Administrație

Presa, în continuare în afara ședințelor Consiliului Local. Ce soluții au fost propuse

La începutul acestei luni, o decizie controversată a fost adoptată în cadrul unei ședințe a Consiliului Local Buzău, prin care accesul jurnaliștilor și al cetățenilor la întrunirile deliberativului municipal a fost restricționat. Motivația principală din spatele hotărârii a fost spațiul mic din sala de ședințe, dar și faptul că, oricum, întrunirile sunt transmise în timp real pe rețelele de socializare, utilizându-se aparatură video și audio modernă, care fac ca prezența presei sau a publicului să fie inutilă.

Emanuel Ungureanu

Măsura a fost văzută nu doar ca inutilă – dat fiind că după restricțiile din pandemie jurnaliștii sau cetățenii de rând oricum nu luau parte la ele -, dar și opresivă, nefiind nevoie de un act care să interzică în mod fățiș acest lucru. Deși, inițial, primarul Constantin Toma nu a dorit să comenteze hotărârea, în cadrul ședinței extraordinare a Consiliului Local de miercurea trecută, acesta nu a mai putut evita subiectul. Aceasta pentru că la ședință a participat și deputatul USR de Buzău Emanuel Ungureanu, care l-a rugat pe primarul Toma să reconsidere această decizie, care încalcă în mod evident libertatea presei.

„Nu era nevoie de o hotărâre de Consiliu Local pentru a reglementa o chestiune care ține de organizare. Era simplu, cu ofițerul de presă să se discute chestiuni legate de așa-zisele aglomerări și eu am fost cât se poate de elegant, rugându-vă să găsiți o soluție ca acea decizie să fie reconsiderată. Nu dă nimeni buluc”, a spus Emanuel Ungureanu.

Ce spune primarul Toma despre interzicerea presei la ședințele Consiliului Local

Primarul Buzăului a spus că decizia a fost luată ținând cont de spațiul mic în care se desfășoară aceste ședințe, dar și de situația epidemiologică, în contextul creșterii infectărilor cu virusul Sars-Cov-2. Ca soluție de compromis, primarul Toma a propus ca jurnaliștii să se afle într-o sală separată, de unde să urmărească ședințele, iar, la final, să discute cu cei interesați, care se vor pune la dispoziția presei.

Constantin Toma

Constantin Toma a mai declarat că intenția sa nu a fost să cenzureze presa, ci a fost o decizie luată pe alte considerente, mărturisind că a interacționat cu jurnaliștii chiar și în perioada restricțiilor impuse de Covid-19, atunci când accesul acestora nu era permis în Primărie.

„Ieri (12 iulie, n.r.) au fost 4.150 de cazuri de Covid. Aici e un spațiu mic. Există un potențial în oraș de cel puțin 40 de centre de presă, unele sunt mai mari, unele sunt mai mici. Imaginați-vă și dumneavoastră, să mai băgăm 40 de oameni aici, să mai băgăm și vreo 200 de oameni (…) Dacă este să facem aceste ședințe în viitoarea Piață a Daciei sau în Crâng, pe un câmp, așa, și vine cine vrea acolo… Dar, deocamdată, ne limităm și la acest spațiu fizic și eu propun următoarea treabă întregii prese buzoiene și centrale: avem acel spațiu lângă (sala de ședințe, n.r.). Montăm un televizor de trei ori mai mare, cu scaune cu tot, iau câteva imagini din sală, la început, iar când au plecat colegii de aici, consilieri locali, viceprimar, primar, pe cine vrea să îl ia, să dea declarații, să intre și în dezbatere și în orice. Noi avem de foarte multă vreme aceste transmisii care sunt la nivel de înaltă calitate și niciodată, și nu poate să spună absolut niciun om din presa buzoiană, că i s-a refuzat vreo venire. Inclusiv în timpul Covidului, au venit pur și simplu aici și au filmat, am discutat. Nu am refuzat pe nimeni, chiar dacă normele spuneau că nu trebuia să îi primim”, a declarat Constantin Toma.

