Cultură

„Keres TikTok“/ Buzoianca Bianca Mihai, într-un spectacol de teatru ce încearcă să schimbe mentalități

Pe Bianca Mihai o cu­noaște aproape tot Buzăul. „Fata cu ochi hipnotici”, așa cum a numit-o Loredana Groza în emisiunea X Factor transmisă acum două săp­tămâni, s-a hotărât să accepte o nouă provocare.

Bianca s-a remarcat la nivel local încă din anii de liceu, atunci când a obținut premii la festivalurile de teatru la care a participat cu Trupa 3,14 din Hasdeu. A absolvit Hasdeul anul acesta și a fost admisă la Facultatea de Cibernetică, deși toată lumea credea că va alege UNATC. A cântat cu propria sa trupă în liceu și cu trupa Bluemotors. A concurat la Românii au Talent, unde a primit felicitări pentru vocea ei care amintește de Aura Urzi­ceanu. Acum este concurentă la X Factor, iar noua provocare este legată de distribuirea ei în spectacolul „Keres TikTok“, produs de E-Romnja, asociație care activează pentru drepturile femeilor și tinerilor romi.

Scenariu inspirat din viața unor tineri din comunități de romi

Spectacolul este scris de o altă buzoiană, Mihaela Drăgan, co-fondatoare a trupei de teatru feminist rom Giuvlipen, premiată UNITER, și regizat de Sandra Selimovic, care este de origine sârbă și stabilită în Viena, și este unul revoluționar care încearcă să schimbe mentalități. Piesa vorbește pe limba „generației TikTok” despre educația sexuală, într-o țară aflată pe primele locuri în Europa la numărul de mame minore și la bullyingul în școli. Educația sexuală este, în continuare, privită cu mari re­zer­ve de școala românească. Mai puțin de 5% dintre elevii din România au beneficiat de educație sexuală în școală.

Scenariul pentru spectacolul „Keres TikTok“ a fost inspirat din experiențele unor tineri din comunități de romi, scrie școala9.ro. Piesa vor­bește despre nevoia educației sexuale la școală și în comunitățile dezavantajate, unde, în unele cazuri, cultul virgi­nității încă există, iar

accesul la educație este în ge­ne­ral anevoios. „Poveștile sunt inspirate din realitățile tine­rilor din comunitățile unde am ținut workshop-uri, dar nu este nicio poveste reală“, explică pentru școa­la9.ro Mihaela Drăgan, co-fondatoare a trupei de teatru feminist rom Giuvlipen și dramaturgul care a scris scenariul piesei „Keres TikTok“.

„Până acum am simțit că am trăit într-o bulă”

Spectacolul urmărește povestea a două tinere rome de 16 ani, Sara și Narcisa (Bianca Mihai), care se luptă cu prejudecățile comunității unde locuiesc legate de cultul virginității și alte tipuri de obiectificare a corpurilor fetelor. Totodată, cele două protagoniste vorbesc despre nevoia de a fi libere să-și des­copere corpurile și să în­țeleagă schimbările prin care trec la pubertate, cât și propria sexualitate și ce presupune să fii într-o relație.

Deși este cea mai tânără dintre actori (19 ani), Bianca nu a făcut educație sexuală în școli. „Profesorii de biologie evitau să ne vorbească și despre organele sexuale. Eu am avut noroc de prieteni frumoși, cu care să vorbesc deschis. Uite, am citit asta. Crezi că e adevărat? Uite, eu am simțit asta. Oare de ce? În familie n-am discutat niciodată despre asta. Cred că m-aș simți inconfortabil să deschid astfel de subiecte cu ei. (…) Povestea mea și a Narcisei sunt foarte diferite. Până acum am simțit că am trăit într-o bulă. Sunt mult mai recunoscătoare, pentru că eu n-am fost constrânsă în vreun fel de părinții mei“,  a declarat buzoianca pentru școala9.ro. Spectacolul „Keres TikTok“ va putea fi urmărit online pe 11 octombrie, de la ora 20.00, pe pagina de Facebook E-Romnja.

Citeste AICI mai mult despre Spectacolul „KeresTikTok“

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker