Cultură

Președintele Academiei Române, invitat la Buzău la Zilele Bibliotecii Județene „V. Voiculescu“

Directorul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”, Sorin Burlacu – invitat de colegii de la Hunedoara la un eveniment deosebit petrecut în cadrul Școlii de vară „Sub semnul istoriei” -, s-a întâlnit cu președintele Academiei Române, acad. Ioan Aurel Pop. Un bun prilej pentru managerul buzoian să îi lanseze președintelui Academiei invitația de a onora Buzăul cu prezența la evenimentul cultural  de anvergură națională pe care Biblioteca îl dedică în fiecare an patronului spiritual.

„Am fost invitat de către directorul Bibliotecii Județene din Hunedoara – Deva la Școala de vară «Sub semnul istoriei», organizată de Academia Română. Manifestarea a avut loc la Centrul de Dezvoltare Durabilă «Țara Hațegului». La această Școală de vară au participat președintele Academiei Române, acad. Ioan-Aurel Pop, domnul Ion Bolovan, prof. acad. Ioan Dumitrache, prof. univ. dr. Vasile Pârvulescu și acad. Florin Gheorghe Filip. Ei s-au adresat copiilor participanți la Școala de vară, copii pe care, de trei ani, Academia Română îi identifică și selectează ca fiind cei mai buni zece elevi la Istorie, și care provin din familii mai modeste. Acestor elevi li se oferă un ciclu de pregătire și de vizitare a zonelor deosebite din punct de vedere al istoriei, dar și o bursă de 1.000 de lei, lunar, timp de un an. M-am bucurat de invitația făcută de colegii mei de la Deva în acest loc și cu acești oameni deosebiți. Am avut această ocazie de a sta de vorbă cu președintele Academiei și să încerc o colaborare pentru acest an; sperăm să-l avem alături de noi, la Biblioteca Județeană, în calitate de invitat”, a povestit directorul Bibliotecii Județene.

Competiția de acordare a burselor de merit ale Academiei Române este organizată anual. Concursul  este anunțat la începutul fiecărui an, în luna martie, prin intermediul inspectoratelor școlare, prin coordonatorii grupurilor de elevi olimpici pe domenii și prin direcţiile generale de asistență socială pentru copii și tineri. În momentul de față sunt 21 de elevi și studenți performanți care provin din medii defavorizate sau din familii cu situații critice care primesc bursă de merit din partea Academiei Române pentru anul școlar 2023-2024. În mod excepțional, unii dintre ei beneficiază de susținerea directă a doi dintre membrii comisiei de evaluare. Este vorba despre academicianul buzoian Marius Andruh, vicepreședinte al Academiei Române, și prof.univ. Mihai Ducea, membru corespondent al Academiei. Mai exact, nouă elevi și studenți primesc bursă de merit pentru al doilea an, fiind câștigătorii selecției din anul 2022, care și-au menținut consecvent performanțele școlare, iar ceilalți 12 elevi obțin bursă de merit pentru primul an din partea Academiei Române și, în mod excepțional, din partea celor doi membri ai Comisiei de evaluare amintiți mai sus. Toți vor putea să-și prelungească bursele până la finalizarea studiilor școlare sau universitare, cu condiția obținerii mediei anuale de absolvire de minimum 9,50.

Ambele serii de bursieri, cei selectați în 2022 și cei selectați în 2023, au participat câte cinci zile la Școala de vară „Sub semnul istoriei”, organizată de Academia Română la centrul său din comuna General Berthelot, județul Hunedoara, unde au beneficiat de un program ce a inclus întâlniri cu membri ai Academiei Române, precum și o serie de excursii în Țara Hațegului.

„Direcția acordării burselor de merit face parte dintr-un program mai amplu, intitulat «Academia Română în dialog cu tinerii», inițiat în anul 2019, al cărui scop îl reprezintă sprijinirea și promovarea tinerelor talente din școli și universități, vizând pregătirea viitorilor intelectuali de elită ai țării. În același timp, Academia Română dorește să atragă atenția autorităților statului asupra nevoii de susținere continuă a educației prin programe concrete de încurajare a tinerilor cu potențial cognitiv remarcabil, din toate mediile sociale, în vederea alegerii unei cariere în instituțiile de cercetare și culturale din România”, informează Biroul de comunicare al Academiei Române.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker