Cultură

Premiul „George Bacovia” pentru scriitoarea râmniceană Valeria Manta Tăicuțu

Profesoară de filologie (română, franceză, engleză), Valeria Manta -Tăicuțu scrie cu talent deopotrivă poezie, proză, comentarii literare, fiind distinsă cu importante premii ale unor festivaluri şi ale revistelor de cultură.

Cel mai recent premiu este cel acordat de Filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România. Este vorba despre Premiul „George Bacovia”  , pe care l-a obținut pentru poezie, volumul său „Marea sarcastică”, fiind desemnat „cartea anului pentru poezie”. Această carte a fost lansată  la Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” și prezentată colegilor de condei din Capitală la „Primăvara poeților” .

Filiala Bacău a Uniunii Sacriitorilor din România a mai acordat, în timp, și alte premii scriitoarei râmnicene. Și amintim aici Premiul pentru Critică şi Istorie Literară pentru  „Romanul inorogului” , 2008, dar și pentru volumul de poezie „Regatul baroc”.

Valeria Manta Tăicuțu a mai fost distinsă cu Marele premiu la Festivalul Internațional „Lucian Blaga” de la Sebeș (2004), Marele premiu la Salonul literar Dragosloveni-Focșani (2005), Premiul de critică literară al Fundatiei „Luceafarul”- București (2006)

Este președinta Asociației Culturale „VALMAN”, membră a Uniunii Scriitorilor din România. Este autoare a volumului de proză scurtă „Monolog pentru o vară târzie”, a mai multe romane  dintre care amintim „Slalom sentimental”, „Zece la puterea infinit”, „Moştenirea lui Mamin”, a  mai multe volume de versuri, dintre care enumerăm aici „Regatul baroc” și volumul de sonete „Citește, Ulise, și plângi”,  precum și a numeroase eseuri și cronici literare în reviste precum „Luceafărul”, „Bucovina literară”, „Cronica”, „Tribuna”, „Oglinda literară” etc.

Din biografia literară a scriitoarei râmnicene nu puteam să omit, bineînțeles, revista de substanţă, „Spaţii culturale”, pe care o realizează cu succes de mulți ani și care a făcut din Râmnicu Sărat o aşezare importantă pe harta României publicaţiilor de azi. Și pentru că a fost mulți ani cadru didactic, scriitoarea s-a aplecat și asupra cărților necesare elevilor și a scos antologia  „Basmul cult” .

 

Articole similare