Adelin Petrișor: „Degeaba aveți un stream bun dacă nu vă întâlniți cu jurnaliștii”

La ședința de miercurea trecută s-a aflat și jurnalistul buzoian Adelin Petrișor, care a primit titlul de cetățean de onoare al orașului și care a avut o poziție în favoarea presei, așa cum era de așteptat. Ziaristul a mărturisit că a discutat acest subiect cu primarul Buzăului, căruia i-a spus că interacțiunea cu presa nu poate fi mijlocită și filtrată de aparatura electronică, ci mare parte din activitatea jurnalistică se bazează pe contactul direct cu cel vizat.

Adelin Petrișor

„Am vorbit cu domnul primar cred că de două ori în viața mea. M-a sunat ca să mă întrebe dacă aș fi de acord să vin pentru o conferință la Buzău. Astăzi l-am văzut pentru prima dată și am vorbit cu dânsul. Și eu i-am zis de chestia cu presa, pentru că sunt ziarist, libertatea cuvântului e sacrosanctă, e importantă. Copil fiind, am prins înainte de ’89 câțiva ani buni (de suprimare a libertății presei, n.r.) și mi-aduc aminte, nu uit. I-am zis că presa are nevoie de interacțiune directă cu dumneavoastră. Presa are nevoie să vă întrebe, să vorbească cu dumneavoastră. Degeaba aveți un stream bun dacă nu vă întâlniți cu jurnaliștii”, a spus Adelin Petrișor.

Jurnalistul buzoian a mai mărturisit că este perfect conștient de faptul că presa reprezintă „un ghimpe în coastă” pentru clasa politică, dar aceasta este și un sistem de sprijin pentru aceeași politicieni care au nevoie să își facă auzite ideile, la nivelul întregii populații. În plus, acesta a mai pus accent și pe faptul că, așa cum politicienii se împart în diverse subcategorii, la fel și jurnaliștii, însă acesta nu trebuie să reprezinte un criteriu de excludere a tuturor.

„Da, presa este, cum zicea CTP (Cristian Tudor Popescu, n.r.), făcută să enerveze politicienii, dar politicienii au fost întotdeauna mult mai buni datorită presei. Presa, cu toate necazurile ei, e necesară. Asta îi spuneam domnului primar: da, și în presă, ca și în politică, sunt oameni de toate felurile, sunt oameni de toate calibrele, sunt oameni bine intenționați sau mai puțin bine intenționați, sunt oameni cu agende secrete, cu agendă dublă… Dar, dacă ne enervează doi-trei-cinci-zece nu înseamnă că nu trebuie să mai mergem la vot. Dacă ne enervează doi-trei jurnaliști, nu înseamnă că trebuie să-i ținem pe ziariști deoparte. M-aș bucura foarte tare dacă domnul primar ar găsi soluția ca jurnaliștii să vă vadă, să vă filmeze, să vă întrebe… Da, uneori jurnaliștii hărțuiesc și atunci, pentru asta avem instanțe, judecătorii, să ne apărăm dreptul”, a adăugat Petrișor.

Adelin Petrișor a mai făcut referire și la recentul raport al Comisiei Europene, în ceea ce privește libertatea presei, care plasează țara noastră în cea mai mare categorie de risc privind libertatea de exprimare, alături de alte state din fostul Bloc Comunist. Jurnalistul a pus accent pe faptul că acest raport relevă cât de necesară este o schimbare de mentalitate, iar reminiscențe ale regimului opresiv care a existat în țara noastră încă își mai fac simțită prezența. „E foarte trist, îi spuneam domnului primar înainte să vin aici, am văzut că a apărut un raport al Comisiei Europene și suntem printre țările cu risc legat de libertatea presei. Noi, polonezii, slovacii, cehii, bulgarii. Suntem exact țările care am avut ceva probleme și încă mai avem ceva probleme, pentru că, probabil cel mai greu lucru e să schimbi mentalitatea”, a spus Adelin Petrișor în încheiere.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker