Economic

Prețul zahărului a explodat!

Cu trei fabrici, România importă jumătate din cantitatea pe care o folosește

Zahărul, extrem de folosit la nivel mondial, s-a scumpit îngrozitor din cauza secetei. Cum jumătate din cantitatea pe care o utilizăm o luăm de la alţii, efectele nu ne vor ocoli.

Este şi motivul pentru care unii dintre producătorii din industria alimentară iau în calcul să mai scadă din cantitatea de zahăr folosită. Procesul se anunţă de durată, pentru că românii adoră alimentele foarte dulci. Încă de la jumătatea lui 2022 prețul zahărului alb a cunoscut o creștere fără precedent.

Într-un grafic făcut public de Comisia Europeană se vede cum prețul său a sărit în aer la propriu. Linia care arată creșterea este aproape verticală, iar anul acesta a atins cel mai înalt nivel din ultimii 18 ani. De vină este, în principal, seceta care a lovit India, Thailanda și Brazilia, principalii jucători de pe piața mondială.

România importă zahăr brut din Brazilia, aproximativ 200.000 de tone anual. Întreaga cantitate ajunge la fabrica din Buzău care este, de altfel, singura unitate din țară unde se poate rafina zahăr. Pe lângă această cantitate, România mai are două fabrici unde se produce zahăr din sfeclă de zahăr, la Luduș și la Roman. Ambele unități produc, împreună, în jur de 100.000 de tone. Restul cantității de 150.000 de tone este zahăr deja prelucrat, pe care România îl importă din mai multe țări și care ajunge direct în magazine sau la producătorii din industria alimentară.

Noi consumăm anual în jur de 450.000 de tone de zahăr, însă cantitatea urcă la 500.000 de tone în anii cu producție bună de fructe. Zahărul este folosit în cantități mari la gemuri, compoturi și conserve pe care românii le preferă foarte dulci.

„Vom avea zahăr în continuare. Aici putem fi liniștiți. Nu știm prețul. Intenția Guvernului este de a avea un preț mic la zahăr, în același timp Guvernul pune o acciză la zahăr și crește și TVA-ul de la 9 la 19 la sută la produsele care conțin zahăr. Cum să faci un preț mai mic când deja cu 10 la sută, prin lege, e deja prețul mai mare?”, spune Gheorghe Bejan, președintele Patronatului Zahărului din România, potrivit protv.ro.

În aceste condiţii producătorii mici și mijlocii iau în calcul să micșoreze cantitatea de zahăr folosită. Totuși, românului îi place dulcele, fără jumătăți de măsură. Industria băuturilor răcoritoare, de exemplu, are în continuare succes cu sucurile foarte dulci, cu toate că în ultimii ani au apărut pe rafturi inclusiv variante fără zahăr. În acest moment sub 15 la sută din vânzările de sucuri din România sunt reprezentate de variantele cu zahăr puțin sau deloc.

UE vrea mai mult zahăr din Ucraina

Uniunea Europeană are nevoie de „mai multă și nu mai puțină” aprovizionare de la Kiev, potrivit producătorilor de alimente care utilizează zahăr, precum Coca-Cola, Barilla și Lactalis, o declarație care contrazice direct cererile cultivatorilor de sfeclă de zahăr din UE, în timp ce fermierii români blochează granițele în semn de protest față de creșterea importurilor agricole ucrainene, scrie Euractiv.

Potrivit datelor Comisiei Europene privind piața agricolă, importurile de zahăr din Ucraina au crescut de la 40.172 de tone în 2021/22 la 406.777 de tone în 2022/23. Acest lucru i-a împins pe cultivatorii europeni de sfeclă de zahăr să se alăture asociațiilor de fermieri COPA și COGECA și altor producători de alimente și să ceară comisarului pentru agricultură Janusz Wojciechowski să impună restricții privind afluxul de produse agricole din Ucraina. Însă producătorii europeni de produse de panificație, ciocolată, produse de cofetărie, băuturi răcoritoare, conserve de fructe și gemuri sugerează că această creștere a importurilor este necesară „pentru a reduce deficitul de zahăr al UE” și „pentru a oferi industriei alimentare din UE capacitatea și încrederea necesare pentru a crește exporturile cu valoare adăugată mare, contribuind astfel la creșterea economică a UE”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker