Sănătate

Prezență record în centrele de vaccinare din Buzău

Restricțiile impuse de valul patru al pandemiei de Covid-19, dar și teama de a nu contacta virusul, i-a determinat pe buzoieni să se prezinte într-un număr foarte mare la centrele de vaccinare. Astfel, în week-end s-a înregistrat o prezență record în centrele de vaccinare din județ, iar numărul buzoienilor care doresc să se imunizeze continuă să crească.

Vineri au fost imunizate 2.058 persoane. Dintre acestea, 1.955 au fost doar cu prima doză, iar pentru cea de-a doua doză s-au prezentat 103 persoane. Numărul persoa­nelor care au ales să se vaccineze a crescut de la o zi la alta, iar sâmbătă s-au imunizat 2.587 persoane, dintre care 2.382 cu prima doză și 145 cu cea de-a doua doză.

Zilele trecute, Buzăul a depășit pragul de 100.000 de persoane vaccinate cu prima doză, astfel că la ultima raportare a Instituției Prefectului, de luni dimi­neață, numărul persoanelor care s-au imunizat cu prima doză ajunsese la 106.617, în timp ce cu ambele doze s-au vaccinat 76.799 de persoane. Se pare că teama de a nu se infecta cu noua tulpină a virusului Sars-Cov-2, care a provocat un haos total în spitalele buzoiene și nu numai, dar și restricțiile dure impuse de autorități, i-au determinat pe buzoieni să ia cu asalt centrele din tot județul.  Duminică a fost înregistrat un nou record în centrele de vaccinare din județ. Buzoienii au făcut cozi la toate centrele pentru a fi imunizați împotriva virusului Sars-Cov-2, înre­gistrându-se cel mai mare număr de vaccinări de până acum. Conform Instituției Prefectului, duminică s-au prezentat la centrele de vaccinare din județ 2.494 de persoane care  s-au imunizat cu prima doză, fiind astfel cel mai mare număr de vaccinări de până acum într-o singură zi. Pe lângă cele peste 2.000 de persoane, 120 au fost prezente pentru administrarea celei de-a doua doze.

Cei mai mulți dintre buzoieni au optat pentru serul de la Pfizer sau Johnson & Johnson, acesta din urmă admi­nistrându-se în doză unică. Pe tot parcursul week-end-ului, 7.199 de persoane au stat la cozile interminabile din fața centrelor de vaccinare pentru a se imuniza.

Un nou centru de vaccinare pentru week-end, program prelungit la drive-thru

Pentru a evita aglomerația de la centrele de vaccinare și timpul de așteptare, autoritățile au amenajat un nou centru, în Galleria Mall, unde buzoienii se pot vaccina doar în timpul week-end-ului. Acolo, buzoienii se pot imuniza, fără programare, cu serul de la Pfizer și cu cel de la Johnson & Johnson. De asemenea, pentru că la centrul drive-thru din parcarea centrului comercial Kaufland   s-a constatat o cerere foarte mare, iar personalul de acolo este foarte solicitat, reprezentanții Prefecturii au decis ca programul să se prelungească cu două ore, astfel că buzoienii se pot imuniza acolo până la ora 22.00.

Mai mult, autoritățile anun­ță că în fiecare localitate din mediul rural va ajunge din nou Caravana Mobilă pentru a reuși să se imunizeze și persoanele greu deplasabile, dar și pentru a reduce mobilitatea dintr-o localitate în alta.

Buzoienii se pot vaccina în continuare în centrul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, Centrul drive-thru din parcarea Kaufland, centrul de la Dispensarul Medical Gârlași, dar și în noul centru din Galleria Mall, deschis doar în week-end.

Viteză și pe plan național

Și la nivel național campania de vaccinare a prins viteză, astfel că în următoarele săptămâni autoritățile speră ca 70 la sută din populația adultă a României să fie vaccinată împotriva Covid-19. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că România a depășit pragul de 40 la sută de persoane cu vârsta de peste 18 ani care   s-au vaccinat împotriva Covid-19.

„În ultimele trei zile, întreaga țară a fost într-un maraton de vaccinare. În ultimele 72 de ore, la nivel național, peste 360.000 de doze au fost administrate, peste 260.000 de persoane au venit pentru prima doză – aproape jumătate din numărul persoanelor care  s-au vaccinat în ultimele patru săptămâni cu prima doză. Este o creștere extrem de importantă și de dorit”, a declarat Valeriu Gheorghiță în conferința de presă organizată la maratonul vaccinării de la Biblioteca Națională din București.

Articole similare