ActualitateCultură

Premieră: seri de film românesc la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”

Timp de trei zile, Caravana Serile Filmului Românesc (SFR) ajunge la Râmnicu Sărat, cu filme bune şi invitaţi de excepţie. Invitaţii ediţiei sunt criticul de film Irina-Margareta Nistor, regizorul Nicolae Mărgineanu şi actorul Alexandru Conovaru. Ei vor fi prezenţi la proiecţiile de film care vor avea loc în perioada 26-28 noiembrie, la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”. Râmnicenii vor avea parte de filme-capodoperă, producţii noi şi documentare de excepţie. Toate acestea vor rula într-o primă ediţie a SFR la Râmnicu Sărat, care este extinderea unicului festival dedicat exclusiv filmului românesc cu  tradiţie de 13 ani în Iaşi.

Toate filmele din program vor fi introduse şi prezentate de Irina-Margareta Nistor.

SFR (Serile Filmului Românesc) este un festival inițiat în 2010, la inițiativa Asociației Studenților Jurnaliști din Iași. Din 2018, festivalul SFR este organizat de Asociația ARTIS. Festivalul are un profil unic, în cadrul Secțiunilor festivalului, în fiecare an fiind prezentate filme din diferite perioade ale cinematografiei românești, precum și filmele noi, filme de debut sau scurtmetraje. Conceptul festivalului implică difuzarea producțiilor românești, cu invitarea actorilor, regizorilor, a scenariștilor și a criticilor de film în cadrul proiecției. Dialogul și întâlnirea cu publicul înseamnă o deschidere a cinematografiei.

Cine sunt invitații festivalului de la Râmnicu Sărat

Irina-Margareta Nistor este cunoscută drept critic de film, traducător, selecţioner şi director artistic la numeroase festivaluri. Ea a fost comentator în direct la Oscar, Cannes, BAFTA şi Cesar şi traducător pentru numeroase cărţi, dicţionare şi casete video. „Cinema Paradis”, „Avanpremiera”, „Adevărul” sunt  câteva dintre produsele media cu care Irina-Margareta Nistor se identifică.
Regizorul Nicolae Mărgineanu  a absolvit cursurile Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti în anul 1969 și s-a specializat pe imagine film, iar un an mai târziu a început să lucreze ca operator de film. În anul 1978 a debutat ca regizor cu filmul „Mai presus de orice”. De-a lungul timpului, acesta a regizat film de ficţiune și film documentar.

Actor de teatru şi film, Alexandru Conovaru s-a născut la 1 februarie 1979 în Bucureşti şi a avut debutul în actorie în 2001, an în care a absolvit Facultatea de Actorie, Universitatea Ecologică, Bucureşti, clasa profesoarei Margareta Pogonat. De-a lungul timpului a avut apariţii importante într-o serie de producţii de film, televiziune şi teatru, lucrând cu nume mari din industrie. În prezent este actor al Teatrului de Comedie din Bucureşti.  S-a remarcat în filme, unul dintre acestea fiind „4 luni, 3 săptămâni, 2 zile”, în regia lui Cristian Mungiu.

Care este programul festivalului

Sâmbătă, 26 noiembrie 2022

  • Ora 17.00 – Conferinţă de presă – lansarea Caravanei SFR la Râmnicu Sărat
  • Ora 18.00 – Cardinalul (regia Nicolae Mărgineanu)

Invitat: Nicolae Mărgineanu, regizor

Duminică, 27 noiembrie 2022

  • Ora 14.00 – Maria, Inima României (regia Trevor Poots)
  • Ora 17.00 – Complet necunoscuţi (regia Octavian Strunilă)

Invitat: Alexandru Conovaru, actor

Luni, 28 noiembrie 2022

  • Ora 11.00 – Baltagul (regia Mircea Mureşan)
  • Ora 13.30 – Moromeţii 2 (regia Stere Gulea)

Articole similare