Administrație

Primăriile Pănătău şi Cozieni colaborează pentru reabilitarea unui drum istoric

Primarul comunei Pănătău, Nicolae Stoica, şi cel al comunei Cozieni, Gigel Daniel Panaitescu, au convenit să colaboreze pentru reabilitarea şi modernizarea unui drum ce uneşte cele două localităţi din timpuri străvechi. Cei doi primari au promovat două proiecte de investiţii, astfel că finanţările au fost obţinute, separat, Pănătău pe CNI (Compania Naţională de Investiţii), iar Cozieni pe PNRR (Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă).

Este vorba despre modernizarea unei căi rutiere pe o lungime de 5,7 kilometri, care are puncte de plecare, pentru investiţia vizată, satul Plăişoru din Pănătău şi satul Pietrosu din Cozieni. În opinia celor doi primari, odată cu realizarea drumului modern, potenţialul turistic şi agroturistic al zonei montane nord-vestice a judeţului va creşte, pentru că viitoarea relaţie va deveni o adevărată „coloană vertebrală” în această parte a Geoparcului UNESCO „Ţinutul Buzăului”.

Dacă aspectul agroturistic, ca şi concept de dezvoltare, pare să fi fost punctul forte cu care cele două proiecte au fost acceptate la finanţare, nu mai puţin importantă este şi facilitarea accesului populaţiei de pe valea Bălănesei (Cozieni, Bozioru, Brăeşti, Odăile) la serviciile instituţiilor statului, localităţile amintite fiind arondate, din acest punct de vedere, oraşului Pătârlagele (Judecătorie, Notariat, Administraţie Fiscală). În momentul de faţă, pentru a ajunge la Pătârlagele, locuitorii satelor amintite sunt obligaţi să facă ocolul prin Pârscov – Măgura, ceea ce înseamnă o distanţă de aproximativ 60 de kilometri. După ce noul drum va fi dat în folosinţă, distanţa între Pătârlagele şi zona Văii Bălănesei va fi de doar 28 de kilometri! În plus, noua arteră va facilita circulaţia spre DN 10 şi, mai departe, pe Valea Buzăului spre Braşov.

Drumul care va fi reabilitat şi modernizat pe cele două proiecte s-a aflat, la un moment dat, şi printre propunerile Consiliului Judeţean spre reabilitare şi modernizare, în acest fel statutul său urmând să fie de drum judeţean. Iniţiativa celor doi primari va presupune aceleaşi eforturi financiare importante, având în vedere că, în timp, drumul a fost calamitat, iar zona este cunoscută ca fiind frecvent afectată de alunecări de teren. De altfel, primarul Panaitescu, cel care va fi beneficiarul drumului reabilitat pe partea Cozieniului, spune că „această investiţie va fi costisitoare tocmai pentru că se vor face lucrări de amenajare a terenului, de întărire şi consolidare, care, pe lângă responsabilitatea profesională, va presupune şi susţinere financiară pe măsură”.

La rândul său, primarul Stoica, de la Pănătău, spune că „drumul va căpăta o valoare strategică, şi am în vedere în primul rând importanţa lui pentru revigorarea turismului şi agroturismului în zonă. Sigur, va fi bine pentru locuitorii de pe partea Cozienilor, că vor ajunge mai uşor la Pătârlagele, dar eu consider că cel mai important beneficiu va fi punerea în valoare a tot ce există de o parte şi de alta a noului drum: peisaje, proprietăţi particulare care vor fi puse în valoare, ferme agricole la care va fi uşurat accesul, cu alte cuvinte, se va putea vorbi de activităţi economice care să ofere confort: şi financiar şi de viaţă, în general. Nu în ultimul rând, cei care se ocupă îndeaproape de administrarea Geoparcului <Ţinutul Buzăului>, vor privi spre noi cu mai mult interes! Cred că 60  la sută din potenţialul turistic şi agroturistic al zonei ţine de rezolvarea acestui obiectiv˝.

Articole similare