în desfășurare va fi finalizată.

Până când treburile vor fi lămurite, primarul Toma a reușit să facă o înțelegere cu firma Strabag, cea care se ocupă de proiectele de reabilitare, și a obținut acordul acesteia de a continua lucrările până la sfârșitul lunii iunie, în speranța că se vor clarifica problemele până atunci. Timpul trece însă, iar Constantin Toma nu a putut afla prea multe detalii despre ancheta în desfășurare, ci doar că este efectuată in rem, asupra faptei, nu a unei persoane anume, iar plângerea penală a fost formulată sub mantia anonimatului.

A mers la DNA. Ce informații a primit

Sătul să tot aștepte, primarul Buzăului s-a prezentat luni la DNA Ploiești, parchetul care se ocupă de anchetă, cerând mai multe amănunte cu privire la acest caz și rugându-l pe procurorul general să facă demersurile necesare pentru a nu bloca lucrările de reabilitare în stadiul actual. Constantin Toma nu a primit, însă, prea multe lămuriri de la procuror, fiindu-i doar consemnate declarațiile.

„N-am mai avut răbdare, luni m-am prezentat singur la DNA. M-au întrebat de ce sunt acolo, am spus că plec două săptămâni în străinătate, să nu ziceți că am fugit. M-au întrebat: <Ce așteptări aveți?>. <Așteptarea mea este ca până la sfârșitul lunii iunie să dați un răspuns pentru că nu este în regulă ce se întâmplă, nu poate suferi un oraș din cauza unei ordonanțe 40/2015, care prevede că în situația în care există o plângere penală se pot întrerupe plățile>. Am spus că dacă eu am făcut ceva, să fiu anchetat, dar nu se poate ca o întreagă comunitate să fie într-un asemenea pericol, pentru că în acel moment, când am mers la DNA, nu se știa dacă lucrările pot continua sau nu”, a spus Constantin Toma la Focus TV.

„Mă pregătesc să fac o plângere penală”

Cel din spatele plângerei penale este, probabil, fostul judecător Constantin Florescu, actualmente consilier municipal, care i-a transmis un mesaj amenințător primarului Toma în luna februarie, aceeași în care apare înregistrată plângerea penală la DNA. Cei doi au avut și un schimb de replici destul de acid în cadrul unei ședințe a Consiliului Local, Constantin Florescu negând că a fost în spatele acestei acțiuni și acuzându-i pe „nefericiții din presă” că i-au vehiculat numele în mod nedrept.

„Anonimul” continuă, însă, cu mesajele de amenințare, iar Constantin Toma a declarat, în cadrul unei apariții la Focus TV, că primește în continuare mesaje ciudate, nu doar scrise, ci și în format video, sugestive și cu trimitere către ideea de pușcărie. Pentru că bănuiala nu i-a fost confirmată oficial, iar identitatea făptașului rămâne încă un mister, Constantin Toma a analizat situațiile în care plângerile penale se pot depune sub anonimat și a ajuns la concluzia că este cineva care ocupă o funcție publică, într-una dintre instituțiile statului.

„Îmi trimite mesaje ciudate, amenințări… Mă pregătesc de o plângere penală. (Primesc, n.r.) amenințări scrise și video. Trimite niște scene filmate care să ducă la ideea <Bă, mai ai un pic și intri în pușcărie>. Din ce bănuiesc, având în vedere profilul acestei persoane pe care o bănuiesc că a făcut-o (plângerea, n.r.), există o lege pe care o cunoșteau foarte puțini. Prin înțelegere cu procurorul, o poți da anonimă, dacă faci parte din autoritatea publică, în sensul în care ești consilier local, parlamentar, membru al guvernului, primar, viceprimar ș.a.m.d. sau ești funcționar public. În situația asta, legea permite, dar prin înțelegere cu procurorul, să o dai anonimă. Bănuiesc că s-a folosit de o asemenea speță”, a mărturisit primarul Toma.

Mai mult decât atât, edilul Buzăului a mai declarat că după ce cazul va fi clasat, va da în judecată Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău, instanța la care s-a înregistrat inițial plângerea penală anonimă, pentru a demasca identitatea celui care a formulat-o și pentru a-i cere acestuia daune pentru toate necazurile provocate nu doar primarului, ci întregii comunități. „Nu am vorbit cu niciun avocat. După ce se lămurește situația și se clasează cazul, voi încerca să dau în judecată Parchetul de la Buzău, ca să spună numele acestei persoane, pe care s-o dau în judecată, să cer daune și să lipsesc orașul de un asemenea om, care poate să creeze asemenea nenorociri”, a mai spus Constantin Toma.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker