Economic

Prima lună din pandemie când la Buzău scade rata șomajului

Echilibrul extrem de fragil al pieței muncii, aflat sub impactul  pandemiei de coronavirus, la confluența dintre factorii determinanți ai cererii și ofertei de muncă,  a fost menținut cu destul de mare abilitate în mână de specialiștii agenției de ocupare buzoiene. Roadele muncii lor în perioada pandemiei încep să se facă simțite  și prin o înviorare a ceea ce înseamnă angajări.

Măsurile active aplicate la Buzău au contribuit la consolidarea pieței muncii, concomitent cu prevenirea creșterii ratei șomajului și  chiar au condus la o ușoară diminuare acestuia în septembrie, asigurarea unei surse de venit salariaților, contribuind astfel la reducerea efectelor sociale negative determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

Potrivit datelor AJOFM Buzău, 800 de buzoieni au fost angajați în luna septembrie. Angajările au fost posibile ca urmare a măsurilor active prin care AJOFM Buzău a sprijinit angajatorii, astfel  că, la începutul lunii octombrie, rata șomajului era în județul Buzău cu 0,4% procente mai mică decât în luna anterioară.

Fără plăți restante către angajatori

Prin implicarea specialiștilor AJOFM Buzău, care au contribuit la continuitatea activității în mediul economic în pandemie, atât în perioada stării de urgență, cât și în starea de alertă, astăzi nu se înregistrează plăți restante către angajatori.

Reamintim că lucrătorii AJOFM au asigurat la început plata celor 75% din salarii către o bună parte din agenții economici care au  suspendat contractele de muncă și, apoi, tot cu sprijinul angajaților acestei instituții, angajatorii au preluat forța de muncă trimisă în șomaj tehnic.

„Buzăul nu are plăți restante pe niciun proiect. Buzăul va angaja toată suma pusă la dispoziție prin bugetul din septembrie, pentru măsuri active, pentru combaterea șomajului și, în special, pentru persoane peste 45 de ani și tineri. Până pe data de 15 octombrie vom angaja toată suma”, a declarat Ionel Tociu, directorul AJOFM Buzău.

Până la jumătatea lunii, toți banii pe măsuri active vor fi în curtea angajatorilor. „Pornind din februarie 2019 am onorat și am  încheiat convenții  pentru aproximativ 500 de persoane din 800 de persoane finanțabile ( acesta a fost plafonul) și suntem în stadiul în care am închis și luna iulie; vineri i-am anunțat și i-am chemat pe cei care au depus cereri în luna august 2020. Așa vom face din două în două zile, până la epuizarea celor încă 300 de cereri pe care le mai avem”, a declarat directorul AJOFM Buzău Ionel Tociu.

Până la mijlocul lunii vor fi  finalizate cele câteva mii de cereri depuse de angajatorii buzoieni care au angajat persoane cu vârsta peste 50 de ani sau absolvenți promoția curentă, locuri de muncă  pentru care statul acordă subvenții de 2.500 de lei pentru fiecare loc de muncă în parte. Mai exact, se stimulează încadrarea în muncă a persoanelor în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor în perioada stării de urgență sau de alertă și care sunt înregistrați ca șomeri în evidența agențiilor teritoriale pentru ocuparea forței de muncă. Astfel, pentru fiecare persoană din această categorie, angajată pe perioadă nedeterminată și cu normă întreagă în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2020, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei.

„Apreciez că vom angaja toată suma până pe data de 15 octombrie. Din punct de vedere al plăților, legislația spune că se încheie convenția luna asta, luna viitoare până pe 25 angajatorii depun declarația 112 , unde vedem  dacă au plătit contribuțiile și vedem dacă persoana respectivă pentru care s-a încheiat convenția există în societate și, practic, urmă­toarea lună, până în data de 15, le facem viramentele”, a mai declarat directorul AJOFM Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker