Actualitate

Prețul cărnii de miel a explodat

Explozie fără precedent a prețului cărnii de miel, cu câteva zile înainte de sărbătorile Paștelui. De la începutul anului s-a tot vorbit despre scumpirea cărnii de miel, dat fiind că fermierii s-au plâns că seceta de anul trecut i-a afectat atât de mult, încât au fost nevoiți să cumpere furaje. Mai mult, aceiași fermieri au trimis masiv ovine la export, în special în țările arabe, astfel că, încă de la începutul lunii martie, se anunțau scumpiri de cinci lei pe kilogram a cărnii de miel.

Buzoienii care vor să aibă carne de miel pe masa de Paști au avut surpriza să constate că această tradiție va fi foarte costisitoare în acest an. În Piața Centrală, kilogramul de carne de miel și ied se vinde cu 32 de lei, în timp ce în gospodării nu depășește 24 de lei. În cele două hypermarketuri buzoiene, situația este și mai dramatică. 25 lei costă kilogramul de „anterior miel+cap”, prețul unui kilogram de cotlet de miel cu os se ridică la 45 lei, iar carcasa de miel se vinde cu 35 lei.

Gospodinele care vor să cumpere organe de miel pentru a face drob trebuie să plătească 18 lei/kilogram. În cazul în care vor să îl cumpere gata făcut din hypermarket, pentru 300 de grame de drob cu organe de miel acestea scot din buzunare 11,49 lei. Prețul mediu al unei legături de ceapă verde este 1,5 lei, în timp ce ridichile variază de la 1,5 lei și până la opt lei. Legătura de mărar este 1,5 lei, iar pătrunjelul un leu.

Cei care nu vor să cumpere miel din diferite motive, pot înlocui carnea de miel cu cea de curcan sau de porc. Pentru a avea pe masa de Paști o pulpă de curcan, buzoienii vor plăti 21 de lei pe kilogram, în timp ce pieptul de curcan ajunge la 32 de lei, cât kilogramul de miel. Pentru o pulpă de porc, aceștia scot din buzunare 20 de lei/kilogram.

Prețul unui ou variază de la 0,58 lei până la aproape un leu.

Buzoienii care preferă produsele tradiționale gata preparate, le pot achiziționa din hypermerketuri la prețuri pe măsură: 10,99 lei cartonul de 10 ouă fierte și vopsite, 17 lei pentru un cozonac de la Boromir și la 25 de lei pasca.

Articole similare

error: Continut protejat!!